Tresteg-talentet Monika Benserud (24) måtte operere ankelen med en 40 prosent sjanse for å bli halt på satsefoten. I dag ser hun at skadene har blitt hennes største motivator for å bli bedre. Hun bruker skadehistorikken jevnlig i jobben som fysioterapeut. 

– For meg har skadene alltid vært en motivasjonsfaktor. De har sørget for at jeg tenker at mitt fulle potensial ikke er oppnådd. Hvis jeg kan prestere på dette nivået nå, med så lite trening grunnet skadene, hvordan langt kan jeg da nå med 2-3 skadefrie sesonger? spør Benserud.

Det var i utendørssesongen 2011 at skadene meldte sin første ankomst. Under en MR-undersøkelse viste det seg at Monika hadde to tretthetsbrudd i høyre fot.

Fordi Monika fortsatte å trene som før, pådro hun seg fem nye tretthetsbrudd. Gjennom de ti siste årene ser hun at det utvilsomt har vært tøft å få beskjed om å avlaste, trene alternativt eller ta pause – spesielt når man er en motivert utøver som er sulten på gode resultater. I dag opplever hun at disse erfaringene har gjort henne til en bedre fysioterapeut, men også at hun tar bedre vare på kroppen sin.

– Skadene har lært meg å bli tålmodig, og å fokusere på de små detaljene som kan bidra til fornuftig forebygging. Det siste året har jeg tenkt mer på det store bildet og på hvor viktig det er for meg å ha en fungerende kropp når jeg blir eldre, sier hun.

Selv etter å ha slitt med skader i mange år tok hun sitt første gull i U23 i 2015.

Trenger du en fysioterapeut? Sjekk ut Klinikk for Alle!

Konkurrert siden hun var fem

Allerede som femåring begynte bergenseren å konkurrere i friidrett, noe som kan høres tidlig ut for hvermannsen, men Monika kommer fra en friidretts-familie. Hennes foreldre har vært i Europa- og verdenstoppen, og samtlige av hennes søsken har vært på landslaget i juniorklassen i friidrett.

– Jeg hoppet i en tresteg-konkurranse for moro skyld da jeg var 11 år, men jeg visste ikke at resultatet var bemerkelsesverdig før en anerkjent hopptrener i Norge ga meg en bestemannspris for årets resultat etter sesongens seriestevner. Etter det ble fokuset i større grad rettet mot tresteg, forteller Benserud.

Årlig tretthetsbrudd

Etter at Monika akkurat hadde tatt gull under et nordisk-baltisk U23-mesterskap i Finland i 2016, sa kroppen stopp igjen med nok et brudd i 2017 i samme fot som det hadde vært årlig brudd i siden 2011. Det var på tide å ta grep – og legene anbefalte en intern beintransplantasjon i ankelen, selv om operasjonen kom med 40 prosent risiko for å bli halt.

– Om jeg ønsket å hoppe igjen, var operasjon den eneste utveien. Jeg kunne levd normalt uten, men det var ikke aktuelt for meg i så tidlig i karrieren. Jeg følte ikke da, og heller ikke nå, at mitt fulle potensiale har vist seg i sandgropen.

Den gangen tok hun ikke stilling til at det kunne gå galt under operasjonen – fordi for henne lå det ikke i kortene å avslutte idrettskarrieren i en alder av 21 år.

– Jeg la prosentene til side, og fokuserte heller på hvordan dette kunne bli vellykket og hvordan vi kunne bruke rehabiliteringsperioden til noe positivt for tresteg. Jeg anså det ikke som aktuelt å legge karrieren på hyllen i så ung alder, og tok derfor ikke sorgen på forskudd, sier Benserud.

Etter beintransplantasjon og rehabilitering var Monika klar for NM i august 2018. Med bare tre måneder skikkelig hopptrening tok hun NM-gull i U23-klassen.

I dag har Monika flere gullmedaljer fra konkurranser.

– Det var en ubeskrivelig følelse. Friidrett har vært både den første og største lidenskapen i mitt liv. Det å vende tilbake etter skaden er en glede i seg selv, og når man da setter personlig rekord i første konkurranse – får bronse i senior NM og gull i U23 NM – det var helt fantastisk, sier Benserud.

I dag er Monika like aktiv innen tresteg – og under NM innendørs i friidrett i 2020 tok hun igjen gull  – med et hopp på 12.79 meter.

Bruker skadehistorikken hos Klinikk for Alle

I dag kombinerer Monika tilværelsen som toppidrettsutøver med jobben som fysioterapeut hos Klinikk for Alle Lagunen. Hun ser at det har stor betydning for henne som terapeut, men også for hennes pasienter, at hun selv har gjennomgått smerter i kroppen.

– Mine egne erfaringer gjør det lettere å gjenkjenne problematikk og smertemønster, og bidrar derfor til utredninger av pasientenes plager. Samtidig har jeg lang erfaring med andre terapeuter, erfart ulike tilnærminger fra dem og hvordan de håndterer pasientens forløp, sier Benserud.

Klinikk for Alle har behandlere i store deler av landet. Foto: Jon Wang.

Monika opplever at pasientene blir beroliget av å ha en behandler som kan relatere seg til deres helseproblem, og som har blitt smertefri fra de samme plagene som de selv sliter med.

– Jeg tror også mange av pasientene setter pris på mentaliteten jeg drar med i konsultasjonen. Jeg har selv lært at mye må gjøres på egenhånd og det er ingen kjære mor når det gjelder treningen, eller den manuelle behandlingen som foregår på klinikken, sier hun.

Monika har selv erfart hvordan det er å ha skader og hvordan du må jobbe mentalt for å komme deg på beina igjen.

Du trenger ikke å være toppidrettsutøver for å ha behov for en fysioterapeut. Kroppen kan fort trenge en rejustering om det så kommer av at du har ligget skjevt, hatt hjemmekontor uten avbrekk eller kjørt på for hardt under treningsøktene.

Klinikk for Alle sine fysioterapeuter jobber med muskler og ledd og slik at du kan prestere på ditt beste i hverdagen. Heldigvis har Klinikk for Alle dyktige fysioterapeuter som kan hjelpe deg med uansett hva problemet skyldes.

– I over ti år har jeg tatt i bruk egne fysioterapeuter. Jeg har erfart hvordan de har bidratt til å fremme mine sportslige prestasjoner, veiledet meg gjennom utallige skader og sørget for både kortvarige nødløsninger før viktige mesterskap, samt langsiktige forebyggende forløp sammen med terapeutene, avslutter Monika.

Monika Benserud forteller at fysioterapeuter har vært viktig for hennes rehabilitering og resultater før mesterskap. Gjør som Monika, og finn din fysioterapeut hos Klinikk for Alle i dag!