De siste årene har Filter Nyheter har gjort seg bemerket med grundig dekning av det høyreekstreme miljøet i Norden. Redaktør Harald Klungtveit har skrevet en bok på temaet, som traff hyllene tidligere i år, og i maiutgaven ble forsiden viet til Manshaus-saken.

Hvordan har en så liten redaksjon gått fram for å være blant de fremste på dekningen av fremveksten av nynazisme?

Nynazister blant oss

– I Filter startet dette arbeidet med at vi skulle skrive én reportasje om det organiserte nynazistmiljøet i starten av 2017, etter flere bombeangrep i Göteborg. Men undersøkelsene den gang gjorde det klart at det var grupperinger og strømninger i Norge vi var nødt til å følge over tid og ikke bare når det smeller, sier Klungtveit 

Boken Nynazister blant oss er en forlengelse av arbeidet Klungtveit og journalist Jonas Skybakmoen har gjort i Filter. Boken har også gitt redaksjonen mange spor å følge opp i månedene som kommer.

– Manshaus-saken er et godt eksempel på hvor viktig det er å følge med på både etablerte organisasjoner og løsere høyreekstreme nettverk. Dette er ikke et arbeid som tar slutt, og vi håper å kunne bidra når de andre mediene løper videre til andre temaer, legger han til.

Augustutgaven av Filters magasin går snart i trykken. Les mer om hvordan du kan støtte Filter her! Blir du abonnent innen søndag 23. august vil du få magasinet ettersendt.

Mai-utgaven av Filters magasin. Tegning: Pål Nordseth

Andre saker Filter har dekket rundt dette temaet er blant annet om de tre nynazistene som ble dømt for hakekors-bannere i Kristiansand , høyreekstreme som en terrortrussel i Norge og om fremveksten av Den nordiske motstandsbevegelsen.

I tillegg til at dekningen av temaer knyttet til høyreekstremisme er viktig for Filter Nyheter, skal redaksjonen i løpet av året også publisere smalere stoff om dette på Filter X, et eget nettsted som ble opprettet i fjor.

Fakta foran følelser

Filter Nyheter konsentrerer seg om utvalgte saker og tema, fremfor å skrive mange overfladiske saker. På lengre sikt ser Filter Nyheter for seg å utvikle papirmagasinet videre, men aldri sånn at det går utover journalistikken på nettet.

– Vi ønsker å presentere et grundig og troverdig stoff for leserne våre. Vi prioriterer å lage godt innhold fremfor å få ut mest mulig saker på kortest mulig tid, forteller Klungtveit.

Fra første utgaven av Filter sitt magasin. Foto: Jon Wang

De fleste nettaviser er avhengige av annonseinntekter for å leve. På Filter Nyheter finner du ingen annonser, bare seriøs journalistikk. Men nå som papirutgaven av avisen har kommet på markedet, er det mulig å støtte Filter ved å bli abonnent.

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Dersom du blir fast støtter til Filter innen søndag 23. august vil du få augustutgaven ettersendt i posten!

Pengene går direkte til driften av redaksjonen og flere av sakene Filter har dekket ville ikke blitt noe av om det ikke var for støtten fra de faste leserne.

Ønsker du å få avisen rett hjem i postkassen? Bli abonnent og støtt Filter Nyheter her.