Johan Ringdal har lagt de fargesprakende kalosjene fra SWIMS på hylla og vil revolusjonere et nytt segment i motebransjen: penskoen.

Den klassiske kalosjen fikk en renessanse da Ringdal startet SWIMS i 2005. Ideen kom da han var student i New York, og så hvordan pensko gikk til spille på sølete, salte og regnfylte gater i Manhattan. SWIMS ga nytt liv til skoovertrekk, gjennom støpte kalosjer med sprekere design og farger som signaloransje og kamuflasje.

I 2016 kjøpte amerikanske Differential Brands Group opp SWIMS, og Ringdal begynte å brygge på en ny idé: super-komfortable klassiske sko for menn.

Pensko skal ikke være vonde å gå i

– Ideen om å gjøre noe nytt innen pensko har ligget å ulmet etter å ha vært eksponert for skomarkedet gjennom SWIMS i noen år. Vi laget ikke utelukkende kalosjer, men også ulikt fottøy med andre egenskaper, som blant annet gode pusteevner. Også jobbet vi masse med støping, elastiske gummier og innovative såler. Dermed ble det en naturlig overgang til mitt nye prosjekt i Fliteless, forteller han.

Ifølge Ringdal er kjennetegnene til pensko godt håndverk og kvalitetsprodukter, men at stikkordet komfort er fraværende.

– Det skal ikke være slik at man skal kjenne en trengsel til å sparke av seg skoene etter en lang dag. En annen utfordring er at mange ergonomiske sko ofte får et klumpete og rart design. Derfor ble hovedideen å tilby en komfortabel såle i pensko som faktisk ser ut som en pensko.

Gründer Johan Ringdal, selvsagt ikledd egne sko: Semi-brogue Oxford Suede. Alle foto: Stian Frøysang

Fliteless lager i dag en rekke klassiske modeller, men med en helt ny såleteknologi. Du får blant annet tidløse modeller som Oxford-skoen, en allsidig Derby, en moderne Double Monk, men uten en såkalt «død såle».

– I Fliteless skal vi ikke designe oss til suksess, men vi skal tilby noe nytt med sålene. Derfor utviklet vi en unik såleteknologi vi har døpt air-cones™. Denne sålen består av flere uthulte «kjegler» som sammen er sterke, men samtidig gir skoen sprett, svikt og støtdemping. Pensko skal være gode å gå med, og gi energi i steget.

Resirkulerbare håndverksprodukter

Skoene er håndlaget av en familiebedrift i Portugal og lærmaterialene er fra Italia. Sålene består hovedsakelig av resirkulert materiale fra brusflasker og dekk, mens skoene er 100 prosent resirkulerbare. Dette var et viktig standpunkt for Ringdal da de satset på Fliteless.

– Toppen av skoene er laget i en tradisjonell håndtverkersjappe som har årelang erfaring med pensko. Air-cones er et relativt komplekst sålesystem og er laget av 40 prosent gjenbrukte gummideler. Den delen av sålen som treffer bakken er utelukkende laget av resirkulerbart materiale. Jeg tror et kriterie for bransjen at man tar et standpunkt for å minske forurensing så godt man kan. Og at man kontinuerlig jobber med å forbedre seg, sier Ringdal.

Såleteknologien skal gjøre pensko komfortable. Her er Flitless sin Long-Wing Derby Lug Brown.

I tillegg til at skoene er bærekraftige har Fliteless en egen kampanje, give&get, som oppfordrer til gjenbruk av sko. Om du gir bort sko du ikke lenger bruker til en veldedig organisasjon vil du få 40 prosent avslag på Fliteless-sko.

– Mange skosamlinger, også min egen, er fylt opp av flotte sko som bare blir stående. Det er for ille at de ikke blir brukt, og derfor ønsker vi å kunne bidra til at de kommer ut på markedet igjen til nytte for noen andre og forlenger produktets livssyklus. Det er en liten innsats, men vi synes det er gøy og det bidrar med noe i alle fall. 

– Vi vil at folk skal gå mer

Gjennom utviklingen av air-cones har Ringdal og teamet forhørt seg med helsepersonell, fysioterapeuter og naprapater om effekten av såleteknologien deres. Ifølge Ringdal har tilbakemeldingene vært unisont gode, og at dette er et viktig sted å starte for å forebygge andre helseplager.

Cap-Toe Oxford Tan.

– Muskel- og skjelettskader er en av de største årsakene til sykefravær. Om man går i våre sko en hel dag skal man ikke vegre seg mot å gå til neste møte, ta trikken eller bussen fremfor bilen, eller være i aktivitet. Vi håper å bidra til en aktiv livsstil selv om man bruker klassiske sko.

Hva er det endelige målet for Fliteless? Hva er siste skanse?

– Det var et veldig vanskelig spørsmål! Jeg håper at vi kan bli en stemme innenfor gjenbruk og bidra til bedre helse for folk. Det skal vi gjøre med ett skopar av gangen.

  • Fliteless er et norsk skomerke, og er skapt av samme gründer som står bak den internasjonale suksessen SWIMS.
  • Skoene er klassiske, men med revolusjonerende såleteknologi kalt air-cones.
  • air-cones er en unik såle som gir stabilitet, komfort og energi. Skoene er ergonomisk utformet og er sunne for hele kroppen.
  • Alle modeller er håndlaget med italiensk lær i Portugal. Store deler av sålen er laget av resirkulert materiale.
  • Fliteless oppfordrer til gjenbruk, og har blant annet et samarbeid med Fretex kalt give&get. Du kan donere bort et skopar og få 40 prosent avslag på ditt neste kjøp hos Fliteless.
  • Mer informasjon og flere sko fra Fliteless finner du på deres hjemmesider.