– Jeg blir sjelden redd, men dette var helt grusomt, sier 22-åringen.

Det som bare skulle være en rutinekontroll ble brått et veldig viktig besøk hos optikeren for Emily Bjerk fra Rygge i Østfold.

I fjor sommer, da Emily studerte til å bli lærer, holdt hun samtidig på med å ta lappen. Og i forbindelse med at hun skulle ta førerkortet, bestilte hun seg en synstest hos Specsavers i Moss.

– Da jeg kom til optikeren, begynte han med de vanlige prøvene. Han ble snart urolig fordi han ikke fant skarpsynet mitt på det høyre øyet, og tok litt flere tester. Da skjønte han at dette dreide seg om en ganske alvorlig tilstand, forteller Emily.

Optikeren ved Specsavers i Moss, Kjell Anders Kristiansen, fant en rift på netthinnen i Emilys høyre øye. Tilstanden kalles netthinneløsning, og kjennetegnes ved at netthinnen er stramt strukket over øyet. Dermed blir den mer utsatt for rift og skader – og hvis ikke tilstanden oppdages i tide, risikerer man å miste synet.

– Ved lysglimt og synsforstyrrelser skal man være ekstra observant. Spesielt dersom man er i risikogruppen for netthinneløsning, som ved sterk nærsynthet, forklarer Kristiansen.

Bjerk befant seg i risikogruppen for tilstanden, men var selv ikke klar over det – ettersom hun ikke hadde oppdaget endringer i synet.

Da hun fikk den alvorlige beskjeden ble hun fullstendig lamslått.

– Jeg blir sjeldent redd, men det å få vite at jeg var i ferd med å bli blind var helt grusomt. Da jeg innså alvoret, datt jeg rett og slett i armene til mamma.

Emily Bjerk er takknemlig for at optiker Kjell Anders Kristiansen reddet synet hennes.

Hasteoperert på Ullevål

Optikeren handlet raskt, og sendte Bjerk til Moss sykehus for å bekrefte diagnosen. Derfra ble hun umiddelbart sendt videre til Ullevål sykehus i Oslo, hvor hun fikk gjennomført en hasteoperasjon allerede morgenen etter.

Heldigvis gikk veien videre uten større komplikasjoner.

– Operasjonen var overraskende lite ubehagelig. Alt ordnet seg ganske bra, med tanke på omstendighetene, sier Bjerk.

Les også: – Det er stort å få bidra til at en person får beholde synet sitt

Nå går hun til kontroller for å følge med på utviklingen. Ved forrige kontroll hadde hun fått tilbake 60% av skarpsynet som tidligere var nærmest fraværende på høyre øye.

– I ettertid er jeg veldig glad for at jeg dro og tok den sjekken. Hvis jeg ikke hadde gjort det, hadde jeg vært blind på det høyre øyet i dag.

En skikkelig vekker

Ifølge Kristiansen er dette tilfellet et godt eksempel på hvorfor man bør være bevisst sin egen øyehelse.

– Det er svært viktig å sjekke synet ved jevne mellomrom. Annethvert år er nok for de fleste, forteller optikeren.

Les også: 7 tegn på at du har dårlig syn

Den skremmende opplevelsen var en skikkelig vekker for Emily Bjerk. I dag følger hun nøye med på det venstre øyet sitt, ettersom hun vet at det nå finnes en risiko for at skaden kan oppstå også der.

Emily gjør også det hun kan for å spre budskapet om hvor viktig det er å følge med på øynene sine.

– Nå er jeg veldig opptatt av å fortelle venner og familie at de bør ta en synstest regelmessig. Man vet jo aldri hva som kan skje!

Les også: Nesten halvparten av alle synstap i Norge kunne vært forhindret

Lurer du på hvordan det står til med øyehelsen og synet ditt? Bestill en komplett synstest hos din nærmeste Specsavers-butikk.

*

Verdens øyehelsedag

Torsdag 11. oktober er det World Sight Day (WSD). Dagen markeres den andre torsdagen i oktober hvert år, og arrangeres for å rette verdens oppmerksomhet mot øyehelse, blindhet og synshemming.

Årets tema er «Eye Care Everywhere». Målet er å sette ekstra fokus på de 1,2 milliarder menneskene i verden som ikke har tilgang til briller – og finne løsninger for å sikre at alle har tilgang til synshjelpemidler, uavhengig av hvor de bor. Les mer her.

Specsavers Clinical Conference

Specsavers har en visjon om å heve fagkunnskapen i bransjen. Derfor arrangerer optikerkjeden Clinical Conference hvert år – en konferanse for fagpersonell innen øyehelse. Hit kommer de fremste ekspertene i bransjen for å gi faglig påfyll til alle som jobber med øyehelse.

Konferansen arrangeres både i Nederland, Finland, Danmark, Sverige og Norge, og her til lands finner årets konferanse sted på The Cube på Gardermoen, på øyehelsedagen torsdag 11. oktober.

Les mer om Specsavers Clinical Conference her, og bli bedre kjent med Specsavers her.