Vinterdekkskifte er en av årets rutiner som mange nordmenn utsetter til siste slutt. Enten veiene dekkes av såpeglatt løv, store nedbørsmengder eller tungt og plutselig snøfall: kjører du med feil eller slitte dekk risikerer du ikke bare liv og sikkerhet på veiene, men også saftige bøter i årets mange kontroller.

Billig livsforsikring

– Jeg liker å sammenligne valg av riktig dekk med bilens airbag. Det er lett å overse hvor viktig det faktisk er – helt til ulykken er et faktum. Gode dekk er på samme måte en billig livsforsikring.

Torleiv Dalen Haukenes er produktansvarlig for Dekkmann, en dekkhotellaktør med nesten 90 års erfaring og 61 lokasjoner over hele Norge. Å overlate dekkene til et eget hotell blitt et stadig mer populært alternativ til kjellerboden, men fremdeles er det mange nordmenn som ikke kjenner til konseptet. Tanken bak et dekkhotell er enkel, forklarer Haukenes.

– Det er langt mer enn bare en lagringsplass, sier han. – Vi oppbevarer dekkene på beste mulige måte. Vi vasker både gummi og felger, sjekker trykk og redegjør for eventuelle skader. Og når årstidene snur varsler vi kunden i god tid før fristene og monterer de rette dekkene på en trygg og riktig måte.

Og når man snakker om dekkskifte er trygghet et nøkkelord. Mange bileiere velger å gjøre jobben på egen hånd, men samtidig som dagens biler blir stadig mer avanserte øker også risikoen for sikkerhetsmessige feilgrep. Resultatet, sier Haukenes, kan være katastrofalt.

Torleiv Dalen Haukenes, produktansvarlig for Dekkmann

– Det er veldig mange fallgruver å gå i. Bare det å jekke opp bilen kan være en større utfordring enn det mange tror. Enten vet de ikke hvor de skal jekke på dagens biler, eller så gjør de det feil og ender opp med skader for mange tusen kroner. I tillegg har de færreste verktøyene som trengs for å gjennomføre byttet på en forsvarlig måte.

Varsler kundene i forkant

Med dekkene på eget hotell – i tillegg til trygg montering – slipper du også å bli tatt på senga av de forestående fristene.

Norsk lov er klar: Fra 1. november og til første mandag etter 2. påskedag må alle bilister ha dekk med minimum 3 millimeter mønsterdybde. I Nordland, Troms og Finnmark går perioden fra og med 15. oktober til 1. mai. Dekkmann varsler kundene på SMS i forkant, slik at alle er garantert bytte i god tid. Likevel, forteller Haukenes, er det mange som utsetter dagen til siste slutt.

– Det er noe vi ser hvert år, men vi kan dessverre ikke gjennomføre alle bytter på en gang. Derfor er det viktig at folk er forut for fristene når det er på tide å skifte dekk.

Her finner du din lokale forhandler. Bestill i dag – eller ring på 815 00 540.

Haukenes understreker at bilen må utstyres med vinterdekk om føret krever det – uansett frister. Som det står skrevet i loven: “Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.”

En livsviktig forskjell

Men hvorfor ikke helgardere seg mot alt av frister ved bruke helårsdekk? Problemet, sier Haukenes, kommer av at ingen dekk er sikkerhetsmessig tilpasset norske forhold året rundt.

– Et dekk du skal kunne bruke året rundt er i prinsippet ubrukelig året rundt, sier Haukenes.

– Det er altfor stor forskjell på sommer og vinter i Norge til at de kan kalles trygge. Helårsdekkene kommer typisk fra steder hvor forskjellen mellom årstidene er forholdsvis liten.

En urovekkende tendens Dekkmann og Haukenes ser fra år til år er bileiere som sliter ned sommerdekkene så langt som mulig for å “spare” på vinterdekkene. NAF har selv kalt uvanen for “russisk rulett”, et begrep Haukenes støtter helhjertet.

– Å ferdes på norske veier med slitte dekk er rett og slett livsfarlig, sier han.

– Hadde flere visst hvor stor forskjellen er i bremselengde mellom “galt” og “riktig” dekk tror jeg de fleste ville prioritert høyere kvalitet. Kjører du til jobben på en vanlig dag virker det kanskje ikke så vesentlig, men blir du plutselig tvunget til å utføre en dobbel unnamanøver eller panikkbrems kan det rette dekket utgjøre forskjellen mellom liv og død.

Dekkman har 61 lokasjoner over hele Norge. Bestill i dag – eller ring på 815 00 540.

Alle foto: Dekkmann