Filmen som først satte “morder i huset” på kartet er tilbake med en feministisk vri. Gjør deg klar for en julefeiring utenom det vanlige, med skumle meldinger i innboksen, tøffe jenter og blod. Mye blod.

Det er morderen som tekster

Før Scream, Halloween, Nightmare on Elm street og Friday the 13th var det Black Christmas. Klassikeren fra 1974 regnes som en av de første filmene i historien som gjorde konseptet “morderen ringer fra inne i huset ditt” til noe alle har hørt om og frykter. Det er også derfor originalen heter Det er morderen som ringer på norsk. Corny tittel, men sant.

Vi er nok flere som har tenkt tanken når vi har vært hjemme alene en mørk kveld og telefonen plutselig ringer. “Dette er sånn jeg dør”.  Men så er det sjelden en morder. 

I Black Christmas derimot er det faktisk morderen som plinger på, men i 2019-utgaven ringer de ikke, de tekster. Fordi, hallo, ingen ringer lenger?

Filmen har Norgespremiere fredag 13. desember. Se trailer under!

Vi møter de fire gode venninnene Riley, Kris, Jesse og Marty. De bor i det store studenthuset Mu Kappa, sammen med alle sine “søstre”. Julen er rett rundt hjørnet og jentene har planlagt en hevn på guttene for et overgrep mot Riley noen år tidligere. På det store juleshowet stiller de opp i dristige nissekjoler a la de i den tidløse klassikeren Mean Girls. Mens de svinger seg over dansegulvet i sexy bevegelser synger de en feministisk sang om overgrep. Dette faller mildt sagt ikke i god jord.

Kort tid etter opptredenen forsvinner en av søstrene, Helena, samtidig som de andre begynner å få rare tekstmeldinger fra et ukjent nummer. Meldingene blir mer og mer truende og før de vet ordet av det er blodbadet i gang, inne i deres eget hus.

Du kødder ikke med disse jentene

I likhet med originalversjonen er 2019-utgaven en blodig slasherfilm med mange ofre. Ingen er trygge når morderne først setter i gang. Men disse jentene er ikke noen som bare passivt gjemmer seg i et skap til de blir funnet og drept hylende. De slåss tilbake.

I skrekkfilmer, og spesielt i slasherfilmer, er det vanlig å ha en “final girl”. Det vil si en jente som ofte ender opp som eneste overlevende, eller i verste fall er den siste som dør. Fra tidligere har ofte denne jenta vært hylende og lite driftig, men i senere tid har dette blitt en mye sterkere og viktigere rolle for badass damer. 

De slår tilbake, de tåler et slag eller ti, de fortsetter med blødende sår og brukne ben og de gir seg ikke. Det får vi også se i Black Christmas, som har mange final girls. Disse jentene vet hvordan de skal bruke både never og våpen og er ikke redd for å skape kaos når noen prøver å drepe søstrene deres.

Dette gjør Black Christmas til en klassisk blodig juleslasher, men med masse girl power.

Denne jula er ingen trygge…Foto: United International Pictures

Høytidshorror

Noe som gjør en slasher til en slasher er blod, drap og mange ofre. Slashere kan noen ganger være på grensen til det komiske, fordi de ofte leker seg mye med kreative måter å drepe folk på. Det finnes virkelig utrolig mange måter å drepe noen på, hvis man faktisk går inn for det.

Black Christmas er heller ikke lukket for disse kreative løsningene og tar i bruk sitt juletema i mange av de “beste” drapene. Her skal vi ikke røpe for mye, men vi kan love at både julelys og istapper er involvert i opptil flere nervepirrende drap. 

Disse jentene går ikke ned uten en kamp. Foto: United International Pictures

Julegrøssere er fortsatt en rimelig smal sjanger, men både den originale Black Christmas og sin mer oppdaterte 2019-utgave føyer seg inn i en rekke filmer i den festlige kategorien høytidshorror. Noen av de som stikker seg ut som klassikere er Rare Exports, Gremlins og Better Watch Out. På norsk side har vi juleslasheren Juleblod, hvor nissen er en gal mann med øks. I disse tider ruller også sesong to av adventskalenderen Jul i Blodfjell over skjermen, som også lover en veldig blodig jul.

Om du er lei av koselige familiefilmer om nisser og kjærlighet, men allikevel ønsker julestemning, har du kommet over riktig film. Black Christmas byr på en god dose blod og bra damer, pakket inn i hvit snø og glitrende juledekorasjoner.

PS: Denne filmen inneholder ingen nisser.

Filmen har Norgespremiere 13. desember. Kjøp kinobilletter her!