NEI, DET KAN SELVSAGT ikke sammenliknes med å delta i allsang på supportertribunen på Intility Arena, stå midt i folkehavet på Øyafestivalen og hylle et favorittband, eller for den saks skyld være i bursdag med alle klassekameratene dine.

Men viruspandemi er viruspandemi, og etter uker i nesten-isolasjon i et rekkehus i utkanten av Oslo syntes tre filmglade karer at det å dra på drive in-kino hørtes som et helt usannsynlig spennende prosjekt – og en anledning til å oppleve en annen type samvær.

  • Sjuåringen synes alltid kino er storveis – uansett hva slags fasiliteter det dreier seg om.
  • Noen-og-førtiåringen forbinder drive in-kino med sitt nostalgiske forhold til amerikansk populærkultur og kan endelig få oppleve det på ekte.
  • Og treåringen skjønner ikke bæret av hva vi snakker om når vi snakker om drive in-kino, men gjør hva som helst for å komme seg litt vekk og har en overnaturlig evne til å identifisere og takke entusiastisk ja til situasjoner der det er utsikter til snacks.

Saken er med andre ord biff. Den fotorealistiske remaken av «Løvenes konge» blinkes ut på programmet til Cinemoves drive in-kino på Tryvann, billetter erverves – og mer skal det ikke til før hele gjengen er i en ny og i disse dager nesten fremmedartet stemning:

Vi har noe å glede oss til!

VI KAN SE TRYVANNSTÅRNET fra kjøkkenvinduet hjemme, men bor likevel ei drøy mil unna luksusvillaene i Holmenkollen, så fars første innskytelse er at her er det lurt å beregne god tid.

I bakhodet murrer dessuten en bekymring for at det å manøvrere hundrevis av biler opp hårnålssvingene i åsen, inn i skauen og på geledd på parkeringsplassen foran Tryvann skisenter kan bli en tidkrevende affære.

Vi setter oss dermed i bilen og durer avgårde halvannen time før filmstart. Det skal vise seg å være helt unødvendig.

Underveis til Tryvann stanser vi på en bensinstasjon for å kjøpe popcorn – treåringens spider-sans sviktet ikke denne gangen heller, og vi har fått med oss at det ikke er noen kiosk på Tryvann-kinoen.

Kiosk hadde rett og slett vært for risikabelt i denne merkelige virus-situasjonen.

Av smittevernhensyn skal vi faktisk ikke forlate bilene våre overhodet. Nei, heller ikke for å gå på do. Desperate tider krever desperate tiltak, som Hippokrates skal ha sagt. Vi sørger for å tisse før vi drar hjemmefra.

I tillegg har vi med ei plastkanne for sikkerhets skyld. Jeg er for så vidt glad vi slapp å bruke den. Men det hadde nok gått fint, det også. Midtveis i filmen legger jeg merke til at sidedøra på en av bilene foran oss åpnes noen få centimeter, og en hånd setter en Farris-flaske med en skvett strå-gult innhold på bakken.

Føler med deg, kompis!

ELLERS GJØRES MISTANKENE om kaos til skamme så snart vi er fremme.

Logistikken flyter helt upåklagelig på den store parkeringsplassen: Hyggelige vakter tar oss vel imot og geleider oss proft og effektivt på plass etter å ha scannet billetten (som gjelder for alle som er med i bilen – dette er med andre ord en ganske billig kino).

Siden vi er så tidlig ute får vi plass langt fremme, og hadde absolutt ikke behøvd å stresse.

Den 100 kvadratmeter store LED-skjermen foran oss er både lys- og kontraststerk nok til å gi et flott fargebilde, selv utendørs i dagslyset. Og den er stor nok til å gi en skikkelig kinofølelse (på grunn av brennvidden gir bildene vi tar gir et feilaktig inntrykk av skjermens størrelse).

Skjermen gir skikkelig kinofølelse, selv om det er vanskelig å formidle med et foto.

Trenger kinolyden inn i bilkarosseriet? Dette har lenge vært drive in-kinoenes akilleshæl. I de amerikanske drive in-kinoene på sekstitallet plasserte man ut høyttalere ved siden av bilene, og så måtte man åpne vinduet for å få full effekt. På Tryvann er dette løst på en vesentlig mer elegant måte:

Man har rett og slett en radiosender som beamer lydsignalene ut til bilens eget høyttaleranlegg.

Dermed er det bare å følge anvisningene på skjermen, finne den rette frekvensen – og så stille inn det lydvolumet man selv foretrekker.

Øyeblikket der vi tror Timon skal bli tatt av hyenene.

