Vi vet at det sies at det er tanken som teller – men av og til må det være lov å spørre seg om hva i alle dager giverne av enkelte julegaver har tenkt.

For faktum er at det hvert eneste år havner en hel haug med ubrukelige ting under juletreet – som i beste fall ender sin skjebne som annonser på nettet eller støvsamlere i boden, og i verste fall går rett i søpla.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat for markedsplassen Finn.no, oppgir 3 av 4 at de har fått julegaver de aldri har brukt.

Det er jo innmari unødvendig, så klart, ettersom det er sløsing med både penger, miljøet og oppbevaringsplassen til folk.

Heldigvis kan det i det minste være litt komisk i retrospekt – særlig hvis man ikke er den som blir sittende med fadesene i fanget selv. (Har du ikke sett Framtiden i våre henders video, der Trond Fausa viser fram nordmenns viktigste rom; boden, bør du definitivt gjøre det!)

Til underholdning og advarsel har vi samlet et knippe historier om julegavene folk helst skulle hatt uåpnet.

Mat for boden

– Av alle meningsløse ting jeg har fått til jul oppgjennom årene, tror jeg sukkerspinnmaskinen jeg fikk av onkelen og tanten min for en del år siden troner på toppen av lista. For en ting er sikkert: Man far aldri – og da mener jeg virkelig aldri – lyst på sukkerspinn med mindre man er på tivoli.

Louise (33)

Bitter baktanke

– Høsten 2009 gjorde jeg det slutt med kjæresten min. Så da han troppet opp hjemme hos foreldrene mine med en gave i hånda på julaften, ble jeg rimelig overrasket. Jeg tenkte imidlertid at det var hyggelig av ham å ville gi meg en julegave selv om vi ikke var sammen lenger, og trodde kanskje han hadde kjøpt den før det ble slutt. Men da jeg åpnet gaven, forsto jeg fort at det ikke var tilfelle: Der lå nemlig «Bitterfitte» av Maria Sveland. Det er jo i utgangspunktet en bra bok, som handler om identitet og likestilling – men den er også et illsint oppgjør med kjærlighetsmyten. Den handler om en bitter dame som reiser fra mann og barn – så når den var en gave fra eksen, føltes det ikke særlig hyggelig. Men det ble i det minste ganske tydelig hvem av oss som var mest bitter …

Mina (30)

Muggen stemning

– Et år fikk jeg en gave som bokstavelig talt gjorde meg kvalm. Tanken var for så vidt god, men problemet var bare at giveren hadde latt gaven ligge innpakket i julepapir litt for lenge. Jeg fikk nemlig en kurv med diverse delikatesser: olje, oliven og en muggost, blant annet. Men da jeg skulle åpne pakken sto den i en dam på gulvet. Det viste seg at muggosten trivdes såpass dårlig i den varme stua vår at den hadde begynt å renne, så både kurven, innpakningspapiret og de andre produktene badet i stinkende muggost-vann.

Julie (31)

Turn off fra typen

– Den pinligste gaven jeg har fått sto kjæresten min for en julaften for noen år siden. Jeg tror planen hans var at gaven både skulle være morsom og litt pirrende, men for meg var den bare veldig klein – og veldig turn off. Det jeg åpnet foran hele slekta på julekvelden var nemlig boken «The Pop-Up Kama Sutra» – en moderne versjon av den kjente teksten om seksualitet. Boken viste tegninger av ulike sexstillinger som ble livlig illustrert ved at man dro i et papp-stykke på siden. Jeg klappet raskt boken sammen, gjemte den nederst i gavehaugen – og har aldri åpnet den siden.

Silje (29)

Ti år for seint

– For meg er det spesielt to år som stiller svært svakt på julegavefronten: 2002 og 2010. I 2002 fikk jeg totalt 21 g-streng-truser, og i 2010 fikk jeg et par hjemmestrikka, lilla leggvarmere. Og la meg bare presisere at ingen brukte leggvarmere i 2010.

