Etter snart 30 år på kjøkkenet har kokk og Too Good To Go-tilhenger Fredrik «Fred the Chef» Aarnes fått nok av at mat laget med kjærlighet går til spille.

Hver ukedag står ti papirposer klare i resepsjonen på Thon Hotell i Rosenkrantz gate i Oslo. I løpet av formiddagen skal sultne studenter, politifolk eller jurister plukke med seg et skikkelig måltid til en rimelig pris.

Hotellet selger månedlig hele 400 måltider via Too Good To Go. Maten fra frokost, lunsj eller middag – som fortsatt er fullt spiselig – ville ellers blitt kastet. Nå selges maten heller som herlige forundringsposer til en billig penge.

Fredrik Aarnes står til vanlig bak kjelene på Thon Hotel Cecil ved Rådhuset. Der forbereder de seg på nyåpning etter 11 måneder med koronastengt.

– Jeg begynte som kokk i 1995 og yrket mitt har tatt meg verden rundt.. Jeg har sett hvor mye spiselig mat som kastes rundt om. Tiltak som Too Good To Go gjør at vi kan få til drastiske kutt i matsvinnet, forteller han.

– For å redde verden må alle gjøre en liten innsats. Du vet, Roma ble ikke bygget på en dag!

Fredrik «Fred the Chef» Aarnes blir ivrig når temaet matsvinn diskuteres.

Raus med sausen

I dag har Too Good To Go over 1,4 millioner registrerte brukere av appen i Norge. Appen gjør det enkelt for matbedrifter å selge overskuddsmat til nærmiljøet. Det er et vinn-vinn-vinn regnestykke. Forbrukeren sparer penger på mat av restaurantkvalitet, bedriften tjener en slant ved at fullt spiselige måltider ikke går til spille og sammen reduserer de klimaavtrykket.

– Det gir meg så mye energi å redde mat, hjelpe andre og spre positivitet, sier sjefskokken.

Om du har frekventert noen mer velassorterte matbutikker, kan det hende at du kjenner igjen ansiktet hans. Fred the Chef har også sin egen serie med sauser du kan bruke hjemme, blant annet sweet ginger sauce og en knasende god chili krisp. Men det er ikke bare i bigesjeftene sine at han er raus med sausen, for det blir fylt rikelig på i Too Good To Go-posene.

Fred tilbereder en forundringspose med herlig lunsjmat.

Mens vi intervjuer Fred etter kjøkkenets stengetid, disker han opp for seks MMA-utøvere og en resepsjonist. Han prater nærmest uavbrutt og med en smittende varme, for alle vommer skal fylles og alle skal være velkomne.

– I dag har vi bulgursalat med grønnkål, artisjokkpasta, søtpotet med brente mandler og «blomkålører». Sistnevnte er for fighterne borte i hjørnet her, ler han.

Blomkålørene blir nok å finne på menyen fremover, for i oktober skal verdensmesterskapet i bryting arrangeres i Oslo og Thon-hotellene fylles opp med idrettsutøvere.

Etter at alle av dagens gjester har spist seg mette ligger det fortsatt noen porsjoner igjen i serveringsskålene.

–Dere tar med dere restene hjem? Vi kan ikke kaste mat! Sier Fred i det kampsport-utøverne reiser seg fra bordet.

Ikke engang intervjuer og fotograf får forlate hotellet uten å være mette og med hver sin pose middagsrester i sekken.

– Det tar bare fem minutter

Thon Hotels kjeden har inngått Bransjeavtalen om å kutte matsvinn med 50 prosent innen 2030. Thon Hotels har derfor et samarbeid med Too Good To Go, der de videreselger overskuddsmat fra buffetene i form av forundringsposer.

Litt rask matte forteller at Fred og medarbeiderne alene sørger for at det reddes 4800 måltider. Nå håper han og Too Good To Go at flere bedrifter vil bli med.

– Jeg tror mange av mine kolleger i matbransjen tenker at dette er noe nytt og tidkrevende. Det er det absolutt ikke. Det tar fem minutter å registrere bedriften i appen! Å fylle forundringsposer tar heller ikke lange tiden. Det er veldig lite jobb for å redde verden, tenker jeg.

Vil din bedrift være med på å bekjempe matsvinnet? Registrer deg hos Too Good To Go her.

Overlevering av maten gjøres selvsagt med et smil.

Thon Hotel Cecil, som er Fred sin arbeidsplass til vanlig, åpner dørene igjen 30. august. Det er en selvfølge at Too Good To Go-tilbudet kommer tilbake samme dag.

– Vi gjør en forskjell for miljøet, men dette er også en måte å hjelpe de som kanskje ikke har så mye penger, som for eksempel studenter. Mat blir bare dyrere og dyrere. Det er en fin ting at vi da kan selge sunn og deilig mat for en tredjedel av prisen, mener kokken.

Too Good To Go-tiltaket har også flere fordeler: For det første synes kollegene til Fred at det er stas å være med på å bekjempe matsvinn, spare penger og bidra til en ekstra inntekt for hotellene. Appen tiltrekker seg også nye kunder som får positive assosiasjoner til hotellet.

– Jeg er veldig, veldig positiv til dette prosjektet. Tro meg, jeg snakker rett fra hjertet.

På vei ut av døra, mette og fornøyde, får fotograf og intervjuer en siste påminnelse fra kokken.

– Du må ta med at jeg lager egne sauser. Også er jeg DJ. Jeg er fra Hamar, vet du. Vi er ikke vettuge, ler han.

Vil din bedrift kutte matsvinn? Les mer og ta kontakt med  Too Good To Go via skjema her.

Forbrukeren sparer penger på mat, bedriften tjener en slant  og sammen reduserer de klimaavtrykket.