Å eie sin egen bil er en luksus mange unner seg. Men hvor mye har du egentlig bruk for bilen når du bor sentralt? Bilkollektivet er Oslos største bildelingstjeneste og har som mål å erstatte behovet for egen bil i sentrum. Som medlem i Bilkollektivet har du tilgang på bil akkurat når du trenger det og du slipper å tenke på den store utgiften det er å ha bil. For det er dyrt. Skikkelig dyrt.

For å sette ting i perspektiv har vi laget et eksempel på hvor mye det kan koste å kjøpe og eie bil kontra å være medlem i bildelingstjenesten Bilkollektivet i ett år. I eksempelet har vi tatt utgangspunkt i en middels stor bil og gjennomsnittsforbruk i Oslo.

Ny bil

La oss si du skal kjøpe en ny stasjonsvogn til 350 000 kr. Du har spart opp 50.000 kroner i egenkapital og får innvilget billån hvor du betaler 5 021 kroner i måneden over en periode på seks år. Her har vi tatt brukt DnBs egen lånekalkulator for billån til unge mellom 18-33 år. Denne utgiften kan variere, da nybilpris, type billån og egenkapital vil spille inn.

Verdien på bilen blir selvsagt ikke 0 kroner etter at du har nedbetalt lånet, men hvor mye du sitter igjen med kan variere ut fra slitasje, bruksmønster, hva slags bilmodell du har eller hvordan du måtte velge å selge bilen. Ifølge Smarte Penger kan man regne verditapet på en ny bil 57 prosent over seks år, og med de tallene vil stasjonsvognen ende på en verdi på 150.500 kroner når lånet er ferdig nedbetalt.

Okei, tenker du, de løpende kostnadene for stasjonsvognen i de årene er ikke så verst. Bilen er jo helt ny, så det blir mindre utgifter på service og vedlikehold, ikke sant?

Årlige utgifter til nå: 60 252,-

Har du vurdert å dele bil? Les mer om Bilkollektivet her.

Husk forsikringen

Det er ulovlig å kjøre uten forsikring i Norge, så det blir det neste punkt på lista. En vanlig kaskoforsikring ligger på omtrent 1000 kroner i måneden ser du etter litt søking nettet. Greit nok det, da er du sikret for det meste. Årsavgiften er erstattet med en trafikkforsikringsavgift som koster deg 2 900 kroner i året. Litt penger er det jo, men tanken på å slippe buss i morgenrushet motiverer deg videre.

Årlige utgifter til nå: 75 152,-

Bensin eller diesel?

Når du nå sitter og setter sammen din egen bil, bestemmer farge, felger, tilbehør og motorstørrelse, får du valget mellom diesel – eller bensinmotor. For det koster jo også penger. Hvis vi tillater oss å regne ut drivstoffpris basert på gjennomsnitt vil regnestykket se omtrent sånn ut:

I følge SSB kjører en personbil i Oslo 12.000 kilometer i året. Bilen bruker 0,70 liter bensin per mil og prisen for én liter bensin er 14 kroner. På ett år vil du da betale 11 700 kroner i drivstoffutgifter.

Årlige utgifter til nå: 86 852,-

Drivstoff/strøm, forsikringer og lån kan bli store penger gjennom et helt år.

Sparer du penger på elbil?

Så kommer du på den geniale idéen at du kan kjøpe elbil! Ikke trenger du å betale trafikkforsikringsavgift, bompenger og parkering er billigere og det er bedre for miljøet. Du skal jo heller ikke kjøre så langt med denne bilen. Elbil er nok løsningen.

La oss si at du får en Nissan Leaf for samme pris som stasjonsvognen. Men hvor mye vil denne bilen egentlig koste i utgifter årlig?

Med samme lån, samme forsikring og strømforbruk på samme kjørelengde (her regner vi 2,5 kroner per mil, slik Eidsiva regner det) ender prisen på ca. 75 000 kroner i året.

Samtidig bør du kanskje ha tilgang til ladestasjon hjemme. Om man ikke har det, er det kanskje en fordel å investere i elektriker og eventuelt en egen kurs for dette i det elektriske anlegget. Om du vil legge ut på langtur kan hurtiglading koste mer enn fossilt drivstoff.

Med Bilkollektivet har du bil kun når du trenger det.

De «skjulte» kostnadene

Alt dette er før bompenger, parkering og vedlikehold er regnet med. Det finnes nemlig flere «skjulte» kostnader ved å eie en personbil, og de har vi regnet oss frem til her.

Det er ikke usannsynlig å bruke langt over 10.000 kroner på bilvask, verkstedutgifter, EU-kontroll, bompenger og parkering i løpet av ett år.

Nei, tenker du etter å ha sett tallet, og lukker alle faner om kasko, renter og lån. Det er det faktisk ikke verdt å betale for en bil som skal ta deg fra A til B. Du hadde sikkert ikke brukt bilen hver dag heller, men det hadde jo vært praktisk med tilgang på bil når du trenger det.

Hva koster Bilkollektivet egentlig?

Bilkollektivets konsept går ut på akkurat dette – finn bilen du trenger når du faktisk trenger den. Og det beste er at du slipper å betale for en bil som står i ro, men heller betaler for akkurat det du bruker den til.

La oss ta en reell sammenlikning på årskostnadene hos Bilkollektivet og privatbil:

En gjennomsnittlig bilkollektivist kjører totalt mellom 2000 og 5000 kilometer per år. Turene er en blanding av langturer i forbindelse med hytte eller ferie tre til fem ganger i året, samt én til fire småturer hver måned.

Bilkollektivisten benytter elbil og småbil på de mindre turene, og stasjonsvogn eller SUV på langtur. For dette betaler vedkommende mellom 15.000 og 35.000 kroner per år.

Bilkollektivet har over 400 biler i Oslo. Foto: Bilkollektivet

Hva koster helgeturen? En helgetur på hytta i Hemsedal med stasjonsvogn fra Bilkollektivet koster ca. 2100 kroner. Da er bensin, bompenger og forsikring inkludert i prisen.

Hva koster en småtur? Av og til må man bruke bilen på kortere avstander. En tretimers tur på 10 kilometer koster 163 kroner med elbil, eller 220 kroner med varebil. Skal du flotte deg i en premium Jaguar koster turen 232 kroner. Bensin/hurtiglading, bompenger og forsikring er inkludert i prisen.

Husk at du heller ikke taper penger på verdifallet.

Med et årskort hos Ruter på 7500 kroner, i tillegg til bruken hos Bilkollektivet, vil du fortsatt bruke flere titalls tusener mindre i året på bilholdet.

Et godt alternativ

Medlemskapet i Bilkollektivet inkluderer to sjåfører og du kan bruke alle Bilkollektivets biler fritt etter ønske. Medlemsandelen får du tilbake ved utmelding.

Når du har mottatt nøkkelkortet og lastet ned appen kan du begynne å kjøre, eller reservere en bil for fremtidig bruk. Du kan velge mellom å reservere en bil for et par timer eller per døgn. Prisen varierer fra bil til bil og prislisten kan du se her.

Slutt å betal for mye for bilbruk – bli medlem av Bilkollektivet i dag!