Det finnes mange påstander om syn og øyehelse der ute. Vi fikk optiker Arne Aasrud til å fortelle oss hva som faktisk stemmer – og hva som bare er oppspinn.

Du skal høre mye om så mangt – spesielt på internett. En rask runde på Google kan fortelle deg at både blåbær, gulrøtter og actionspillet Call of Duty er bra for synet – mens røyking, TV-titting i mørket og det å ikke bruke solbriller derimot kan skade øynene dine.

Men stemmer alt dette, egentlig? Eller er det noen av disse påstandene som ikke har rot i virkeligheten?

Vi serverte optiker og produktsjef i Specsavers, Arne Aasrud, et knippe påstander om synet og ba ham sortere ut hvilke av dem som faktisk stemmer – en gang for alle!

Optiker og produktsjef i Specsavers, Arne Aasrud

Påstand 1: Gulrøtter er bra for synet

– Gulrøtter er en av få grønsaker som inneholder vitamin A, som trengs for å opprettholde friske slimhinner og som bidrar til å beskytte strukturen i øyet, så de er absolutt bra for øyehelsen, sier Aasrud.

– Men selv om de er bra for øyehelsen, kan du imidlertid ikke korrigere langsynthet eller nærsynthet med å spise gulrøtter.

Påstand 2: Det er skadelig for øynene å sitte mye foran skjerm

– Dataskjermer eller andre skjermer er ikke i seg selv farlige for øynene eller synet, sier optikeren.

– Det å stirre på en skjerm mange timer i strekk er imidlertid anstrengende for øynene, i og med at den korte avstanden mellom øye og skjerm gjør at vi hele tiden må aktivere øyemusklene. Derfor er det viktig å ta noen pauser innimellom, slik at øynene får variasjon og du ikke blir unødvendig sliten eller plaget av tørre øyne. Det kan også være lurt å bestille en synstest for å undersøke om du kan ha nytte av databriller.

Les også: Kan sjefen betale for databrillene mine?

Påstand 3: Hvis du bruker briller for mye, vil det gjøre synet dårligere

– Nei, dette stemmer ikke, sier Arne Aasrud.

– Briller er laget for å korrigere uklarheter i synet. Når du begynner med briller vil øynene venne seg til et klart syn, og du vil være mer komfortabel med briller enn uten. Så hvis du føler at synet forverrer seg, er det bare en illusjon fordi du har blitt vant til å se klart.

Påstand 4: Billige «ferdigbriller» fra nærbutikken er like bra som brillene du får hos en optiker

– Det er de ikke, avkrefter Aasrud.

Han forteller at brillene hos en optiker blir spesiallaget ut fra behovene til hver enkelt kunde – noe som blant annet sørger for at pupillene dine treffer midt i det optiske senteret i glasset, slik at du ser optimalt. Dette er en av grunnene til at ferdigbriller blant annet ikke skal brukes under bilkjøring.

– I tillegg til at styrken som er oppgitt på ferdigbriller ofte viser seg å være feil, er disse også uegnet hvis du trenger ulik styrke på hvert av øynene. 80 prosent av brillebrukere har dessuten også skjeve hornhinner, og det får du ikke korrigert med en ferdigbrille, forklarer eksperten.

Les også: Dette er de vanligste brilletabbene

Påstand 5: Det er skadelig for øynene å lese i svakt lys

– Det er ikke farlig å lese i svakt lys, men nyere forsking viser at lite eksponering av dagslys faktisk kan medføre endringer i synet over tid – spesielt for barn og unge. Øynene våre er ikke skapt for å sitte å se på nært hold hele tiden, så et generelt råd er å være mye ute – både for øyehelsen og for helsa generelt.

Påstand 6: Hvis du skjeler med vilje, kan du til slutt bli skjeløyd

– Dette er en av de eldste mytene, og gjerne en måte å skremme barn vekk fra å tøyse med skjeling, sier Aasrud.

– Dette stemmer definitivt ikke. Hadde det vært sant, ville det vært veldig, veldig mange som skjelte.

Påstand 7: Det er farlig å sove med kontaktlinser

– Det finnes egne døgnlinser, og disse er det naturligvis ikke farlig å sove med, sier Arne Aasrud.

– Derimot kan det by på problemer hvis du sover med linser som ikke er godkjent for døgnbruk. Det kan føre til infeksjoner og betennelse på øyet og medføre skade på hornhinnen.

Les også: Dette må du vite om kontaktlinser

Påstand 8: Det er skadelig for øynene å ikke bruke solbriller i sterkt dagslys

– Ja, det stemmer, bekrefter optikeren.

Han forteller at du kan risikere å pådra deg en rekke alvorlige og mindre alvorlige plager hvis du dropper solbrillene.

– UV-lys kan skade selve linsen i øyet. Små barn kan få skade på netthinnen, mens risikoen for grå stær øker for voksne. Den tynne huden rundt øynene har også godt av beskyttelsen den får når du bruker solbriller.

… og hva med dataspillet Call of Duty? Kan det virkelig forbedre synet?

En undersøkelse gjennomført ved University of Rochster i New York antyder at unge mennesker som spiller actionspill forbedrer evnen til å spore små forandringer på grå overflater, og dermed forbedrer synet ved å få en økt kontrastfølesomhet – noe som blant annen forbedrer evnen til å se om natten og til å navigere under dårlig sikt.

Norske forskere som Forskning.no har snakket med, mener derimot at man bør ta resultatet med en sunn dose skepsis.

– Det er jo absolutt spennende indikasjoner som antydes, men det må nok forskes mer på dette før man kan si noe om den faktiske effekten spillingen har på utvikling av synet.

Vil du vite mer om synet ditt? På Specsavers.no finner du masse nyttig informasjon om øyehelse! Du kan også besøke en av Specsavers’ mange butikker rundt om i landet for å få informasjon og råd, kjøpe nye briller eller ta en synstest. Du finner din nærmeste butikk her.