Dødelig maktspill, sex, skreddersydde dresser og svære maskinpistoler.

Dette er bare noen av ingrediensene i den klassiske gangsterfilmen, slik vi har lært å kjenne den gjennom udødelige klassikere som «Gudfaren», «Ondt blod i Amerika» og en drøss andre.

Det er en slik film Ben Affleck har hatt et brennende ønske om å lage, helt siden han oppdaget film som tenåring i 1980-tallets Boston.

Og nå er drømmen gått i oppfyllelse. Etter en pen rekke kjempesuksesser de siste par årene (årets «The Accountant» og «Batman vs. Superman: Dawn of Justice» har spilt inn over én milliard dollar), fikk Affleck velge fra øverste hylle hva som skulle bli hans neste prosjekt.

Ønsket hans var krystallklart: Den uhyre ambisiøse gangsterfilmen «Live By Night», basert på en bok av krimforfatteren Dennis Lehane.

Nå er den straks klar for norske kinoer (premiere 20. januar).

– Som filmskaper fikk jeg dermed muligheten til å hylle de klassiske Warner-filmene fra 1930-tallet og fram til 1970-årene. Jeg vokste opp med filmene som hadde en episk, vidstrakt følelse. De tok deg til en annen verden, en annen tidsalder, sier Affleck i et intervju med Emanuel Levy.

Boken er allerede kjent – og høyt elsket – blant mange krimkjennere (den er utgitt på norsk under tittelen «Lev om natten»).

– «Live By Night» minner meg tidvis om de tidligste Gudfaren-scenene, når Michael Corleone er på Cuba eller når faren Vito rusler nysgjerrig rundt i New York og tar inn luktene fra storbyen. Slik sett er dette en bok som er designet for film, skrev for eksempel Asbjørn Slettemark i den norske krimbloggen Op-5 for et par år siden.

Vi følger irske Joe Coughlin (spilt av Affleck), som vokser opp i forbudstidens Boston. Han er en tidligere soldat som nå er blitt en bankranende småskurk, til politipappaens store fortvilelse.

Men han holder seg unna de mektige gangsterne som kontrollerer byen. Helt til ytre omstendigheter tvinger ham til å inngå et samarbeid med mafiosoen Maso Pescatore.

Og dermed eksploderer fortellingen. Ulovlig romeksport tar oss til Florida, og på sin vei møter Joe cubanske revolusjonære, ku klux klan-krigere og en religiøs fundamentalist.

Og – selvfølgelig – opptil flere vakre (og farlige) kvinner.

Quentin Tarantinos faste fotograf Robert Richardson sørger for at det ser utsøkt ut hele veien, og at de fantastiske antrekkene og miljøene kommer til sin rett.

– «Live By Night» ser fantastisk ut, og Affleck skinner når han regisserer skuespillere og actionscener. Mannen vet virkelig hvordan han skal lage en minneverdig gangsterfilm det er verdt å fortape seg i, skriver Peter Travers i Rolling Stone.

For øvrig er ikke dette første gang at bøkene til Dennis Lehane omgjøres til film.

Clint Eastwood fikk Oscar-nominasjoner kastet etter seg da han filmatiserte «Mystic River» (2003), Martin Scorsese gjorde «Shutter Island» (2010) til film, og Ben Affleck regidebuterte faktisk med en Lehane-film – den svært kritikerroste «Gone Baby Gone» fra 2007.

«Live By Night» har norsk kinopremiere 20. januar.