Et kanarisk måltid med lokal mat og vin er det viktigste en ferie på Gran Canaria har å by på, mener reisemålsekspert og forfatteren bak ”Gran Canarias beste – 66 håndplukkede opplevelser”, Øystein Eide. Han var mannen som gjorde Casa Martell velkjent for tusenvis av nordmenn. I dag har den lille restauranten med autentisk, tradisjonell kanarisk mat og egenprodusert vin oppnådd legendestatus.

Gran Canaria og Tenerife er Kanariøyenes best besøkte – og folkerike – øyer. De har alltid vært et samlingspunkt for mange forskjellige kulturer, og kjøkkenet har fått sitt særpreg av ulike nasjonaliteter. Om du befinner deg i nord, sør, øst, vest eller i sentrum av øya, er du garantert et stort utvalg kanariske signaturretter, tradisjonelle vinbodegaer, middelhavs-fusion og Michelin-restauranter.

Bli med på innsiden av Gran Canaria og Tenerifes gastronomiske univers – et kjøkken full av kontraster og smakfulle råvarer.

Klassisk kanarisk

Det grancanariske kjøkkenet kjennetegnes av råvarer som paprika, kummin, poteter og gofio, som er en type ristet mel av mais eller korn. Atlanterhavet gir ubegrenset tilgang til fersk fisk, og øya bugner av tropisk frukt og lokaldyrkede bananer, som eksporteres verden rundt. Gran Canaria byr også på fantastiske tomater, smakfulle kaffebønner, søte appelsiner, mandler og verdenskjente oster.

På Tenerife kan du finne lokaldyrkede bananer og mange andre ferske frukter. Foto: Balate Dorin.

Restauranten Cofradía de Pescadores i Puerto de Mogán har vært berømt over hele øya i en årrekke, og er et kooperativ drevet av byens fiskere. På menyen står klassiske kanariske retter som reker i olivenolje, dampkokte blåskjell og fersk hvit fisk. Hovedrettene serveres på klassisk kanarisk vis med papas arrugadas (skrukkete poteter med skall på), og en mojosaus laget av hvitløk, paprika, eddik, olivenolje og salt,  der “rojo” er basert på paprika og “verde” basert på spisskummen og koriander. 

Den over 20 år gamle restauranten La Aquarela, som ligger like ved vannkanten, og Palm Garden, i Las Palmas, hvor ferske råvarer brukes til å lage sunn og smakfull middelhavsmat, er også verdt et besøk.

Foruten fisk og skalldyr er Gran Canaria kjent for ulike kjøttretter som gris, hare, geit og  fårekjøtt og stuinger. Dette serveres gjerne på de eldre, tradisjonelle restaurantene, spesielt de oppe i fjellene, som Casa Martell. Nyt utsikten over Las Palmas med et skikkelig kanarisk måltid og et glass lokal vin fra fjellområdet Monte Lentiscal.

Quesos majoreros

Ps! De lokale restaurantene på Gran Canaria er mer besøkt av lokalbefolkningen, det ser en ofte på restaurantens åpningstid. Lunsj, Almuerzo, serveres fra kl. 12:00 frem til kl. 16:00. Om kvelden åpner dørene for middag, Cena, som gjerne starter kl. 20:00 og varer frem til midnatt.

Fusion – middelhavet med et løft

Stadig flere restauranter på Gran Canaria utmerker seg gjennom sitt fokus på fusion: de representerer et klassisk kanarisk kjøkken der respekten for lokale råvarer og sesong dominerer, og veksler med innslag fra all verdens kjøkken.

Ifølge reisemagasinet Cool Hunter Canaries er Valle de Mogán et gastronomisk høydepunkt på Gran Canaria. Restauranten er en glede for sansene, ikke bare for dens forseggjorte meny, men også på grunn av beliggenheten i fjellandskapet. Valle de Mogán er litt vanskelig å komme seg til med bil på grunn av de svingete veiene, men her koster det ikke mye å spleise på en taxi for å sikre at alle får en fantastisk mat – og vinopplevelse.

928 Aroma Atlántico er blant de nyeste tilskuddene sør på Gran Canaria. Etter 25 år i New York og ytterligere to år i London, startet spanjolene Héctor og Gilberto en restaurant som bringer smaken fra livet på øya med mål om å samle god mat, god drikke, god musikk og  og gode venner rundt bordet. Perfekt for lange kvelder i godt selskap. 928 Aroma Atlántico tilbyr en unik opplevelse med åpent kjøkkenlandskap, en utrolig terrasse og fusion-retter med inspirasjon fra flere ulike smaker og kulturer, samt et stort utvalg cocktails.

Casa Montesdeoca i Las Palmas baserer seg på et klassisk kanarisk kjøkken med innslag av meksikanske ingredienser. Mexikansk taco serveres med geitekjøtt og korianderpuré, mens peruansk ceviche kombineres med Middelhavstilbehøret Escabeche toppet med kanarisk rødløk og røkt chili.