LØVER FØDES, LØVER DØR. Savannen syder av liv; en bitter, gammel onkel legger konspiratoriske planer, og en liten unge mister sin pappa og fordrives fra flokken. Et vortesvin og en surikat sprer sin glade ta-det-som-det-kommer-filosofi («hakuna matata!») og deler teorier om hva stjernehimmelen består av.

Snart er det oppgjørets time i dyreriket, akkurat som det var det i filmen jeg så på kino i 1994, lenge før de to storøyde kinokompisene mine var påtenkt.

Animasjonsteknikken er til å få hakeslipp av, og det er bare å innrømme at nyinnspillingen av de gamle Elton John-låtene («en siiiiiirkel av liv!») lokker fram gåsehuden i ubevoktede øyeblikk.

Å se film sittende inne i en bil fungerer forbausende godt, og når setene legges godt tilbake står de ikke tilbake for recliner-setene i de mest påkostede luksus-salene i vanlige kinoer.

Selv om motoren er skrudd av oppdager jeg fort at ventilasjonsanlegget må stå på, ellers blir det pyton luft og for mye fukt på rutene til å se noe som helst.

Men kosen og samværet inne i kjøretøyet er topp, vi får denne unike følelsen av å delta på noe sammen med resten av samfunnet, som ellers er blitt mangelvare.

Og når Simba har inntatt sin rettmessige trone som løvenes konge og rulleteksten melder sin ankomst, ruller vi ut av plassen mens vi synger «hakuna matata» for fulle lunger. Det gjør vi sjelden på t-banen hjem når vi ellers har vært på kino.

Og best av alt: Vi kan umulig ha dratt med oss noen ekle virus.

Fakta om drive in-kinoen på Tryvann:

  • Arrangeres i påsken av kinoselskapet Cinemove, Filmweb og Nordisk film, på parkeringsplassen til Tryvann skisenter. Tanken er å kunne tilby folk kino-opplevelser selv om alle vanlige kinoer er stengt på grunn av smittefare.
  • Du kan kjøpe billetter her!
  • Det er naturlig nok et begrenset antall plasser per visning, så det gjelder å være tidlig ute med å sikre seg billetter.
  • Du kan kun delta via bil og får en anvist plass når du ankommer. Alle må oppholde seg inne i bilen under hele visningen, og står selv for medbragt snacks og andre godsaker. Merk at dette er et familietilbud og derfor et rusfritt arrangement. Ut over dette gjelder oppdaterte regler for korona.
  • Nevnte vi at du kan kjøpe billetter her?
Fra kveldsvisningen onsdag – med et visst landemerke i bakgrunnen.

Program:

Onsdag 29. april (Kjøp billetter her):
Kl. 18.00: Rocketman (2019). Anbefalt aldersgrense 12 år.
Kl. 21.15: Knives out (2019). Anbefalt aldersgrense 12 år.

Torsdag 30. april (Kjøp billetter her):
Kl. 18.00:  Notting Hill (1999). Ingen aldersgrense.
Kl. 21.15: It Follows (2014). Anbefalt aldersgrense 15 år.

Fredag 1. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 18.00: Fast & Furious: Hobbs & Shaw (2019). Anbefalt aldersgrense 15 år.
Kl. 21.15: Apokalypse nå! (1979). Anbefalt aldersgrense 15 år.

Lørdag 2. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 14.30: Flukten over grensen (2020). Anbefalt aldersgrense 9 år.
Kl. 18.00: Mamma Mia! (2008). Ingen aldersgrense.
Kl. 21.15: Fast & Furious 7 (2015). Anbefalt aldersgrense 15 år.

Søndag 3. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 14.30: Dronningens corgi (2020, norsk tale). Ingen aldersgrense.
Kl. 18.00: Grease (1978). Anbefalt aldersgrense 9 år.
Kl. 21.15: Parasitt (2019). Anbefalt aldersgrense 15 år.

Mandag 4. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 18.00: Jurassic park (1993). Anbefalt aldersgrense 9 år.
Kl. 21.15: Fast & Furious: Hobbs & Shaw (2019). Anbefalt aldersgrense 15 år.

Tirsdag 5. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 18.00: 1917 (2020). Anbefalt aldersgrense 15 år.
Kl. 21.15: Knives out (2019). Anbefalt aldersgrense 12 år.

Onsdag 6. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 18.00: Green Book (2018). Anbefalt aldersgrense 9 år.
Kl. 21.15: TBA (Publikum velger!)

Torsdag 7. mai (Kjøp billetter her):
Kl. 18.00: Top Gun (1986). Anbefalt aldersgrense 11 år.
Kl. 21.15: Mission Impossible – Fallout (2017). Anbefalt aldersgrense 12 år.