Den lille landsbyen Maiwut har de siste årene vært sterkt preget av borgerkrigen i Sør-Sudan og fattigdom. Mange har blitt sendt på flukt, blant annet Nyaluak og resten av familien hennes. 

Hun forteller at de ikke hadde tid til å pakke med seg noe, men plutselig måtte rømme inn i skogen og etterhvert over til Etiopia. Der bodde de i trange og fattige kår i en flyktningleir i to år, før de til slutt kunne returnere til et helt rasert hjem. Selv drømmer Nyaluak om å bli landsbygdas første kvinnelige lege. 

– Jeg håper å kunne fullføre skolen slik at jeg kan følge drømmen min om å bli lege, forteller hun til ADRA Norge. 

Nyaluak (13) har et mål om å bli landsbyens første kvinnelige lege. Etter borgerkrigen så det lysere ut enn på lenge. Så nådde koronaviruset Sør-Sudan. Foto: © 2020 ADRA | Frank Spangler

For at hun skal nå dette målet må hun først gjennom mange hindringer. Skolesystemet i Sør-Sudan er svakt, med mangel på utstyr og lærere uten utdannelse. Det er heller ikke noe som prioriteres av foreldre, spesielt ikke for sine døtre. Mange jenter blir giftet bort i ung alder og får derfor aldri muligheten til å ta en utdannelse. 

Gry Haugen fra ADRA besøkte Maiwut i delstaten Upper Nile i Sør-Sudan i februar. Landet er et av de fattigste i verden og har i årevis vært rammet av en borgerkrig som har sendt store deler av befolkningen på flukt over grensene. En av de som gjorde mest inntrykk var 13 år gamle Nyaluak, som nok en gang har måttet sette drømmen på vent. 

– Søsteren til Nyaluak ble giftet bort da hun var 15 år, og hun er veldig bekymret for at det samme skal skje med henne, forteller Gry. 

Jobber aktivt for at jenter også skal få en utdannelse 

Nyaluak er helt klar på at hun vil nå målene sine. Da skolen i Maiwut åpnet igjen i starten av 2020 begynte hun i fjerdeklasse og stortrivdes. Ting så lysere ut enn på lenge, helt til korona krysset landegrensen i Sør-Sudan. 

– Skolene måtte stenge igjen, og barna er nok en gang hindret i å fortsette med utdannelsen sin. Jeg har tenkt mye på Nyaluak og drømmen hennes i etterkant, jeg vet så godt hvor mye hun vil dette. Du har liksom ikke lov til å ta drømmene og håpet fra barn og tenåringer, sier Gry. 

– Jeg tenker med bekymring på alle jentene som aldri kommer tilbake på skolen igjen. Samtidig tenker jeg at det ikke er håpløst for Nyaluak. Vi i ADRA jobber aktivt for at også jenter skal få en utdannelse, så snart skolene i Sør-Sudan gjenåpner. 

Gry Haugen har besøkt Maiwut sammen med ADRA. Hun er tydelig på at bedre utdanning og kunnskap om smittevern er noe av det viktigste for å få en mulighet til et bedre liv. Foto: © 2020 ADRA | Frank Spangler

Mange barn i Maiwut og i resten av landet har opplevd frykt og krig på kroppen. I år går midlene fra ADRA sin årlige hjelpeaksjon til å hjelpe nettopp barn og unge i Sør-Sudan. 

Under tittelen Tilbake til skolen! Det haster med utdanning for barn i Sør-Sudan, ønsker hjelpeorganisasjonen å gi barn som Nyaluak tilbake håpet og muligheten for en fremtid. Pengene fra innsamlingen går blant annet til lærerutdanning, skolemateriell, hygieneundervisning og sanitærbind til jenter, samt psykososialt arbeid. 

– Arbeidet til ADRA er særlig viktig i områder som Sør-Sudan, der det ikke er så mange andre organisasjoner på bakken. Naturkatastrofer, borgerkrig og pandemi går hardest utover de som lever i ekstrem fattigdom og de uten utdanning, forteller Gry og legger til: 

– Koronakrisen kom på toppen av en rekke andre utfordringer i Sør-Sudan. Nå skal vi jobbe for å bedre utdanningsforholdene og gi opplæring i smittevern slik at Nyaluak og andre barn i hennes situasjon skal få en utdanning og en mulighet for et bedre liv. 

Vil du være med å hjelpe Nyaluak, familien hennes og alle som jobber for en bedre fremtid i Sør-Sudan? Les mer om ADRAS aksjon og doner en valgfri sum her!