Med koronastengte saler over hele landet er det begredelige tider for kinoelskere (også). Men de kan i det minste se tilbake på et forrykende fjorår.

2019 skrev seg inn i filmhistorien med sterke bidrag fra velrennomerte regissører som Sam Mendes («1917»), Greta Gerwig («Little Woman») og Quentin Tarantino («Once Upon a Time in Hollywood»).

For ikke å snakke om «Joker». Herregud, «Joker».

Likevel var det en sørkoreansk komedie som overskygget dem alle når det gjaldt både priser, spaltemetre i aviser og buzz i sosiale medier.

Hva er oddsen for det, liksom.

Interessen for filmen har ikke latt seg vente. Den rakk å bli sett av over 140 000 nordmenn da den gikk på vanlig kino. Nå kan du få med deg den prisvinnende storfilmen på drive-in-kino på Berskaug idrettsplass i Drammen.

Visningen av storfavoritten kan du få med deg tirsdag 19. mai klokken 21.30!

(Hva en drive-in-kino er, lurer du? Du har tydeligvis ikke sett mange filmer fra USA på sekstitallet. En drive-in-kino består av en storskjerm på en parkeringsplass, slik at du kan bli sittende i bilen mens du ser filmen gjennom frontruta. Genialt i disse tider! Bestill billett her.)

Fra pizzabrettere til rikmannstjenere

Den svært underholdende, men også tankevekkende og politisk ladde filmen handler om en fattig familie som bor i en trang kjellerleilighet i Seoul og livnærer seg på kjipe jobber – som å brette pizzakartonger.

De to tenåringsbarna i familien er imidlertid ikke tapt bak en vogn, og griper sjansen med begge hender når de tilfeldigvis får muligheten til å lure både seg selv, mor og far inn i tjener-stillinger hos en rik forretningsmann og hans naive bimbo av en kone.

Underveis i filmen får du mulighet til å både humre godt av henne og heie på de smarte tjenerne. Men så tar historien både en og to vendinger du aldri hadde forestilt deg – og når rulleteksten kommer sitter de fleste igjen med hakeslipp og en gapende munn.

Fikk den gjeveste Oscar-prisen

Her er fem av rekordene «Parasite» slo i fjor, og som gjorde at den kommer til å bli husket i lang, lang tid:

  • Filmen ble den første sørkoreanske som ble tildelt Gullpalmen på filmfestivalen i Cannes. Det er en av verdens mest prestisjefylte filmpriser og gjorde brått «Parasite» kjent blant flere enn de mest ivrige filmkjennerne.
  • Et halvt år senere ble «Parasite» den første ikke-engelskspråklige filmen noensinne som er kåret til «årets beste film» av Oscar-juryen. Den ble også hedret med Oscar-priser for blant annet beste manus og beste regi.
  • Filmen har slått besøksrekorder for ikke-engelskspråklige filmer over hele verden, blant annet i Storbritannia, Australia og USA.
  • Hjemme i Sør-Korea er filmen angivelig sett – på kino! – av en femtedel av landets totale befolkning.
  • Her i Norge ble «Parasite» sett av over 140 000 på kino; den største suksessen noensinne for distributøren Arthaus, som i 25 år har satt opp «smale» kvalitetsfilmer på kino.

Her er hele programmet

Vi er nok mange som kun er kjent med konseptet drive-in-kino gjennom amerikanske filmer, men nå er endelig muligheten her for å teste det selv. Har du flere spørsmål om hvordan det fungerer? Vi har spurt Cinemove.

Det er naturlig nok et begrenset antall plasser per visning, så det gjelder å være tidlig ute med å sikre seg billetter. Kanskje er du heldig og får akkurat din favorittfilm opp på storskjerm!

Her er hele programmet i Drammen:

Mandag 18. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 18.00: Ford v Ferrari (2019). Anbefalt aldersgrense 9 år.
Kl. 21.30: Amundsen (2019). Anbefalt aldersgrense 12 år.

Tirsdag 19. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 21.30: Parasitt (2019). Anbefalt aldersgrense 15 år.

Onsdag 20. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 18.00: Knives out (2019). Anbefalt aldersgrense 12 år.
Kl. 21.30: 1917 (2019). Anbefalt aldersgrense 15 år.

Torsdag 21. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 18.00: Born 2 Drive (2019). Tillatt for alle.
Kl. 21.30: Tunnelen (2019). Anbefalt aldersgrense 12 år.