Hanne (28)

Frosne følelser

– Kjæresten min er flink til mange ting, men det å komme opp med personlige og kreative julegaver er definitivt ikke en av dem. Jeg har egentlig slått meg til ro med det, og forventer meg ingen romantiske overraskelser på julaften, men i fjor ble jeg likevel litt paff over hvor lite romantisk og hvor upersonlig det går an å bli. Da ga han meg nemlig en diger fryseboks – til tross for at vi allerede hadde en fint fungerende fryser fra før. Det viste seg at han syntes det var en god idé at vi skaffet oss en større fryser. Reaksjonen min var ikke veldig varm, for å si det sånn. Gleder meg til å se hva han mener vi trenger i år!

Sanna (32)

Et tonn av uønskede gaver – og et lite tips på tampen

Statistikken viser at de vi har snakket med på ingen måte er alene om å få julegaver de ikke vil ha.

I fjor meldte Finn.no at det bare i løpet av første og andre juledag hadde blitt lagt ut 448 annonser fra privatpersoner som ville selge ting de hadde pakket opp på julekvelden – noe som var en økning på 30 % fra året før.

Også i Sverige melder auksjonsnettstedet Tradera at antallet annonser eksploderer i jula. Flere tusen av dem legges ut allerede på julaften, mens veldig mange fler kommer i romjula. Enda dystrere er resultatet fra en undersøkelse YouGoy utførte for Tradera i 2016: Da kom det nemlig fram at 9 av 10 har fått en julegave de ikke vil ha – men at nesten halvparten allikevel velger å beholde den, fremfor å bytte eller selge den.

Ser vi utenfor Nordens grenser er tallene helt enorme. Ifølge auksjonsnettstedet eBay mottar for eksempel britene gaver de ikke liker for totalt 850 millioner pund hvert år.

Hadde det ikke vært fint om vi alle sluttet å bruke penger på dumme ting folk ikke trenger, og isteden ga hverandre gaver som faktisk betyr noe?

Et bidrag til å realisere en drøm, for eksempel.

For alle drømmer vi om noe, stort eller smått. Det kan være en middag på en spesiell restaurant, å se favorittartisten sin live, skrive en bok, eller reise jorda rundt. (Sannsynligheten er i alle fall stor for at det ikke er en sukkerspinnmaskin eller en fryseboks.)

Et godt sted å starte, er kanskje å spørre venner og familie om hva de drømmer om – eller i det minste gjøre deg opp noen tanker om hva det kan være. Kanskje har du en bror som er fotballfan, og som helt sikker skulle sett Sunderland på hjemmebane? Eller en mor som alltid har drømt om å lære seg å male?

Og når du har gjort det, kan du på julekvelden introdusere dem for Dreams – spareappen som gjør det enkelt å oppfylle drømmer – og gi dem et sparemål og et startbeløp.

På den måten gir du noen mulighet til å fylle livet sitt med mer meningsfulle opplevelser og mindre ræl – som uansett bare havner i boden.

Hva er vel egentlig en finere gave enn det?

Dette er Dreams

Dreams en en app som på smidig og festlig vis med å spare til de tingene som faktisk betyr noe. Du oppretter en drøm, oppgir hvor mye penger du trenger for at drømmen skal gå i oppfyllelse, og når du vil at den skal skje. Appen regner så ut hvor mye du trenger å legge til side hver dag, og det eneste du trenger å gjøre er å velge hvilke sparefunksjoner du vil aktivere – og så går resten av seg selv.

Du kan lese mer om Dreams og laste ned appen gratis her.

5 favoritter fra Kvinneguiden

Det er flere enn dem vi har snakket med som har fått seg en skuffelse på julaften. Her er våre fem favoritt-fadeser fra Kvinneguiden-tråden «Din verste julegave».

  • En brukt dildo og en brukt selvhjelpsbok. Ble sjokkert og fornærmet.
  • Jeg fikk slankepiller et år. Må si at akkurat den gaven satt jeg ikke spesielt pris på.
  • Et år fikk jeg toalettbørste av kjæresten. Han mente det passet fint siden jeg holdt på å pusse opp badet.
  • 100 grå viskelær. Faren til han som ga meg dem drev med salg av materiell til skoler.
  • En flott gaveeske fra et kjent og dyrt parfymemerke – som viste seg å inneholde et lite kjøkkenhåndkle.