Vi våger påstanden: I den lange rekken av fiktive drapsmenn som har utfoldet sine ugjerninger på filmlerretet, står denne karen i en særstilling.

Foto: UIP

Verken filmbransjen eller allehelgensaften har helt vært den samme etter at den blodtørste, maskekledde psykopaten «Michael Myers» dukket opp i skrekkfilmen «Halloween» høsten 1978.

Nå er han tilbake i kinoaktuelle «Halloween Kills», som NRK Filmpolitiet beskriver som «blodig kvalitetsskrekk».

Slaget står nok en gang mellom «The Shape» og Laurie Strode, Jamie Lee Curtis’ nesten like ikoniske «scream queen»-figur – men denne gangen har hun fått med hele byen på laget.

Slo besøksrekord

Filmpolitiet mener dette er den beste «Halloween»-filmen siden originalen, som var en av filmhistoriens største skrekksuksesser.

Myers og hans drapsorgie gjorde et så sterkt inntrykk på folk i 1978 at filmen, som ble laget på et minimalt budsjett og nesten ikke hadde noen markedsføring, ble det årets store filmsnakkis.

I løpet av noen måneder på kino hadde «Halloween» slått inntjeningsrekorden for filmer laget utenfor de etablerte filmstudioene – en rekord som ble stående i over tjue år.

Slasher-genren var ikke lenger noe for spesielt interesserte, årets eneste fryktbaserte helligdag hadde fått sin ultimate film, og for en generasjon filmfans ble navnet «Michael Myers» ensbetydende med ren ondskap.

Regissør John Carpenter ble genierklært, mens Jamie Lee Curtis – debutanten bak den den uskyldsrene tenåringsjenta «Laurie», som til slutt står igjen alene mot monsteret – plutselig befant seg blant verdens mest etterspurte skrekkfilmskuespillere.

Ble overtalt til å returnere

Selvfølgelig fikk «Halloween» en rekke oppfølgere – både med og uten Carpenter og Curtis.

Men det skulle gå over 40 år før en ny Halloween-film oppnådde noe i nærheten av populariteten til den første.

Filmskaper David Gordon Green kommer aldri til å glemme morgenen den 22. oktober 2018. Det var da han sto opp og sjekket besøkstallene til sin nye film «Halloween».

Green hadde tatt det radikale grepet å starte med blanke ark, se helt bort fra de mange «Halloween»-filmene som kom mellom 1981 og 2002, og dikte en ny oppfølger til 1978-filmen.

Gjennom en felles venn – ikke ukjente Jake Gyllenhaal – hadde Green overtalt Curtis til å returnere til rollen som Laurie. Det var gått 16 år siden hun sist hadde spilt i en «Halloween»-film, og «Halloween: Resurrection» var ikke bedre mottatt enn at den førte til en fullstendig reboot av filmserien.

Foto: UIP

Hardbarket survivalist

Skuespilleren hadde derfor bestemt seg for å legge bort Laurie-figuren en gang for alle, og i den Rob Zombie-produserte remaken som kom i 2007, samt oppfølgeren i 2009, hadde «Ash & Bone»-stjerna Scout Taylor-Compton overtatt rollen.

At Curtis nå hadde ombestemt seg og takket ja til å spille en aldrende Laurie på hevntokt mot sin gamle nemesis, og at Carpenter var med som produsent, ga Greens «Halloween»-prosjekt mye oppmerksomhet og vind i seilene.

Men at 2018-filmen skulle trekke flere folk på kino i åpningshelga enn noen annen skrekkfilm med kvinnelig hovedrolle, noensinne, var over all forventning.

Også kritikerne var noenlunde samstemte: Nå var «Halloween»-franchisen tilbake der den hørte hjemme, med et enkelt, men effektivt plott; nok skumle scener til å tilfredsstille den mest blaserte publikummer, og en hovedperson som aldri har klart å legge de grusomme hendelsene fra 1978 bak seg.

Laurie har istedet utviklet seg til å bli en hardbarket survivalist – en som nekter å være et offer for psykopaten som ødela barndommen hennes og har hjemsøkt henne hvert våkne øyeblikk siden.

Større, slemmere, eklere

Det er denne «Halloween»-filmen som nå følges opp på kinoer i hele verden med «Halloween Kills», og som neste år fullendes som trilogi med «Halloween Ends».

– Når man har en slik suksess bak seg, åpner det seg muligheter for å skape et enda større, slemmere, eklere og villere kapittel i «Halloween»-historien, sier Green selv i en pressemelding.

Denne gangen er det heller ikke Laurie og familien alene, men hele byen som går sammen og former en rasende mobb med ett mål: Å kverke seriedrapsmannen som har terrorisert dem.

Rollefiguren hennes var tross alt ikke det eneste offeret for Michael Myers’ ugjerninger tilbake i 1978, minner Jamie Lee Curtis om.

– Det var mange i den byen som måtte lide, sier Curtis i pressematerialet som er sendt ut i forbindelse med filmpremieren.

Like badass som alltid

Rollefiguren hennes endte den forrige filmen ille tilredt. Men dette er ikke en dame som er tapt under en vogn.

– Det forbløffende med Laurie er at hun så sømløst kan gå fra krigsmaskin i «Halloween» til den som holder beina på jorda i «Halloween Kills», sier filmens produsent Jason Blum.

– Hun tilbringer mesteparten av denne filmen i en sykehuskjortel, men er like badass som alltid. Hver bevegelse og hvert blikk understreker budskapet om at «jeg advarte dere om at han kommer, og jeg er kanskje i ferd med å blø ihjel, men jeg skal bidra til å nedkjempe dette monsteret til mitt siste ånderett», sier han.