Vi har snakket med ulike eksperter fra Klinikk for Alle om hva som er den enkleste veien til et friskt sinn og en sunn kropp. Det viser seg at det kan oppsummeres med fem enkle stikkord:

– TREN!

Fysioterapeut hos Klinikk for Alle Bjørvika, Minni Bains, mener at det er allment kjent at trening har store fordeler for kroppen, men at det er mindre bevissthet blant folk rundt den beroligende effekten fysisk aktivitet har på den mentale tilstanden.

– Fysisk belastning og bevegelse utløser endorfiner og gir følelse av mestring og lykke. Derfor gir det ikke bare overskudd og energi, men fysisk aktivitet er også en kilde til bedre humør, og det å forebygge psykiske plager. Finn den aktiviteten som du finner meningsfull, det være seg løping eller å stelle i hagen, forteller Minni.

Visste du at Klinikk for Alle tilbyr deg hjelp med trening? Blant annet har de et intervall-prosjekt som heter 4×4. Deltakerne er også strålende fornøyde med tilbudet:

– 4×4 treningen har vært over ALL forventning for min del! Herlig å komme i gang igjen med trening med en som pusher deg. Veldig kjekt når man kan se fremgang og få veiledning underveis! Anbefaler 4×4 for alle! Ung, gammel, tynn, tykk, trent, utrent….or somewhere in between, forteller Helene Vårvik.

– SOV!

Å få nok kvalitetssøvn er avgjørende for å føle seg bra. Julia Tingulstad er kiropraktor på Klinikk for Alle Storo og anbefaler å droppe TV eller mobil rett før man skal sove. Grunnen er at elektroniske skjermer utgir et blått lys, som hjernen oppfatter som et tegn på å holde seg våken.

– Når hjernen mottar sterkt lys, så unnlater den å produsere et viktig stoff for søvn, nemlig melatonin. For hjernen er det faktisk nesten som å ta en espresso shot, forklarer hun.

– Dette gjelder for all slags lys, inkludert daglys, men blått lys fra skjermer har en enda sterkere effekt. Det anbefales å ha dimmet lys før du legger deg, og om mulig ingen kunstig belysning.

Stearinlys og peislys er dessuten mye koseligere, legger hun til.  

– Men om man bare må sjekke den mailen da?

– Om du virkelig trenger å bruke mobil eller skjermbrett før du legge deg, kan du laste ned en app som reduserer effekten av blått lys eller oppdatere dette i innstillinger på telefonen.  

– SPIS!

Alle vet at kosthold er viktig, men at det også er en utfordring å alltid spise «riktig». Men ifølge osteopat, ernæringsfysiolog og muskelterapeut Anders Kvarme som jobber på Klinikk for Alle Bekkestua, trenger du ikke å begynne på rare dietter, eller legge om livsstilen fullstendig.

– En fin huskeregel er at man bør spise sunt cirka 85 prosent av tiden, sier Anders.

Det er altså ikke så farlig med «ei litta sprekk», enten det er en fredagsvaffel eller litt smågodt på lørdagskvelden. Det er viktig å kose seg med det man liker, men kan være en god idé å styre unna potetgull til morgen, middag og kvelds.

Som Anders sier: Sunt 85 prosent av tiden!

– PUST!

Fysioterapeut Bains har også noen gode råd om pust. Bevisstgjøring over egen inn- og utpust kan ha innvirkning på å fjerne stress på det mentale, fysiske og emosjonelle nivået, og gjør at nervesystemet slapper av.

– Mitt tips er å lære seg å fokusere på, og lytte til pusten din, enten du er i tung fysisk aktivitet, i en stressende og støyfull hverdag eller når du er helt alene for deg selv, forteller hun.

Her handler det ikke nødvendigvis om å sette av tid til yoga eller meditasjon, men å bli vant til noe så enkelt som å huske på å kontrollere pusten din i ulike situasjoner. Dype, kontrollerte pust kan bidra til redusert stress og anspenthet, og bedre hvile og tilstedeværelse. Enkelt og effektivt!

– KLAG!

Et merkelig tips, men poenget er at du trenger ikke å lide i stillhet. Å klage hjelper ikke i seg selv, men å ta tak i problemet og oppsøke hjelp er noe av det beste du kan gjøre. Har du en plage som ikke går vekk kan en ekspert fra Klinikk for Alle hjelpe deg – og du får time på dagen.

En av de som har fått veiledning gjennom Klinikk for Alle er Bente H. Johansen:

– Det viktigtse for meg er at jeg har funnet gleden ved å trene, gleden ved å ta seg seg en joggetur. Det var kjekt å gå i fjellet med ungene i påsken å klare å holde ungenes fart. Jeg har fått et annet syn på det å trene og hvor mye det gir meg. Dette er noe alle burde forsøke fordi treningen blir tilrettelagt deg. Her kommer du som du er.

Har du plager du bør gjøre noe med? Bestill en konsultasjon hos Klinikk for Alle her!

*Klinikk for Alle vil gjøre deg oppmerksom på at man alltid bør konsultere med sin fastlege om man er usikker på om plagene eller smertene stammer fra muskel og skjelettsystemet.