Nå er det viktigere enn noen gang å støtte opp om viktig og god journalistikk. Papirmagasinet Altså er eid og drevet av kvinner, og de skriver for kvinner i alle aldre, med mål om å presentere god journalistikk som åpner for en ny diskusjon rundt viktige temaer som angår kvinner. Hvem ønsker ikke å støtte opp om noe så viktig?

– Utgangspunktet var å gå bort fra nett. Personlig er jeg så lei av å være på en skjerm hele tiden. Jeg har vært avhengig av internett siden det kom, helt oppslukt av mulighetene som følger med. Derfor ønsket jeg å lage et fristed og et pusterom i hverdagen, fritt for retusjering og invaderende reklame, sier grunnlegger og sjefredaktør Ida Eliassen-Coker.

Skiller seg ut

– Altså er et intelligent kvinnemagasin, uten alt tullet, sier Eliassen-Coker og ler.

For to år siden bestemte frilansjournalisten seg for å satse på en idé om å lage et nytt kvinnemagasin. Hun kontaktet Sigrid Bonde Tusvik, en for henne fremmed kjendis som kjemper for feminisme, og utrolig nok kicket Tusvik på ideen. Med tommel opp fra Fritt Ord og en støtte på 200 000 kunne Eliassen-Cokers idé settes om til et faktisk magasin. 

– Jeg ble mildt sagt overrasket da Ida mailet meg ut av det blå, men jeg likte ideen veldig godt. Jeg har følt at vi mangler et magasin rettet mot kvinner uten retusjering og med mer dyptgående og interessante artikler. Selvfølgelig måtte jeg si ja, sier Bonde Tusvik.

Ida Eliassen-Coker er kvinnen bak ideen som resulterte i Altså. Foto: Marte Vike Arnesen

Det er flere ting som skiller Altså fra mengden. I en tid hvor papiravisen kuttes ned, slår Altså tilbake med et håndfast magasin på miljøsertifisert papir. Magasinet har heller ingen annonsører, som vil si at bladet er helt reklamefritt. Der du vanligvis  ser reklame, har Altså heller valgt å vise fram kvinnelige kunstneres arbeider.

– Det var planen fra starten. Målet er at alt innhold skal gagne leseren, og det mener jeg at reklame ofte ikke gjør, spesielt ikke reklame rettet mot kvinners utseende. Vi ønsker heller ikke å fronte meningsløst, klimafiendtlig forbruk, derfor endte vi opp med å droppe det helt, forteller Eliassen-Coker.

Lyst på et annonsefritt magasin eller fire i posten? Bli abonnent her!

Skaper stort engasjement

Uten annonsører er magasinet avhengig av trofaste abonnenter for å overleve. Sjefredaktør Eliassen-Coker forteller at de på et snaut år har fått over 9000 abonnenter.

Går man inn på magasinets nettside får man raskt et inntrykk av at abonnentene liker det de får i postkassa. Der en abonnent peker på det solide og forfriskende innholdet, forteller en annen at hun aldri har vært en magasinjente før Altså.

– Det er viktig for oss at vi treffer leserne. Du skal føle deg bra av å lese Altså – og inspirert, men ikke til å fikse på ditt eget utseende eller endre deg. Altså skal være både uhøytidelig og utfordrende, og like sammensatt som alle vi bra kvinner er! sier Bonde Tusvik. 

Redaksjonen får nærmest daglig mail fra nye abonnenter som takker redaksjonen for arbeidet de legger ned i de fire årlige utgavene.

Som abonnent får du fire lekre magasin rett i postkassa i løpet av et år. Foto: Altså

– Senest i dag fikk jeg mail fra en 58 år gammel kvinne som fikk et abonnement i julegave av barna. Hun skrev at hun var redd hun var for gammel for målgruppen, men at innholdet traff henne skikkelig. Leserbrevet fra Ane på 29 gjorde også inntrykk på meg da det kom i innboksen:

“Tusen takk for at dere finnes. Takk for at dere får meg til å føle meg som en sterk kvinne. Jeg har fått en helt ny styrke langt inn i magen etter at jeg fikk Altså inn i livet. Jeg leser bladet fra perm til perm og sitter igjen med en følelse at jeg vil være med å bidra. Jeg vil være med å sette et avtrykk i denne verden. Jeg vil gjøre noe som betyr noe for de som kommer etter oss, og de som er her nå, men som ikke er like fri. Jeg ønsker å gjøre noe mer med mitt eget liv. Jeg føler jeg sterk. Jeg føler meg mektig. Takk for at dere åpner øynene mine med hver reportasje. Takk for at dere tok sjansen på å lage et magasin uten mote og skjønnhetstips. Takk for at dere får meg til å føle meg skikkelig skikkelig bra.”

– Jeg blir så glad av sånne tilbakemeldinger, vi skal være noe viktig for alle kvinner, uansett alder! sier sjefredaktøren.

Finansieres av deg

I hver utgave av magasinet får du tekster fra faste spaltister, som Bonde Tusvik, og fra andre skarpe penner og viktige meningsbærere. Det er en kombinasjon av reportasjer, portrettintervjuer og småstoff.

Noen av artiklene som virkelig har skapt engasjement hittil handler om hvordan du kan trene på lag med egen syklus, om hvorfor enslige kvinner ikke får hjelp til å få barn og om hvorfor kunstig intelligens kan gjøre verden farligere for kvinner. 

Sigrid Bonde Tusvik er en av de faste spaltistene i magasinet. Foto: Marte Garmann

For at Eliassen-Coker og hennes engasjerte team skal kunne fortsette å produsere engasjerende og viktig innhold for kvinner er de avhengige av abonnenter. Magasinet finansieres rett og slett av deg!

Her kan du lese mer om hvordan du selv blir abonnent eller kan gi det i gave til noen du er glad i!

Toppfoto: Marte Garmann