Nå er skolen er i gang og mange små hoder på plass på skolebenken – noen for aller første gang. En lang og spennende vei med læring ligger foran dem og hver dag byr på nye inntrykk og ny kunnskap.

Men mange barn sliter med konsentrasjonen. Det å skulle følge med på det som illustreres på tavla føles slitsomt, og det å skulle sitte med nesa plantet i en bok blir en tålmodighetsprøve.

Da kan det være lurt å ta med barnet til en optiker.

– Det er veldig vanlig at barn blir ukonsentrerte på grunn av svekket syn, forteller Liv Beate Hillestad Stokke, som er optiker ved Specsavers Ulset.

– Har de synsutfordringer blir de fort utålmodige, mister konsentrasjonen og gir opp.

Signaler for foreldre og lærere

Men hvordan vet du om barnet ditt kan ha utfordringer med synet? Ifølge Hillestad Stokke er det mange signaler du bør være på utkikk etter.

– Du kan være oppmerksom på barnets sittestilling, hvor tett det sitter opptil arbeidet, om det tilter hodet for å se, gnir seg i øynene eller myser mye. Sitter barnet urolig på stolen og gir fort opp, kan det være så enkelt at det skylles synsutfordringer.

Les også: 5 tegn på at barnet ditt har dårlig syn

Det finnes flere typer synsfeil og disse kan være sammensatte – noe som hos enkelte kan medfører store lesevansker.

Optiker Hillestad Stokke forteller at lærere ofte plukker opp synsutfordringer hos barna før foreldrene, ettersom de daglig følger barnets læringsutvikling tett. Foreldre som selv har synsvansker oppdager også dette tidligere hos egne barn. Dem som ikke har erfaring med nedsatt syn, tenker derimot kanskje ikke på at konsentrasjonsproblemer kan henge sammen med synet.

Optiker Liv Beate Hillestad Stokke.

– I min hverdag opplever jeg at foreldre ikke har forståelse for hvor mye synet betyr for barn, både når det gjelder læring og god livskvalitet. Jeg har sett mødre begynne å gråte når barn med sterk synssvekkelse trenger briller, sier Hillestad Stokke.

Sjekk før skolestart

Hillestad Stokke håper at optikere kan komme tidlig på banen – før barna får langvarige problemer.

– De blir sjekket som spedbarn og under helsekontroll i fireårsalderen, men en optiker burde også undersøkt alle barn i femårsalderen for å avdekke skjulte synsfeil og samsynsproblematikk. Dersom en utfordring oppdages for sent, kan barnet få varig nedsatt syn resten av livet.

Lurer du på om du skal ta med poden til en synstest? Eksperttipset fra Liv Beate Hillestad Stokke er å få det gjort før barnet kommer i gang med undervisningen. Da er du sikker på at det ikke får en skjev start på skolegangen. Det kan være avgjørende for læringsutviklingen, men også for hvordan barnet fungerer sosialt.

– Før skolestart bør alle sjekkes. Av de problemene som bør oppdages, viser det seg at omtrent halvparten ikke avdekkes, forklarer hun.

Les også: Nesten halvparten av alle synstap i Norge kunne vært forhindret

Dersom første synsundersøkelse ikke viser noen synsforstyrrelser, og barnet ikke viser noen tegn til synsutfordringer den kommende tiden, er anbefalingen å sjekke barnet annethvert år. Da har dere god kontroll på utviklingen av øyehelsen.

– Vi tar til oss så mye som 80 prosent av all informasjon gjennom øynene. Synet er så viktig for læring, konkluderer Hillestad Stokke.

Specsavers har et stort utvalg barnebriller, som er spesielt utviklet for å sitte godt på et barns ansikt, tåle hard håndtering og et aktivt liv. Hos Specsavers får du komplett barnebrille fra 395,-.

Sorte og blå briller fra Specsavers, kr. 395, og lilla briller fra Specsavers, kr. 395.
Sorte og røde Iron Man-briller fra Marvel, kr. 795, og lilla Frozen-biller fra Disney, kr. 795.

 

En synsundersøkelse hos Specsavers sjekker mer enn bare synet – vi undersøker også øynene og kontrollerer at de er friske. Bestiller du synstest hos oss, er du sikker på at du får god og trygg oppfølging av kompetente fagfolk.

Specsavers har butikker over hele landet!