En sommerdag for seks år siden stod antikk-samleren Randy Guijarro og rotet i en bruktbutikk i byen Fresno i California.


Foran ham lå en sliten boks av papp som nylig hadde blitt gravd opp av jorden. Den lille boksen inneholdt fotografier, og det var tydelig at bildene var svært gamle.

Randy fattet interesse for ett av bildene.

Etter litt frem og tilbake ble prisen to dollar, rundt 16 kroner. På bildet står det som engang var en av verdens mest ettersøkte menn — Billy the Kid.

 

Bildet virker i utganspunktet ikke særlig spesielt. Fire karer som spiller krokket, og tre damer og noen barn står rundt og ser på.

Én av disse mennene viser seg å være William Henry McCarty, også kjent som Billy the Kid. Bildet er tatt like etter et bryllup i New Mexico, kort tid etter at Billy og resten av gjengen The Regulators hadde deltatt i Lincoln County War.

2381

Resultatet der i gården var 22 døde og ni skadde.

I løpet av sitt korte liv, Billy rakk såvidt å fylle enogtyve år, hadde han rukket å bli arrestert et utall ganger, rømt flere ganger fra fengsel (en gang ved å klatre opp gjennom pipa), stjålet en mengde hester og kuer, skutt en haug mannfolk, blitt skutt selv – til slutt ble han skutt av sheriff Pat Garret.

Billy ble bare 21 år gammel. På gravstenen står det:

”Billy the Kid, born Nov 23 1860 Killed Jul 14, 1881. The boy bandit king, he died as he had lived”

Tidligere er det kun blitt funnet ett eneste bilde av mannen som regnes som det Ville Vestens mest berømte lovløse figur:

The Original Billy the Kid tintype photograph 1879-90. (Photo Credit: public domain)
The Original Billy the Kid tintype photograph 1879-90.
(Photo Credit: public domain)

 

Tilbake til vår tid. Da Randy Guijarro kjøpte bildet for 16 kroner, var det eneste andre bildet av legenden Billy the Kid verdsatt til rundt 17 millioner kroner.

Etter fem år med intens research fikk Randy tilslutt verifisert at det faktisk er Billy på bildet, og nå har et forsikringsselskap verdsatt bildet til vanvittige 40 millioner kroner.

1-billythekidnewevidence_015-1024x576

I kveld kan du følge Randy på hans utrolige skattejakt. Den lange ferden, helt fra da han fant bildene på en bruktsjappe i Fresno, gjennom måneder og år med spennende research, frem til verifisering og gylne utsikter.

Randy selv har foreløpig ingen planer om å kvitte seg med bildet:

– Noe egoistisk ønsker jeg å beholde bildet selv.

Det blir som å miste en god venn, og våre liv vil aldri bli det samme, innrømmer han.

Billy The Kid: Nye Bevis går på National Geographic Channel i kveld klokka 20.00.

Via The Guardian/Wikipedia

Toppbilde: Handout/Reuters