De siste årene har Filter Nyheter har gjort seg bemerket med grundig dekning av det høyreekstreme miljøet i Norden. Redaktør Harald Klungtveit har skrevet en bok om det, som traff hyllene tidligere i vår, og flere av Filter-magasinene har hatt ekstremisme som hovedtema.

Hvordan har en så liten redaksjon gått fram for å være blant de fremste på dekningen av fremveksten av nynazisme?

Nynazister blant oss

– I Filter startet dette arbeidet med at vi skulle skrive én reportasje om det organiserte nynazistmiljøet i starten av 2017, etter flere bombeangrep i Göteborg. Men undersøkelsene den gang gjorde det klart at det var grupperinger og strømninger i Norge vi var nødt til å følge over tid og ikke bare når det smeller, sier Klungtveit 

Boken «Nynazister blant oss» er en forlengelse av arbeidet Klungtveit og journalist Jonas Skybakmoen har gjort i Filter. Boken har også gitt redaksjonen mange spor å følge opp..

– Manshaus-saken er et godt eksempel på hvor viktig det er å følge med på både etablerte organisasjoner og løsere høyreekstreme nettverk. Dette er ikke et arbeid som tar slutt, og vi håper å kunne bidra når de andre mediene løper videre til andre temaer, legger han til.

Støtt Filter Nyheters viktige journalistikk! Abonnenter får Filters journalistikk i posten 11 ganger i året, gjennom Filter Magasin. I tillegg kan du høre våre artikler i lydform.

November-utgaven av Filters magasin.

Andre saker Filter har dekket rundt dette temaet er blant annet om de tre nynazistene som ble dømt for hakekors-bannere i Kristiansand , høyreekstreme som en terrortrussel i Norge og om fremveksten av Den nordiske motstandsbevegelsen.

Fakta foran følelser

Filter Nyheter konsentrerer seg om utvalgte saker og tema, fremfor å skrive mange overfladiske saker. På lengre sikt ser Filter Nyheter for seg å utvikle papirmagasinet videre, men aldri sånn at det går utover journalistikken på nettet.

– Vi ønsker å presentere et grundig og troverdig stoff for leserne våre. Vi prioriterer å lage godt innhold fremfor å få ut mest mulig saker på kortest mulig tid, forteller Klungtveit.

Fra en tidligere utgave av Filter sitt magasin. Foto: Jon Wang

De fleste nettaviser er avhengige av annonseinntekter for å leve. På Filter Nyheter finner du ingen annonser, bare seriøs journalistikk. Men nå som papirutgaven av avisen har kommet på markedet, er det mulig å støtte Filter ved å bli abonnent.

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene her så blir det hele gjort med Vipps.