Mellom flytteesker, plastbokser og poser med klær står Sigrid Sydsæther (27) klar til dyst. En av de grundigste og mest tidkrevende vaskeoperasjonene en leilighet går gjennom står for tur: flyttevasken.

– Det er en jobb man grugleder seg til. Det er krevende, men samtidig blir man helt ferdig med det gamle og kan begynne på det nye.

Fra leilighet til livet på sjøen

Leiligheten på Bøler i Oslo er et kapittel i livet som nå er ferdig. Skogen i Østmarka og ferskvannet i Nøklevann skal byttes ut med livet langs kaia og saltvann. Hun, samboeren Johan og hunden Sia skal videre til neste bopel, og det er ikke hva som helst.

– Vi har lenge drømt om å gjøre noe helt annet. Derfor bestemte vi oss for å selge leiligheten, kvitte oss med det meste av ting og skal flytte inn i vår nye seilbåt! Forteller Sigrid.

Sigrid, Johan og hunden Sia midt i flyttelasset. Alle foto: Stian Frøysang

Den nye seilbåten står i dag på Aker Brygge og skal bli deres nye hjem. Men først må de forlate sin gamle leilighet i god stand for den kommende eieren.

– Vi har mange gode minner her. Dette var vår første leilighet sammen, og nå skal vi videre på et nytt eventyr. Vi har allerede funnet oss godt til rette i båten og gleder oss til en litt annerledes tilværelse.

Frem med turboen

Flyttevasken er en omfattende jobb. Selv en leilighet tar tid å komme gjennom, for både vegger, tak, lister, skuffer, komfyrer – ja, alt skal være skinnende rent. Som en hjelp på veien har Sigrid og samboeren tatt i bruk utstyr fra Kärcher. Renholdsprodusenten ble etablert i 1935 og har siden den gang levert kvalitetsprodukter for både bedrifter og privatpersoner.

– Vi har et helt normalt forhold til vasking, men vi vet at det gjerne må sterkere lut til når man skal gjøre flyttevasken. Jeg regner med at dette blir hakket bedre enn med ei vaskebøtte og en klut, mener hun.

Sigrid og samboeren har bestemt seg for å ta rom for rom, og først ut er kjøkkenet. I stua står det fortsatt banankasser og møbler, mens alt på kjøkkenet er allerede ute. For å vaske skap, skuffer og komfyren bruker Sigrid en dampvasker.

SC 4 Easy Fix er et multifunksjonelt vaskeapparat som bruker damp og trykk for å få jobben gjort. Dampen holder 90 til 100 grader og sendes ut av munnstykket. Dette tar ikke bare livet av 99 prosent av bakteriene, men vil også løsne skitt.

Dampvaskeren SC 4 Easy Fix får jobben gjort, enten det er stekeovnen, gulv eller keramikktoppen.

Sigrids godt brukte stekeovn har gjennom de siste årene fått et belegg på glasset, men med damp og børstehoder løsner det enkelt.

– Jeg har stått og skrubbet dette glasset så mange ganger før, men det har aldri løsnet ordentlig. Det her er ganske mye mer effektivt enn kluten, sier Sigrid.

Dampvaskeren kommer med flere munnstykker, og er derfor egnet til å ta både små og store flater. På kjøkkenet ble turbobørsten og håndmunnstykket flittig brukt, mens gulvet ble tatt med et eget gulvmunnstykke.

– Når badet står for tur skal denne være god å ha. Med dampvaskeren vil flisene og dusjkabinettet bli mye enklere å få unnagjort, sier Sigrid.

Den høye temperaturen og børsten gjør susen!

Les også: Å vaske badet trenger ikke være et «hatprosjekt».

Dampvaskeren bruker heller ingen kjemikalier. I alle vaskeprosesser er det fire faktorer som vil avgjøre om du får et godt resultat, og det er temperatur, såpe, berøring og tid (på fagspråket heter dette «Sinner’s Circle», og du kan lese mer om dette her).

Om man ikke bruker såpe må man da styrke de andre faktorene, og det gjør dampvaskeren med svært varmt vann (temperatur) og både trykk og børste (berøring).

– Det jeg likte ekstra godt med dampvaskeren er at jeg ikke er avhengig av såper eller kjemikalier for å vakse. Det gjør at det blir en litt mer miljøvennlig!

Effektiv vindusvask

Neste rom som skal tømmes for inventar og deretter vaskes er stua, men på grunn av flyttekaoset blir balkongvinduene første prosjekt.

– Det er ikke noe galt i å ta ting i etapper. Flyttevasken kan man ta del for del, og det blir bare stress om man skal «nivaske» gjennom en hel helg. Med litt planlegging trenger vi ikke stresse med å bli ferdige før overtagelsen, mener Sigrid.

Kärchers WV 6 Plus sørger for effektiv og stripefri vindusvask. Sigrid manøvrerer en spray med børste først, for å så å ta vekk vannet med WV 6 Plus. Vindusvaskeren har en bred nal og god batteritid, mer enn nok til å vaske alle leilighetens vinduer.

Børsten og vindusvaskeren fra Kärcher gjør vindusvasken effektiv og gir et godt resultat.

Les også: Alt du trenger å vite om vindusvask

– Med riktig utstyr gikk jo denne vaskeseansen ganske raskt! Vi har fortsatt endel igjen før vi blir helt ferdige, men jeg er helt sikker på at det kommer til å være skinnende rent for de nye eierne.

Den tyske renholdsprodusenten Kärcher har et bredt utvalg av produkter som gjør både flytte- og hverdagsvasken effektivt og grundig. Du finner mer informasjon på deres hjemmesider