Et øyeblikk ble antikvitetshandleren stående. Merket duften som steg opp mot ham. Av jord. Av fuktig treverk. Av jern og av en tynn organisk sødme. Blod.

Så mye blod at det aldri ville la seg vaske vekk.

Han fikk et hardt dunk i ryggen og tok det første steg mot avgrunnen.

En gammel antikvitetshandler blir drept på grusomt vis i forretningen sin. En direktør i 50-årene arver uventet gjestegården hun vokste opp på, med historier og hemmeligheter fra barneårene som virvles opp igjen.

Gradvis avdekkes en sammenheng mellom de to historiene, med et stjålet torturredskap i hjertet av mysteriet.

Dette er utgangspunktet for Ingar Johnsruds krimfortelling Kanarikammeret, som kommer med flere tvister – og da snakker vi ikke bare om plottet.

Boka er nemlig kun tilgjengelig i Fabel, den norske abonnementstjenesten for lydbøker, der den blir lest av Kristopher Schau. Og bare første halvdel av boka er ferdigskrevet. Hvordan den bloddryppende historien ender, skal en skrivelysten leser – kanskje deg? – selv få pønske ut, og vinneren vil bli kreditert som medforfatter av den ferdige boka.

Kan gå mange veier

– Jeg ble kontaktet av Fabel tidligere i høst. De spurte om jeg hadde lyst til å skrive en halv krimfortelling. Jeg grublet over hva slags historie dette kunne være, og har prøvd å sørge for at den kan gå mange veier videre. Men jeg fikk den lette biten av jobben, forteller Johnsrud.

Ingar Johnsrud har på kort tid blitt en av våre mest bejublede krimforfattere. Hans to første bøker i trilogien om etterforskeren Fredrik Beier, Wienerbrorskapet og Kalypso, er solgt til 20 land, blant annet Tyskland, Italia, Russland og Frankrike.

Forfatteren legger ikke skjul på at han er spent på hvordan hans fremtidige medforfatter vil løse oppgaven.

– Man må ta noen valg underveis og nøste opp de nødvendige trådene. Og handlingen må oppleves troverdig innenfor universet som er skapt i boka. Antallet karakterer er begrenset, og mistanken kan falle på flere. Det blir spennende å se hvordan disse karakterene forvaltes, og hvordan eventuelle nye karakterer passer inn i historien, sier han og advarer samtidig mot en potensiell dramaturgisk fallgruve:

– Å pælme inn en person på slutten for at alt skal gå opp er en dårlig idé. Bygg heller videre på eksisterende vendepunkter og spor som allerede er lagt. Da oppnår du en viktig respons fra leseren – ”aha, det er sånn det henger sammen!”.

– Finn din egen stemme!

Johnsrud har selv teorier og ideer om hvordan Kanarikammeret kan ende. Han oppfordrer imidlertid skrivelystne til å finne sin egen fortellerstemme fremfor å kopiere stemningen som allerede ligger i manuset.

– Jeg krever ikke at man skal skrive videre på min måte. Det vil være enklere å bygge historien videre med sin egen stemme. Det er fullt mulig å gå helt egne veier, og jeg håper jeg oppdager noe i historien som jeg ikke har tenkt på selv.

Vil du skrive ferdig Ingar Johnsruds bok?

Er det du som er Norges neste store krimforfatter? Vil du at en lydbok du har skrevet skal bli lest inn av Kristopher Schau?

Da klikker du deg inn her, der du finner første halvdel av Kanarikammeret, konkurranseregler og en ferdig mal for manuskriptet ditt.

Fristen for innsending er 1. desember, og boken vil være tilgjengelig i Fabel fra 13. desember.

Bredt utvalg på øret

I tillegg til status som medforfatter av boken vil vinneren få et års abonnement på Fabel og gavekort til et skrivekurs i regi av Aschehoug forlag.

Prøv Fabel gratis i to uker!

Fabel er en norsk abonnementstjeneste for lydbøker, der du kan lese så mange bøker du klarer for et fast månedlig beløp.

I utvalget finner du de største norske forfatterne og utenlandske bestselgere, med krim, romaner, dokumentarer og barne- og ungdomsbøker på menyen. Bøkene kan høres i nettspiller eller via mobilapp, med mulighet for å laste ned og lytte offline hvor enn du måtte befinne deg.

Nysgjerrig? De to første ukene prøver du Fabel gratis – uten bindingstid.