Sam Smith. Amy Winehouse. Adele. Sampha. Og så videre.

Listen over britiske sangere som på ett eller annet vis har overvunnet sitt regntunge og sosialrealistiske habitat for å bli vaskeekte soulvokalister begynner etterhvert å bli omfattende.

George Ezra er en av disse. Hvis du hører ham, er det gjort.

Bluesens frigjørende kraft

24-åringen vokste opp med lærerforeldre i en liten by øst i England. Men guttungen kjappet seg inn til musikkbyen Bristol da han var 18.

Som for mange i hans generasjon var Bob Dylan et avgjørende bekjentskap som ung musiker. Men Ezras særegne stemme ble vekket til live av andre krefter.

– Av ren nysgjerrighet begynte jeg å høre på tingene Dylan hadde hørt på. Det var da jeg fant Leadbelly, Woodie Guthrie og Howlin’ Wolf, har han uttalt i et intervju med Independent.

Leken og uimotståelig

– Jeg likte tanken på å synge med en svær stemme. Så prøvde jeg det, og det klarte jeg.

Slik har George Ezra beskrevet øyeblikket da han for alvor ble klar over sin egen røst.

https://www.instagram.com/p/BVNGa3ggZUJ/

Et stort antall mennesker verden over tok poenget med singlene «Budapest» og «Blame It On Me», som begge illustrerte at den unge briten ikke bare hadde stemmen, men også låtskriverevner langt utenom det vanlige.

«Budapest» har mer enn 320 millioner avspillinger bare på Spotify …

Debutalbumet Wanted On Voyage var det det tredje mest solgte albumet i Storbritannia i 2014 og ble hyllet av en unison kritikerskare.

En ukynisk, gledesfylt utgivelse, skrev The Daily Telegraph, mens nettstedet DIY kalte musikken “leken og uimotståelig og sammenlignet ungguttens rufsete stemme med vellagret bourbon.

Strandformatert hitsingel

«It don’t matter now», skråler Ezra og kompisene tilsynelatende ubekymret på sin helt ferske singel ved (nesten) samme navn.

Musikalsk er «Don’t Matter Now» en pur poplåt, med sandkorn mellom tærne og saltvann i hårtustene.

Når det tilbakelente verset avløses av et blåserdrevet soulrefreng som nikker lett mot The Temptations’ «I Wish It Would Rain» føles det lett å ta ham på ordet, lene seg tilbake og kikke på at skyene driver forbi.

Og så er det den stemmen, da. Som om en forbigående regnskur har tatt bolig i den.

Ifølge Ezra selv ble låten skrevet ganske kjapt etter brakdebuten, men det føltes ikke riktig å gi den ut før nå.

– Sangen har gitt mer mening for meg ettersom tiden har gått. Jeg har forstått at det ikke bare er jeg som har hatt angst, det er ikke bare jeg som tidvis har vært forvirret, og det er faktisk umulig å alltid forstå hva som foregår i verden rundt deg.

Dette er garantert ikke siste gang du vil høre fra George Ezra. Men det er trolig aller siste sjanse til å oppdage ham før alle andre.

Nyheter om George Ezras konserter og utgivelser får du på hans hjemmeside,Instagram og Twitter.