Det er noe eget med en skikkelig god skrekkfilm. En som er så skummel at den setter seg i ryggmargen din og kommer tilbake til deg i nattemørket. Skrekk er en sjanger med mye ræl, men de virkelig gode skrekkfilmene er vanskelig å glemme. De kan også være vel så vanskelige å finne.

På strømmetjenesten Strim samler de flere strømmetjenester og TV-kanaler på ett sted, som blant annet HBO Nordic og Viaplay. Med et abonnement hos Strim får du tilgang på det store digitale film-og seriebiblioteket som hører med de ulike tjenestene, samlet på ett sted. For deg som liker skrekk og gru har vi samlet noe av det beste Strim har å by på for å skremme deg inn i søvnløse netter!

Her er 10 av de beste skrekkfilmene fra HBO Nordic og Viaplay hos Strim:

Midsommar: En svensk sommerdrøm som går no så til de grader skeis 

Denne skrekkfilmen bryter med de fleste regler for skrekk. Blottet for jump scares, mørke kjellere og overnaturlige krefter får vi heller servert et midsommermareritt. Alt foregår i svensk idyll, badet i lyset fra midnattsolen. Alle er kledd i hvitt, det er grønne enger og vakre blomster. Denne idylliske settingen gjør Midsommar enda skumlere når den svenske kulten hovedpersonene besøker viser seg å følge noen ganske grove tradisjoner. Dette er en helt ny måte å lage skrekk på, og en av de ypperste kultfilmene du finner.

Hereditary: Satanisme og familieproblemer går hånd i hånd

Om du derimot er mer i humør for nettopp overnaturlige krefter og jump scares har regissøren bak Midsommar, Ari Aster, denne godbiten på lur. Med et stjernelag av skuespillere og en klassisk skrekkhistorie med sjokkerende vendinger har den snodd seg inn i mange skrekkhjerter. Det er spesielt én scene man aldri glemmer, men du må nesten se den selv, om du tør.

The Invisible Man: En film som tvinger deg til å holde pusten i to timer 

Med Elisabeth Moss (Handmaid’s Tale) i hovedrollen vet du at du er sikret kvalitet. The Invisible Man kombinerer teknologi og psykologisk skrekk som skaper en spennende film, og vet å å holde deg på kanten av sofaen konstant. Her får du skvette-garanti.

A Quiet Place: Når stillhet plutselig er betryggende 

Oppfølgeren er snart ute, og da lønner det seg å kaste seg over denne om du ikke allerede har gjort det. I likhet med The Invisible Man er dette en film som får deg til å holde pusten lenger enn du trodde var fysisk mulig. I en verden hvor det å lage lyd får deg drept av aliens er stillhet din venn. Denne filmen spiller på alle sansene og gir deg en skrekkopplevelse som sitter i kroppen lenge.

IT Chapter Two: Barnas verste venn er tilbake

Den første filmen om morderklovnen fra dine verste mareritt har en oppfølger som en enda lenger og enda skumlere. I kapittel to møter vi gjengen som voksne. IT er tilbake i byen for en ny runde med barnemord. I denne Stephen King-klassikeren har de ikke spart på kruttet og du er garantert noen hårreisende scener som fort kan innhente deg i drømme.

Us: Action og skrekk i skjønn forening 

Jordan Peeles andre storfilm er i krysningspunktet mellom action og skrekk. En rar kombo, tenker du kanskje, men ser du Us forstår du fort hvorfor det fungerer. Se for deg at du blir oppsøkt av en kopi av deg selv, bare litt underernært og uten taleevne. Og med en veldig spiss saks. Det er klart det byr på problemer, men filmen er like underholdende som den er skummel. Og slutten – den ser du ikke komme, la oss bare si det sånn.

Ønsker du tilgang på flere skrekkperler i et oversiktlig digitalt bibliotek? Les mer om de forskjellige abonnementene og registrer deg hos Strim her!

The House that Jack Built: En film folk advarer mot 

Dette er det nyeste fra Lars von Triers absurde univers, en film han selv mener er et slags selvportrett. Det i seg selv er ganske urovekkende, siden filmen handler om en mann som gradvis blir en mer selvsikker seriemorder med ett mål for øyet: Å bygge et eget hus. Filmen er så drøy at flere kinoer advarer mot den før visning, med god grunn. Med ekstremt eksplisitt tortur og flere drøye scener skal du være ganske glad i skrekk og det makabre for å orke denne. Men om du er det er du garantert en film som viser deg ting du ikke har sett før. Du vet aldri hva Trier kan finne på.

Insidious: Starten på et langtlevende skrekk-franchise

Insidious-franchiset er en rekke filmer om overnaturlige ting. Filmene er klassisk skrekk, basert i et hus med mange mørke kroker og et skummelt loft. Vi får besatte barn, demoner og jump scares som setter seg i kroppen. Nå som vi har godt med tid, hvorfor ikke rulle i gang et Insidious-maraton?

Parfymen: En klassiker om hvor langt man er villig til å gå for den perfekte duften 

Ja, denne filmen begynner å bli noen år nå, men for de som liker hårreisende historier er den et must. En mann på jakt etter den perfekte duften tyr til mildt sagt ekstreme metoder for å oppnå målet sitt. Den er like vakker som den er ekkel, med en ganske unik historie. Og ja, du husker riktig, dette er filmen med den enorme orgien.

Penny Dreadful: Gammel folklore gjort sexy 

Om du liker gamle folkeeventyr om overnaturlige skapninger og ønsker noe som varer mer enn et par timer, er skrekkserien Penny Dreadful redningen. Serien byr på mange gamle fortellinger om ting som stammer fra helvetes eget dyp. Den er bekmørk, skitten og spennende og akkurat så skummel at du ser deg to ganger over skulderen når du skal kaste søpla i bakgården på kvelden.

Se disse klassikerne og mye, mye mer på Strim.no. Les mer om de forskjellige abonnementene og se utvalget deres her!