Åtte måneder etter at Frøydis Leirdal (40) lå i fosterstilling på sofaen etter en alvorlig prolaps, klarte hun å dra pulk over Hardangervidda i strålende vårsol. 

– Jeg klarte ikke å gå mer enn 50 til 100 meter uten å ta pause. Jeg innså at dette måtte jeg løse, for slik kunne jeg ikke ha det!

En prolaps er en utglidning av en mellomvirvelskive i ryggen, som ellers fungerer som støtdempere i ryggsøylen. Når en skive presser på en nerve, får pasienten strålende smerter ned i benet, og ofte i tillegg en lokal irritasjon i ryggen. Dette kan ramme folk i alle aldre, men hyppigst de mellom 30 til 55 år. Det vil si arbeidsføre folk i sin beste alder. Prolaps fører ofte til langtidssykemelding. Rask behandling kan spare samfunnet for store summer, og pasientene for mye unødig lidelse.

– Først stivnet jeg i ryggen, så mistet jeg fullstendig kontakt med muskulaturen i overkropp og bein. Fordelen med hjemmekontor var at jeg ikke trengte å flytte på meg, og fortsatt fikk bruke hodet til jobb. Men kroppen trengte hjelp, sier Leirdal.

Kjenner du deg igjen i Frøydis sin historie? Sjekk ut Klinikk for Alle her!

Fra sofaen til Klinikk for Alle

En prolaps kan oppstå helt spontant, men man forbinder det med en bevegelse fordi det oftest er da symptomene merkes. Det er uklart når Frøydis skadet seg, men hun og kiropraktor Karl Fredrik Edholm er enige om at det er hjemmekontor som er hovedfaktoren bak prolapsen.

– Da hun først kom til meg med prolapsen hadde hun strålinger ut i beina og nummenhet nedover venstre bein. Bare det å ta på seg sokker og sko var smertefullt for henne, sier kiropraktor Edholm.

Karl Fredrik Edholm jobber hos Klinikk for Alle Bjørvika.

MR og videre behandling ble gjort via Klinikk for Alle – så i den akutte fasen av prolapsen jobbet de i seks til åtte uker med å redusere strålingen i beina. Det er fort gjort å få en psykisk knekk i starten, for det er mye du ikke kan gjøre når du først har fått prolaps.

– Kroppen må gradvis belastes mer og mer. Jeg kaller det å skynde seg langsomt, fordi det kan bli for mye på for kort tid, forteller den erfarne kiropraktoren.

Hardangervidda på langs

Da Frøydis pådro seg prolapsen hadde hun ikke forståelse for hvor hemmende en slik skade er på et menneskes livsutfoldelse.

– Jeg fikk en ny respekt for hvor stor betydning ryggen har for å fungere i hverdagen, og hvor lammende det er når den slutter å virke. Det er ikke bare å «ta seg sammen» når du pådrar deg en prolaps, forteller Frøydis.

Selv i smertetåken på sofaen ble noe klart for Frøydis – hun skulle bli frisk nok til å leve det livet hun hadde før med klatring og ski. Men var det å gå Hardangervidda på langs forsvarlig for noen som var i Frøydis sin tilstand?

– Karl Fredrik mente at det var bedre for kroppen min enn hjemmekontor, sier Frøydis og ler.

Med jevn behandling og egentrening med øvelser gitt av kiropraktoren var det ingen grunn for Edholm å si nei. Han måtte bare vite en ting:

– Jeg sa ja med engang hun spurte, så lenge jeg visste at Frøydis hadde satelittelefon slik at hun kunne bli hentet ut. Etter å ha gjort alle øvelser og fått behandling hadde hun minimalt med smerter. Det sier noe om hvor viktig det er å fullføre et behandlingsforløp, forteller Edholm.

Frøydis hadde tidligere prøvd ruten, men måtte da returnere grunnet været. Men denne gangen, med en rygg som åtte måneder tidligere hadde fått henne i knestående.

– Det var surrealistisk, for det var ikke så mange måneder siden jeg såvidt klarte å skubbe beina foran meg uten smerter. Plutselig dro jeg pulk over Hardangervidda!

I dag driver Frøydis med fjellklatring igjen og planlegger nye spennende eventyr – og Karl Fredrik Edholm er fortsatt hennes faste kiropraktor.

– Stalltipset er å få profesjonell hjelp – så tidlig som mulig.  Og være inneforstått med at hjelpen bare er en brøkdel av det å bli bra igjen. Resten må du gjøre selv, avslutter Frøydis.

Har du også sittet for lenge på hjemmekontor og kjenner på noe i kroppen? Trykk her for å finne en behandler hos Klinikk for Alle i nærheten av deg!