«Summit» er det engelske ordet som betegner det høyeste punktet på et fjell. Det er også navnet på en grillserie fra Weber som setter gullstandarden for gassgriller.

Kvaliteten, funksjonene og bruksområdene for disse grillene er ikke som en «spasertur» til Gaustatoppen. Dette er for grillkokkene som vil bestige kulinariske topper som tilsvarer Annapurna og K2.

Grillkongens førstevalg

Craig Whitson, viden kjent som en av landets fremste grillformidlere, mener Summit-serien er det eneste riktige for deg med store ambisjoner.

– Slik gassgrill-situasjonen i Norge er i dag, er det liten tvil om hva som er det riktige valget for de som ønsker det beste. Har du råd til å kjøpe en Summit, er det veien å gå. Punktum, smeller det fra Whitson.

I Norge er det tre gassgriller i Summit-serien tilgjengelig: S-670, E-470 og E-670, samt to Summit kullgriller. Alle tre er fylt til randen med egenskaper som gir deg alt du trenger på grillen. Whitson eier selv både en Summit kullgrill og gassgrill. Sistnevnte har vært hans følgesvenn i mange år.

– Med en grill av dette kaliberet får du kvalitet, levetid og service som ikke kan sammenliknes med noen annen grill, mener han.

Craig Whitson med hans trofaste Weber Summit S-670 GBS gassgrill i bakgrunnen. Foto: Mona Rege

Men hva mener grillmesteren med kvalitet? Det betyr full kontroll på varmen, slitesterke materialer og komponenter som lar deg tilberede de lekreste måltider på spennende måter.

– Hvis du velger en rimelig gassgrill vil effekten være såpass lav at du ikke får det beste ut av råvarene. En biff er gjerne en grills lakmustest, og jeg mener det er som natt og dag dersom du bruker en grill av lavere kvalitet. Biff krever enormt høy varme over kort tid, og med en Summit tar du det ekstra steget videre for å få mest ut av maten du lager, mener han.

Les mer om hvilke muligheter som ligger i Summit-grillene på Webers nettsider.

– Enkelt å lage måltider for 20 personer

At proffer som Whitson er opptatte av en skikkelig grill er én ting, men hva med en hobbykokk? Rune Haukaas fra Lillesand har kokkelert på sin Summit S-670 i flere år. Han mener den holder et helt annet nivå enn andre griller.

– Kvaliteten på denne skiller seg fra andre rimeligere modeller. Dette er en grill jeg kommer til å ha i mange år, mye lengre enn andre griller, mener han.

Summit-grillene har fire til seks rustfrie brennere og et stort arbeidsområde. I tillegg har du også en sidebrenner som passer ypperlig til å tilberede sauser, grønnsaker eller koke ris. Alle modellene har også rustfrie GBS-stålrister som er laget for å vare og enkle å rengjøre.

Alle grillene har også et innebygget rotisseri som enkelt kan settes sammen og fjernes om det ikke skal brukes. Den har også en infrarød brenner som sikrer at skinnet på det som tilberedes blir like sprøtt som potetgull.

Infrarød brenner, stor arbeidsflate og rotisseri finner du på alle Summit-grillene.

For Haukaas er det flere kvaliteter med Summit-serien som er viktige for han.

– Jeg mener du må ha en viss dimensjon på grillen for å kunne lage et måltid for flere enn tre personer. Du får også et helt annet potensial i temperaturreguleringen, og den kan nå temperaturer som er høyere enn mange andre griller. Skal du lage pizza blir det akkurat som i en steinovn. Rotisseriet er også fantastisk morsomt å bruke.

Han forteller at det ikke har vært en utfordring å tilberede et herremåltid for 15-20 personer.

– Jeg er glad i å ha besøk og jeg har aldri hatt en utfordring med at jeg ikke klarer å lage mat til alle på en gang. Om du skjærer av beinet, er det for eksempel ingen problem med tre lammelår på en gang. Du kan lage mat for mange, enten det er vanskeligere retter eller bare grille noen pølser, forteller han.

– Også er jo kjekt å ha en grill som ingen av de andre gutta har, fastslår Haukaas

Et fullverdig utekjøkken

Summit-serien har også en integrert røykeboks for deg som vil prøve ut røyking av mat. Røyking på gassgrill er verken komplisert eller ressurskrevende, og denne genistreken senker terskelen enda mer. Du kan lese en enkel guide om røyking her.

– Summit er kronen på verket for deg som ønsker å ha et fullverdig utekjøkken på terrassen. Med sidebrenner, infrarød varme, innebygget rotisseri og grillflate med ekstra høy varme, har du alt du trenger – og litt til – for å skape herlige måltider i friluft i årene fremover. Og helt objektivt, så ser den også meget lekker ut, sier markedssjef og grillentusiast Marianne Stene i Weber

Som å ha kjøkkenet ute: Weber Summit S-670 er romslig og lekker på plattingen.

Grillene har også små, men oppfinnsomme innovasjoner, som lysene i håndtakene og kontrollknappene. Grilling hører ikke kun til sommeren, og med noen lys innebygd i grillen blir det enklere å svippe ut for å ferdigstille førjulsribben en kveld i desember.

– En tradisjonell stekeovn blekner når vi sammenlikner Summits evner til å nå høye temperaturer og anvendelighet, mener Stene.

En investering for flere tiår med grillglede

Whitson, som opprinnelig er fra Oklahoma og bor i dag i Stavanger, er opptatt av kvalitet og produkter som er laget for å vare.

– Jeg tror mange i dag har råd til kvalitet. Dersom du tar godt vare på grillen din, med rengjøring og riktig lagring, er dette en grill du kan ha resten av livet. Slitedeler får du tilgang til gjennom Webers ypperlige servicesenter. I et langsiktig perspektiv er det en liten investering når totalen er grillopplevelse, glade gjester og design. Det er så verdt det!

Han sier videre at det finnes gode alternativer i Webers utvalg, men at de som vil bestige den høyeste grilltoppen bør velge en Summit.

– Du får ikke den samme kvaliteten på maten uten en Summit.

Les mer om Summit på Webers hjemmesider.