Årets Birkebeinerritt nærmer seg med stormtråkk. Vi ble med spreking og deltaker Rune på trening langs de våte stiene ved Maridalsvannet, og innså fort hvorfor Kärcher gjør forberedelsene litt enklere.

For syvende gang skal Rune Heide (46) slite seg gjennom 86 kilometer med grusvei, stier og gjørme på sykkelsetet. Han er i gang med siste innspurt før Birkebeinerrittet arrangeres for 27. gang.

I år går løypa over fjellet fra Rena til Håkons Hall på Lillehammer. Mellom trær, buskas og sølesprut i Maridalen kan man skimte den gulsorte lagdrakta til Rune suse forbi. På brystet og ryggen står det «Team Galskap».

– Motivasjonen min for å delta i Birken år etter år ligger i å alltid forbedre seg. Jeg har aldri tatt merket for min aldersgruppe, men i år er det målet. I fjor var kravet tre timer og 33 minutter, og jeg var åtte minutter for sen. Det er mye å ta igjen, men det skal gå, gliser han.

Rune Heide (46) satser på å ta merket i år. Foto: Stian Frøysang

Fullstendig galskap

Rune freser forbi på sin Hard Rocx Circo Volante SL 29” hardtail, en sykkel han også vil bruke under løpet. Han har ikke alltid vært en hardbarket syklist, for sykkel- og skiinteresse kom for alvor i senere alder.

– Det blei en klassisk 40-årskrise. Jeg ble sykkelinteressert da jeg var 39 år, hadde pondus og var nyskilt, fleiper han og ler høyt.

Som «nyfrelst» spreking, selv om han har drevet med taekwondo tidligere, har det ballet på seg. Nå blir det fjerde gangen han gjennomfører Birkebeinerentrippelen på ski, med joggesko og på sykkelsetet i løpet av ett år.

For å kunne ta merket har han forberedt seg i ett år, og skal stå til start i Rena sentrum 31. august. Sammen med resten av gjengen i «Team Galskap».

Litt galskap må til. Foto: Stian Frøysang

– Vi er 6-7 kompiser som reiser rundt på slike arrangementer. Selve lagnavnet begynte med at ett av medlemmene skulle sykle fra Trondheim til Oslo, helt uten å ha trent. Han fullførte aldri. Han kom seg til Oppdal, og der sa det stopp, forteller Rune.

Og intern konkurranse er det mer enn nok av. Lagkameraten som kommer sist får straff, som innebærer å kjøre de andre til hytta på Sjusjøen etter målgang. De som kommer først får lov til å nyte forfriskninger etter målgang.

– Jeg har aldri kommet sist, og jeg skal definitivt ikke gjøre det i år heller, sier han kontant. 

Man spøker ikke med kameratslige konkurranser.

Før Birken har Rune valgt både sti- og landeveissykling. Foto: Stian Frøysang

Sykkelvask i bagasjerommet

Terrenget i Maridalen er vått og glatt etter utallige regnskurer i august. Etter å ha erobret små knauser, dype gjørmepytter og keitete trerøtter er både sykkelen og Rune dekket av skitt. Tilbake på parkeringsplassen fisker han frem en mobilspyler fra Kärcher fra bagasjerommet.

Her skal det vaskes! Foto: Stian Frøysang

Kärcher OC 3 Bike Box er en oppladbar mobilspyler med fire liters tank. OC 3 er batteridrevet og krever derfor ikke strømtilgang for å brukes. Rune har fylt vanntanken før han dro ut, og han trenger kun trykke på én knapp for å rengjøre både sykkel og lagdrakt.

Spyleren fra Kärcher veier bare to kilo og er enkel å bruke. Foto: Stian Frøysang

– Det her funker jo dødsbra. Det er ikke tull engang!

I Bike Box-versjonen av OC 3 følger det også med sykkelvask og en myk universalbørste. Børsten festes til pistolen og kan fjerne gjørme som har tørket. Det medfølger også et mikrofiber håndkle til å tørke sykkelen.

– Når jeg reiser ut på sykkeltur har jeg sykkelen baki bilen, og da er det en fordel at den ikke er full av gjørme. Om man setter sykkelen på taket kan man unngå at skiten renner ned på en nyvasket bil. Med mobilspyleren trenger jeg ikke tenke på å unngå de verste gjørmehulla, fordi jeg veit at det går bort, forklarer han.

Strålen sørger for effektiv vask. Rune brukte også Kärchers Bike Cleaner for å få bort all skit. Foto: Stian Frøysang

Trykket i spyleren er mildt, og skånsom mot sykkelen. Det er med andre ord ikke bare sykkelen som rengjøres, den er også egnet for å gi hunden en skyll før de hopper inn i bilen etter en tur.

– Det jeg liker med OC 3 er at tanken holder mer enn nok til å vaske sykkelen. Vet du at du skal ut på en skikkelig grisete tur kan man bare ta med seg en ekstra fem liters dunk og fylle på.

Kärcher har også en sugeslange som gjør det mulig å bruke alternative vannkilder. Det er også mulig å få et biladapter slik at du kan fôre strøm om batteriet går tomt. Du kan lese mer om OC 3 på Kärchers nettsider, og her finner du en oversikt over tilbehør til spyleren.

Tørket gjørme er ikke alltid like lett å få vekk. Med børsten kan man skrubbe litt ekstra. Foto: Stian Frøysang

Etter ti effektive minutter er sykkelen ren og tørr, og Rune har til og med fått skylt litt skitt fra beina. Det er kun to uker til startskuddet går på Birken, og han føler seg klar.

– Etter ett år med forberedelser føler jeg meg klar for årets Birkebeinerritt. Det blir gøy, og jeg må slå kompisene mine, ler han.

Kärcher er stolt samarbeidspartner med Birken 2019. I år er de med som sponsor for å vaske utstyr, og er det noe Kärcher kan er det nettopp fjerning av skitt. Du finner Kärchers vaskestasjoner i løypa og målområdet, i tillegg til et eget telt hvor du kan bli bedre kjent med deres produkter.