Ferskere sjømat skal man lete lenge etter. Foto: Oliwiaziolkowska

En kort fergetur unna ligger naboøya Tenerife og restaurant Donaire som holder til i fem-stjerners hotellet GF Victoria. Restauranten har en rekke signaturretter på menyen der kanariske råvarer utgjør den viktigste ingrediensen. Donaires panoramavinduer skaper en fantastisk atmosfære med utsikt over sjølandskapet og  imponerende solnedganger om kveldene. Etter et utsøkt måltid er en drink i Zambra Sky i overetasjen å anbefale. Et besøk på Donaire vil være en opplevelse du sent vil glemme.

Gourmet og Michelin-stjerner

De mange Michelin-restaurantene gjør Tenerife til en uimotståelig destinasjon for tilreisende som ønsker å kombinere strandferie med kulinariske opplevelser av ypperste klasse.

El Rincón de Juan Carlos i Los Gigantes på Tenerife fikk sin første stjerne i Michelin-guiden i fjor, og beholdt den i år. Brødrene Juan Carlos og Jonathan Padrón serverer tradisjonelle, kanariske retter tilført brødrenes visjoner gjennom de nyeste matlagingsteknikker og strømninger innen kvalitetsgastronomi. Det er ikke noen stor restaurant, så her bør man reservere bord god tid i forveien. På menyen står blant annet grillet sjøkreps med tapioka og kaffe, røkt ål med ponzusaus, røkte østers og kremet suppe på gåselever. Bananer hører selvsagt med i et kanarisk måltid, og bananis med årgangssherry og fiolslush søker å gjøre besøket uforglemmelig.

Foto: El Rincón de Juan Carlos, FØØD Design company.

Den høyeste utmerkelsen på Kanariøyene har restaurant M.B. i Guía de Isora på Tenerife fått. MB står for Martín Berasategui, en av Spanias mest kjente kokker. Erlantz Gorostiza er kjøkkensjef og tilbereder spanske retter tilført en dose kanariske matprodukter.

Sjekk også ut Abama Kabuki (fusjon mellom japansk og Middelhavets kjøkken) og Kazan (Peruansk mat tilberedt av en japansk kokk).

Også på Gran Canaria, nærmere bestemt i Las Palmas, finner du en rekke prestisjefylte restauranter, som La Aquarela, Deliciosa Marta og La Terraza. Sistnevnte har en helt egen personlighet, og ligger vis-à-vis hotellet Santa Catalina. Interiøret er klassisk inspirert og suppleres av en attraktiv terrasse. Restauranten har et nyskapende kjøkken som serverer fantastiske retter laget ut fra sesongens lokale råvarer.

Lokale vinbodegaer

Det desidert beste tipset er alltid å søke til vinbodegaene. Der hvor det finnes vinbodegaer, finnes det også lokale restauranter med hjemmelaget mat. På Gran Canaria finner du de beste bodegaene i San Mateo og Santa Brígida. Santa Brígida er en nokså stille landsby som i tillegg kan by på et meget bra marked med godt vinsalg.

Bodegón Vandama i Santa Brígida føyer seg i rekken av restauranter på nivå med Casa Martell. Bodegaen har beholdt det originale navnet etter den hollandske vinbonden Daniel Van Dame (Vandama) som slo seg ned i bunnen av vulkankrateret, hvor han plantet de første vinstokkene på 1700-tallet. Restauranten ligger bare en kort biltur unna Las Palmas, og er én av Gran Canarias mest populære helgerestauranter. Oksekjøtt grillet på stekerist og lokale viner er restaurantens spesialitet.

Bodegón Vandama

På Tenerife er Bodegas Monje på nordsiden av Tenerife en klassiker. Den ble bygget i 1956, men Monje-familien har produsert vin helt siden 1700-tallet. Bodegas Monje ligger mellom havet og fjellet og har panoramautsikt mot La Orotava-dalen. Du kan også besøke vinprodusenten for å smake på lokale viner og aperitiffer.

Tips! Lanzarote er én av Kanariøyenes fremste vinprodusenter. Er du over gjennomsnittet interessert i vin, er et godt tips å legge inn et besøk på naboøya. Det har blitt dyrket druer på Lanzarotes vulkanske skråninger i over 500 år, og både landskapet og dyrkemetoden er unik i verden. Øyas mest kjente drue, Malvasía, ble i sin tid omtalt som “Gudenes nektar” og servert til Europas adelige. Selv William Shakespeare var fra seg av begeistring over Malvasía-druen og skrev om den i sine verker.

Lanzarote byr på unike vingårder i et vulkansk landskap. Foto: Orbon Alija

Også den eldste og mest ikoniske bodegaen på Lanzarote, Bodega El Grifo, er verdt et besøk. Dette er en liten familiedrevet vinmark som har produsert vin helt siden slutten av 1700-tallet. De har også et eget vinbibliotek, som poeten José Hierro innviet i 1998. Her oppbevares det mer enn fem tusen litterære verk om vinproduksjon.

Les mer om vinprodusenten og et vinmuseumet.

Opplev Kanariøyene på sitt beste neste gang du drar på tur -bytt ut menyene på norsk med ekte kanarisk lykke på fat.

Hva er ditt beste mattips på Kanariøyene?