Du har sikkert sett reklamene du også. Den med en far og sønn på fotballkamp i England, eller den med moren som har installert nytt kjøkken. Alt kjøpt på kreditt til «bare» 16 % rente.

Å ta dyre lån for å realisere seg selv, det er visst veien til lykke, skal vi tro norske banker. Og vi sluker agnet rått. Nordmenn er faktisk verdensmestere på å låne. Vi reiser, shopper og pusser opp, for penger vi ikke har.

Låner til ferien

I år skal 240 000 nordmenn reise på sommerferie for lånte penger, viser tall fra Nordea.

Jeg skjønner dem egentlig godt. Vi nordmenn ønsker å nyte livet. Og da er det viktigere å ha gode dager enn å være gnien.

Men vi glemmer en ting: At ingenting skaper mer bekymringer, hver bidige dag, enn å ha lite penger på konto.

Har du noen gang dratt på ferie uten å egentlig ha råd, vet du hvordan det føles. Proseccoen smaker ikke så søtt, hengekøyen føles ikke like behagelig, når du hele tiden går og kjenner på dårlig samvittighet. Og egentlig bare gruer deg til fakturaen som kommer til slutt.

Så hvorfor gjør vi det allikevel?

Hør på besteforeldrene dine

Vi har glemt gammel visdom, som besteforeldrene våre hadde i ryggmargen: At du skal legge av pengene før du kjøper noe. «Sparing», som det heter på godt norsk.

Dessverre har ordet «sparing» blitt skadet med tiden, og i dag høres det både kjedelig og litt gammeldags ut.

Heldigvis trenger du ikke bli en kjiping for å leve et rikere liv. Du trenger faktisk bare gjøre én liten justering i livet ditt: Å ikke reise før reisen er betalt for. (Eller shoppe før shoppingturen er betalt for)

Verre er det ikke.

Når du begynner å leve på debit, og ikke på kredit, oppdager du raskt at du faktisk kan gjøre mer av alt. Du kan reise mer, shoppe mer, leve mer. Og du kan gjøre det med et bredt smil om munnen, fordi det føles som om det er gratis.

Bankansatte låner aldri selv

Norske banker vet utmerket godt at sparing er veien til et lykkelig liv. Spør bare bankansatte hvor mye de selv har i forbrukslån. Du skal lete lenge etter noen som bruker sine egne kreditt- produkter, til å reise på fotballtur, eller pusse opp kjøkkenet.

Så hvorfor forteller de oss noe annet på TV-en? Det er simpelten for god butikk å selge deg dine egne drømmer, til ågerrente.

Slik blir du glad

Mitt råd? Si nei til en hverdag med lånte penger og dårlig samvittighet. Livet er for kort til å leve i anger.

Klipp heller kredittkortet ditt i to. Begynn å spare først, og bruke etterpå. Og gjenoppdag følelsen av å virkelig leve i øyeblikket.

Øystein W. Høie er norgessjef for livsstilsappen Dreams. Han sluttet i direktørjobben sin for å lære nordmenn å bli lykkeligere, ved å slutte å låne penger og spare i stedet.

Har du lyst å spare til din neste ferie, oppussing eller bil? Last ned Dreams, appen som automatisk legger av penger til det du har lyst på, så du slipper å løfte en finger.

Her kan du lese mer om Dreams.

Forfatter av kommentaren, Øystein W. Høie, er norgessjef for livsstilsappen Dreams.