Du har sikkert sett reklamefilmene du også. Den med den blide mammaen på sydentur, eller den med en jublende far og sønn på fotballkamp i England. Alt er betalt for med forbrukslån og «kun» 16 prosent rente.

Å ta opp dyre lån for å kjøpe det du vil ha – det er visst veien til lykke, skal vi tro norske banker.

Og dessverre sluker vi agnet rått. Nordmenn har faktisk blitt verdensmestre i å låne de siste årene. Vi reiser, shopper og pusser opp for penger vi ikke har.

Låner til ferien

I år reiser 240.000 nordmenn på sommerferie for lånte penger, viser tall fra Nordea.

Det er forståelig. Vi nordmenn ønsker å leve det gode liv, og da er det viktigere å kose seg enn å være gnien.

Men vi glemmer én ting: At ingenting skaper mer bekymringer – hver bidige dag – enn å ha lite penger på konto.

Har du noen gang dratt på ferie uten å egentlig ha råd, vet du hvordan det føles. Proseccoen smaker ikke så søtt, hengekøyen føles ikke like behagelig, når du hele tiden kjenner på dårlig samvittighet. Og egentlig bare går og gruer deg til fakturaen som kommer til slutt.

Så hvorfor gjør vi det allikevel?

Hør på besteforeldrene dine

Vi har glemt gammel visdom, som besteforeldrene våre hadde i ryggmargen: At du skal legge av pengene før du kjøper noe. «Sparing», som det heter på godt norsk.

Ordet «sparing» høres gjerne litt kjedelig og gammeldags ut i dag, for oss som er vokst opp i oljebobla.

Heldigvis trenger du ikke bli en kjiping for å leve et rikere liv. Du trenger faktisk bare gjøre én liten justering i livet ditt: Å ikke reise før reisen er betalt for.

Verre er det ikke.

Når du begynner å leve på debit, og ikke på kredit, oppdager du raskt at du  kan gjøre mer av alt. Du kan reise mer, shoppe mer, leve mer. Og du kan gjøre det med et bredt smil om munnen, fordi du har verdens beste samvittighet.

Bankansatte låner aldri selv

Norske banker vet veldig godt at sparing er veien til et lykkelig liv. Spør en hvilken som helst bankansatt hvordan de betaler for seg. Du skal lete lenge etter noen som bruker sine egne forbrukslån.

Så hvorfor forteller de oss noe annet på TV-en? Det er simpelthen for god butikk å selge deg dine egne drømmer, til ågerrente.

Slik blir du glad

Mitt råd? Si nei til en hverdag med lånte penger og dårlig samvittighet. Livet er for kort til å leve i anger.

Klipp heller kredittkortet ditt i to. Begynn å spare først, og bruke etterpå. Og gjenoppdag følelsen av å virkelig leve i øyeblikket.

Øystein W. Høie er norgessjef for livsstilsappen Dreams. Han sluttet i direktørjobben sin for å hjelpe nordmenn å bli lykkeligere, ved å slutte å låne penger og spare i stedet.

Har du lyst å spare til din neste ferie, oppussing eller bil? Last ned Dreams, appen som automatisk legger av penger til det du har lyst på, så du slipper å løfte en finger.

Her kan du lese mer om Dreams.

Forfatter av kommentaren, Øystein W. Høie, er norgessjef for livsstilsappen Dreams.