Med koronastengte saler over hele landet er det begredelige tider for kinoelskere (også). Men de kan i det minste se tilbake på et forrykende fjorår.

2019 skrev seg inn i filmhistorien med sterke bidrag fra velrennomerte regissører som Sam Mendes («1917»), Greta Gerwig («Little Woman») og Quentin Tarantino («Once Upon a Time in Hollywood»).

For ikke å snakke om «Joker». Herregud, «Joker».

Likevel var det en sørkoreansk komedie som overskygget dem alle når det gjaldt både priser, spaltemetre i aviser og buzz i sosiale medier.

Hva er oddsen for det, liksom.

Interessen for filmen har ikke latt seg vente. Til nå har «Parasitt» blitt utsolgt to ganger på drive-in-kinoen på Tryvann i Oslo. De lytter til publikum og viser filmen igjen!

(Hva en drive-in-kino er, lurer du? Du har tydeligvis ikke sett mange filmer fra USA på sekstitallet. En drive-in-kino består av en storskjerm på en parkeringsplass, slik at du kan bli sittende i bilen mens du ser filmen gjennom frontruta. Genialt i disse tider! Bestill billett her.)

Storfavoritten «Parasitt» vises  tirsdag 19. mai klokken 21.15!

Fra pizzabrettere til rikmannstjenere

Den svært underholdende, men også tankevekkende og politisk ladde filmen handler om en fattig familie som bor i en trang kjellerleilighet i Seoul og livnærer seg på kjipe jobber – som å brette pizzakartonger.

De to tenåringsbarna i familien er imidlertid ikke tapt bak en vogn, og griper sjansen med begge hender når de tilfeldigvis får muligheten til å lure både seg selv, mor og far inn i tjener-stillinger hos en rik forretningsmann og hans naive bimbo av en kone.

Underveis i filmen får du mulighet til å både humre godt av henne og heie på de smarte tjenerne. Men så tar historien både en og to vendinger du aldri hadde forestilt deg – og når rulleteksten kommer sitter de fleste igjen med hakeslipp og en gapende munn.

Fikk den gjeveste Oscar-prisen

Her er fem av rekordene «Parasite» slo i fjor, og som gjorde at den kommer til å bli husket i lang, lang tid:

  • Filmen ble den første sørkoreanske som ble tildelt Gullpalmen på filmfestivalen i Cannes. Det er en av verdens mest prestisjefylte filmpriser og gjorde brått «Parasite» kjent blant flere enn de mest ivrige filmkjennerne.
  • Et halvt år senere ble «Parasite» den første ikke-engelskspråklige filmen noensinne som er kåret til «årets beste film» av Oscar-juryen. Den ble også hedret med Oscar-priser for blant annet beste manus og beste regi.
  • Filmen har slått besøksrekorder for ikke-engelskspråklige filmer over hele verden, blant annet i Storbritannia, Australia og USA.
  • Hjemme i Sør-Korea er filmen angivelig sett – på kino! – av en femtedel av landets totale befolkning.
  • Her i Norge ble «Parasite» sett av over 140 000 på kino; den største suksessen noensinne for distributøren Arthaus, som i 25 år har satt opp «smale» kvalitetsfilmer på kino.

Noe for alle på Tryvann i påsken

Det er kinoselskapet Cinemove og den nystartede Frogner kino som har gått sammen om å arrangere Norges største drive in-kino med en 100 kvadratmeter stor skjerm på parkeringsplassen til Tryvann skisenter.

Tanken er å kunne tilby folk kino-opplevelser selv om alle vanlige kinoer er stengt på grunn av smittefare.

I ukene fremover vil det vises filmer hver dag: barnefilm klokka 13.00 (vanligvis i helgene), familie- eller ungdomsfilm klokka 17.00 og film for ungdom og voksne klokka 21.00.

Det blir med andre ord noe for enhver smak, enten det er storfamilien, kjæresteparet eller kollektivet som skal på kino.

Slik fungerer det

Både gamle klassikere og nye storfilmer settes opp daglig på 100 kvadratmeter med storskjerm. Det er naturlig nok et begrenset antall plasser per visning, så det gjelder å være tidlig ute med å sikre seg billetter.

Prisen er 249 kroner per bil, som betyr at om dere er tre eller flere i bilen (maks antall er fem personer i én bil) vil det bli vesentlig billigere enn en vanlig kinobillett.

Cinemove/Filmweb/Nordisk Film stiller med et godt utvalg av både nye og gamle filmer også denne uken:

Mandag 18. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 18.00: Ford v Ferrari (2019). Anbefalt aldersgrense 9 år.
Kl. 21.15: Amundsen (2019). Anbefalt aldersgrense 12 år.

Tirsdag 19. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 21.15: Parasitt (2019). Anbefalt aldersgrense 15 år.

Onsdag 20. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 18.00: Knives out (2019). Anbefalt aldersgrense 12 år.
Kl. 21.15: 1917 (2019). Anbefalt aldersgrense 15 år.

Torsdag 21. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 18.00: Born 2 Drive (2019). Tillatt for alle.
Kl. 21.15: Tunnelen (2019). Anbefalt aldersgrense 12 år.

Gjør som om lag 9.000 andre filmglade nordmenn og hold deg oppdatert på visninger ved å følge Tryvann Drive-in på Facebook!