Hver dag blir vi bombardert av de samme reklamene: Smilende mennesker i alle aldre, som enten har reist jorda rundt, pusset opp kjøkkenet eller kjøpt seg den flotte tingen de alltid har drømt om.

De har selvsagt aldri betalt for gildet av egen lomme, men heller finansiert det med forbrukslån til en astronomisk rente, oppgitt i mikroskopisk, grå skrift nederst på skjermen.

Skal vi tro bankene som står bak, så er dette den raskeste veien til lykke. Glem tålmodighet og måtehold, det er med kredittkort og lån du får livet du drømmer om.

Og dessverre sluker vi agnet rått. Én av tre nordmenn har nå tatt opp forbrukslån, et tall som er helt i verdensklasse. Vi reiser, shopper og pusser opp for penger vi ikke har. Som om det aldri vil komme en dag i morgen.

Låner til ferien

Sommeren er en av tidene hvor flest låner. I år skal 240.000 nordmenn reise på sommerferie for lånte penger, viser ferske tall fra Nordea.

Klarna er blant de som ser mulighet til å tjene seg rike på fattige nordmenn, og har nå gått sammen med de store reiseportalene Expedia og Hotels.com for å tilby utsatt betaling av ferien («Reis nå, betal senere!»), slik at enda flere skal la seg friste til å reise for penger de ikke har.

Det er lett å skjønne nordmenn som vil unne seg og sine en bra ferie selv om pengene ikke strekker til. Det er selvsagt viktigere med livskvalitet enn å telle på hver krone. Men i kjøperusen glemmer vi én ting: At ingenting skaper mer bekymring og angst i livet – hver bidige dag – enn det å ha lite penger på kontoen.

Har du noen gang dratt på ferie uten å egentlig ha råd, vet du hvordan det føles. Proseccoen smaker ikke søtt, hotellsengen føles ikke myk, når du hele tiden kjenner på dårlig samvittighet. Du går egentlig bare og gruer deg, til fakturaen og baksmellen som kommer til slutt.

Så hvorfor gjør vi det allikevel?

Hør på besteforeldrene dine

Vi nordmenn har glemt gammel visdom, som besteforeldrene våre hadde i ryggmargen: At du alltid skal legge av pengene først, før du kjøper noe. «Sparing», som det heter på godt norsk.

Det høres kanskje litt gammeldags og kjedelig ut i dag. Vi er jo vokst opp inni oljebobla, og er vant til at alle gleder er et par museklikk unna. Man tenker kanskje innerst inne at det å spare, det er for gledesdrepere.

Men du trenger ikke bli en kjiping for å leve et rikere liv. Du trenger faktisk bare å gjøre én bitteliten justering i hverdagen: Å ikke reise avgårde før reisen er betalt for. Når du begynner å leve livet ditt slik – på debit, og ikke på kredit – oppdager du fort at det ikke er noe kjipt liv. Tvert i mot, du kan faktisk gjøre mer av alt. Du kan reise mer, shoppe mer, kose deg mer.

Og ikke bare er et slikt liv lurt for lommeboka, det er faktisk bedre for humøret enn noen lykkepille.

Forskning viser at det å ha en stor buffer med penger gir oss mer lykkefølelse enn trening, en god jobb og en høy lønn. Når sparekontoen er full, bekymrer vi oss ikke lenger for fremtiden, vi får en indre ro, vi føler oss stolte og nyter å være uavhengig.

Bankansatte låner aldri selv

De norske bankene vet selvsagt at sparing er veien til et lykkelig liv. Bare spør en hvilken som helst bankansatt: Hvordan betalte du for ferien din?

Du skal lete lenge etter noen som har et av forbrukslånene de pusher på egne kunder.

Så hvorfor forteller de oss noe annet på TV-en? Jo, fordi det er så utrolig lønnsomt å selge deg dine egne drømmer – til ågerrente.

Slik blir du glad

Mitt råd? Si nei til en hverdag med lånte penger og dårlig samvittighet. Livet er for kort til å leve i anger.

Klipp heller kredittkortet ditt i to. Begynn å spare. Og gjenoppdag følelsen av å virkelig leve i øyeblikket.

Øystein W. Høie er norgessjef for livsstils-appen Dreams. Han sluttet i jobben sin for å hjelpe nordmenn å bli lykkeligere, ved å slutte å låne penger og spare i stedet.

Har du lyst til å få råd til din neste ferie, oppussing eller bil? Last ned Dreams, appen som automatisk sparer penger til det du har lyst på, så du slipper å løfte en finger.

Her kan du lese mer om Dreams.

Forfatter av kommentaren, Øystein W. Høie, er norgessjef for livsstilsappen Dreams.