Som de fleste foreldre vet: Det er ikke alltid lett å finne kinofilmer som barn og voksne kan ha glede av sammen. 

Men den nye stop-motion-filmen «Lise & Snøpels – Venner for alltid» er noe helt spesielt. Tenk en liten dæsj Studio Ghibli, en liten dose «Den fantastiske Mikkel Rev» og en stor porsjon med «Dyrene i hakkebakkeskogen», og du får en idé om hva du har i vente. 

21. januar får den kinopremiere i Norge, med Jakob Oftebro og Ulrikke Brandstorp blant de norske stemmeskuespillerne: 

 

Liten, men tøff 

I «Lise & Snøpels – Venner for alltid» møter vi den sjarmerende og livlige musa Lise (Ulrikke Brandstorp), som er opptatt av å vise vennene sine hvor tøff hun er. 

Etter å ha ertet på seg en rev og blitt påkjørt av en bil, havner hun i himmelen – og treffer på reven som jagde henne, Snøpels (Jakob Oftebro). Han viser seg imidlertid å være en sjenert og engstelig karakter som selv sliter med å føle seg tapper. 

Fortellingen om musa og reven følger i fotsporene til mange andre eventyr: Det handler om tro, håp og vennskap, om å overvinne frykt og om å gi andre en ny sjanse. 

Filmen berører i tillegg et såpass tungt tema som døden, men den gjør det med letthet og livsglede.   

 

Fantastisk animasjon

Det som også gjør «Lise & Snøpels: Venner for livet» til en stor kulturopplevelse for de voksne, er hvilket overbevisende og magisk univers regissørene Jan Bubenicek og Denisa Grimmová har skapt. 

Dyrene og naturen er suverent fremstilt, og enkelte actionsekvenser er så ambisiøse og velkoreograferte at det er umulig å ikke la seg rive med. 

Filmens uttrykk lener seg naturlig nok mot den rike tsjekkiske tradisjonen for animasjonsfilm, men Bubenicek og Grimmová lykkes i tillegg med å etablere et særegent og vakkert uttrykk. 

Ikke rart, derfor, at filmen nylig var nominert til beste animnasjonsfilm under årets European Film Awards, og har vunnet en drøss andre priser  – deriblant for beste animasjonsfilm (Shanghai Film Festival) og beste langfilm (Lucas Film Festival). 

 

Prisvinner og kritikerfavoritt 

Kritikerne har også latt seg berøre av det hjertevarme eventyret. Los Angeles Times roser detaljnivået på animasjonen: 

– Detaljer som teksturen i pelsen på de håndlagde dukkene, og gress og grener på de intrikate settene, gir et særegent og varmt uttrykk, også i en historie som tør å være litt mørk, skriver avisen. 

At filmen gir grunn til ettertanke, skriver også The Edinbugh Reporter under på. Men samtidig formidler den kompliserte ideer på en enkel og lettfattelig måte, ifølge avisen: 

– Mine barn ble rørt av opplevelsen, skriver anmelderen. 

«Lise & Snøpels – Venner for alltid» får norsk kinopremiere 21. januar. Les mer og kjøp billetter her