Maillard-effekten. Smak på de ordene, for du har nok allerede opplevd den. Sukker og aminosyrer får en brunaktig farge og gir en vidunderlig smak vi kjenner fra røstet kaffe, karamellisert løk, steking av kjøtt eller… du gjettet riktig: toast!

Du lyver om du ikke har satt deg ned i sofaen og tenkt «i dag gidder jeg ikke lage middag» og nøyer deg heller med en tørr brødskive med sjokoladepålegg. Toast gjør det mulig å friske opp et stykke brød som ellers ville blitt hardere enn stein – like godt til frokost, middag og kvelds. Noe annet som også funker like bra til alle døgnets måltider er  Plantego’ sine nye plantebaserte pålegg!

Plantego’ har døpt denne trioen som plantebaserte pålegg, men bruksområdene er ikke begrenset til frokost eller kvelds.

Det trenger ikke være så innmari vanskelig å lage et fullverdig måltid av toast som også er sunt, energirikt og skammelig enkelt. Det er kokk Sigrid Sydsæther overbevist om.

– Jeg elsker at vegansk mat har blitt mer tilgjengelig og en del av hverdagen for mange. Om man har de rette ingrediensene kan plantebaserte produkter gi alle smakene vi trenger: surt, salt, bittert, søtt og umami.

Kokk Sigrid Sydsæther er veganer og har satt sammen tre lekre plantebaserte toasts. Foto: Privat

Plantebasert toast

New York Times spådde ved årsskiftet at toast kom til å bli en greie i 2020, eller rettere sagt en japansk variant av toast. Shibuya toast, en typisk yōshoku (japanifisert vestlig mat), inneholder ristet brød, iskrem, godteri og alle søtsaker du kan forestille deg.

I Norge er det rake motsetningen som dominerer mattrendene: sunne, energirike og vegetariske alternativer. Derfor har vi fått Sigrid til å bruke de plantebaserte påleggene til Plantego’ til å komponere tre ulike typer toast.

Plantego’ kommer i tre smaker: avokado, rødbete og grillet paprika. Grønnsakspåleggene finner du i de fleste dagligvarebutikker, samt nettbutikkene meny.no og kolonial.no.

– Det jeg liker med Plantego’ er først og fremst at det er et pålegg som ikke prøver å ligne på noe annet. Det later ikke som det er leverpostei eller andre kjøttprodukter, det er et plantebasert produkt. Rett frem, sier Sigrid.

– Bruksområdene for påleggene er mange. Siden alle også har kikerter blir det nærmest en hummus, og det bruker jeg allerede i salater og middager fra før. Det er skikkelig snadder!

Rugbrødtoast med grillet paprika og grønne farger

Ristet rugbrød med Plantego’-pålegg.

Plantego’ Grillet paprika & kikerter inneholder 94 prosent grønnsaker og kan brukes til det meste: dipp til chips eller grønnsaker, på knekkebrødet eller til toast.

– Den deilige røkte smaken passer utmerket med rugbrød. For å friske opp med litt farger har jeg valgt å freshe det opp med spirer og sukkererter. Det som er så herlig med toast er at du kan bruke akkurat det du har i kjøleskapet, så bare bruk det du finner. En agurkskive kan gjøre underverker.

Oppskrift:

 1. Skjær rugbrødet i skiver.
 2. Dryss over olivenolje og salt (valgfritt) og sett på rist i ovnen på 200 grader i 5-10 minutter. Du kan også bruke brødrister eller stekepanne. Målet er å få en sprø skorpe og en myk innside.
 3. Skjær opp avokado og sukkererter mens brødskivene er i ovnen.
 4. Smør på et godt lag med Plantego’ Grillet paprika og kikerter.
 5. Topp med avokado, sukkererter og grønne spirer.

Søtpotettoast med avokado, tomat og lime

Deilig søtpotettoast med avokado.

Plantego’ Avokado og kikerter inneholder også hvitløk, løk og chili. Perfekt for en mexican fiesta, mener Sigrid.

– I denne oppskriften er brødet erstattet med søtpotet. Om du elsker brød kan du selvsagt velge det, men jeg lover at dette er den beste «toasten» du lager. Pålegget kan minne om guacamole, og hvem i all verden er det som ikke elsker det? Frem med tortillachips, her skal det dippes!

Oppskrift:

 1. Skjær søtpoteten på langs, i 1 cm tykke skiver. Smør over olivenolje og krydre med salt og pepper. Sett i oven på 200 grader i 20 minutter. Sjekk med en gaffel om de er ferdige.
 2. Bland Plantego’ Avokado og kikerter med hakkede cherrytomater. Smak til med salt og pepper.
 3. Smør et lag med avokadokremen på søtpotetskivene og topp med tomater, en skvis av lime og koriander.
 4. For guacamole-fanatikere kan det lønne seg med en ekstra skål avokadokrem.

Surdeigstoast med rødbete, granateple og gule farger

En herlig kombinasjon!

Plantego’ Rødbete og kikerter inneholder hele 98 prosent grønnsaker og har rødbetenes intense rødlige farge.

– Surdeigsbrød er en av mine favoritter, og heldigvis hadde jeg en liten rest liggende. Det er digg å få brukt opp maten, fremfor å kaste det. Plantego’ sitt rødbetepålegg har en kraftig smak, og jeg synes det trengs noe syrlig for å balansere. Derfor passer gule tomater og granateple perfekt, sier Sigrid.

Oppskrift:

 1. Skjær brødet i ønsket tykkelse.
 2. Dryss litt olje og salt over brødet og sett på rist i en ovn forvarmet til 200 grader i 5-10 minutter.
 3. Mens du venter tar du ut frøene fra granateplene og skjærer opp de gule tomatene.
 4. Smør et tykt lag med Plantego’ Rødbete og kikerter og topp med tomat og granateple.
 5. Smak til med salt og pepper.