Da Norah Benatia kapret andreplassen under fjorårets Idol-finale, rakk hun knapt å komme seg ut av TV-studioet før hun fikk en telefon med tilbud om platekontrakt.

Mange mente at jenta med den markante, sjelfulle stemmen og det knallblå håret var det beste som hadde skjedd på Idol på år og dag.

Så gikk det et år. Stemmen har hun fortsatt, det blå håret er historie.

– Jeg hadde farget det så mye at det var helt ødelagt. Så jeg klippet det og ble brunette igjen, så ble det blondt, så barberte jeg hodet og nå vet jeg ikke. Vi får se – parykker, kanskje? Det er enklere, fastslår 20-åringen på telefon fra Kastrup, der hun akkurat har mellomlandet på vei hjem til hybelen i Montpellier i Frankrike.

– Det blå håret ble jo et slags varemerke under Idol-tiden, men at jeg klippet det var ikke noe forsøk på å distansere meg fra Idol. Jeg må forandre meg hele tiden, ellers blir jeg irritabel og rar.

Slipper kvinne-anthem

Kanskje er det for å unngå å bli irritabel og rar at Norah Benatia nå har sluppet singlen «W.O.M.A.N.». Den er i hvert fall noe helt annet enn hennes første egenskrevne hit, «Stay», som kom ut i kjølvannet av Idol-sirkuset.

Norah har skrevet den nye singlen sammen med Amina Sewali, og ellers bidrar Karpe Diem-gitarist Thomas Kongshavn og D’Sound-trommis Kim Ofstad, mens Mugisho for anledningen har forlatt artistrollen til fordel for produsentstolen.

– Det klikka skikkelig mellom oss, det er så gøy når ting bare sklir av seg selv, konstaterer Norah.

«W.O.M.A.N.» er et aldri så lite kvinne-anthem for 2017, en catchy og klassisk disco-låt som hyller kvinnen med både sting, humor, selvironi og masse girl power-attityd.

– Jeg ønsket å lage en låt om kvinnen – hvordan skal jeg si dette på en ordentlig måte …, begynner Norah.

– Jeg ville at også musikken skulle gi den som hører styrke, ikke bare teksten. Men det er jo en låt som skal hylle kvinnen, selv om også det er elementer av ironi i den.

– Som i tekstlinjen «Saves the world while looking superfly» – det gjelder kanskje ikke for alle?

– Nei, det gjør jo ikke det, og ikke alle kvinner ønsker å se superfly ut heller. Først og fremst er dette en stolt og glad sang til ære for alle kvinner der ute.

Digger Sana

Da Norah Benatia herjet som verst under fjorårets Idol-sesong, var det bare én annen med noenlunde samme fornavn som kunne konkurrere med henne i popularitet på den tiden, nemlig Noora i «Skam».

Da passer det bra at Norah selv er sterkt inspirert av Nooras kvinnelige etterfølger i serien.

– Jeg digger Iman Meskini som spiller Sana. Jeg liker hvordan hun tar opp ting ingen har tatt opp på en seriøs måte før, hvordan hun fremstiller kvinnen i islam på en helt ny måte, sier Norah.

– Det er veldig kult å få en ung hovedrolleinnehaver med hijab som er så selvstendig og sterk som hun er.

https://www.instagram.com/p/BTwxDK6FXL_/?cache=undefined

Norah har selv følt på hvordan det er å stå med en fot i den vestlige kulturen, og den andre i den arabiske: Faren hennes er fra Algerie, moren fra Norge.

– Mamma er helt nøytral når det gjelder religion, mens pappa er muslim og veldig religiøs. Barndommen min var ganske preget av religion, men nå er ikke det noen big deal lenger, jeg har på en måte funnet min vei mellom kultur og religion.

– Definerer du deg som troende?

– Ja, men jeg setter ikke noe stempel på troen min, og bekjenner meg ikke til noen bestemt religion. Jeg har den med meg fra barndommen, selv om den har endret seg underveis og blitt min egen, personlige tro.

– Hadde du unge, muslimske kvinner i bakhodet da du skrev «W.O.M.A.N.»?

– Nei, ikke spesifikt. Denne låta er for alle kvinner, uavhengig av kultur, bakgrunn og hva som helst. Alle burde føle seg frie, uansett!

Spiller på sax

Selv føler hun seg i hvert fall helt fri, ikke minst rundt sin egen identitet.

– Jeg strevde litt med det i tenårene – var jeg norsk eller var jeg arabisk, liksom? I tillegg bodde jeg jo i Frankrike, men jeg har aldri vært helt fransk heller, fastslår Norah.

– Men nå føler jeg meg mest av alt heldig som har vokst opp med så mange kulturer. Det har åpnet meg opp. Jeg føler jeg får brukt alt, på en måte.

– Du lander i Montpellier litt senere i dag, er du lettet over at det ikke blir Le Pen som styrer landet?

– Det er jeg selvfølgelig. Jeg har ikke stemmerett i Frankrike, men jeg ville jo stemt på Macron bare for å unngå at Marine Le Pen kom til makten.

Norah skal tilbringe den neste måneden hjemme i Montpellier, der hun har sin egen hybel – og foreldrene i nabolaget. Antakelig skal hun bruke tiden til å spille inn en musikkvideo, og å spille med bandet hun kjører et parallelt løp med der, Persian Rugs. Utover det er planene klare:

– Jeg prøver å lære meg å spille saksofon for tiden, dessuten lærer jeg meg å lese noter. Men det kommer nok til å ta sin tid.

Utover sommeren og høsten skal Norah i studio og spille inn mer musikk. Noe album er det foreløpig ingen planer om, men noen singler og kanskje en EP vil nok dukke opp utover sommeren og høsten.

– Det blir ingen ettårspause denne gangen, avslutter Norah, med klar referanse til at det er gått ett år siden Idol-finalen.

– Nå kjører vi på!