Har du sett så mye som en snutt av de utallige dokumentarene Louis Theroux har vært involvert i, skjønner du hvorfor han er en viktig journalist.

Med utpreget engelsk ro og genuin nysgjerrighet avvæpner han sine intervjuobjekter – det være seg sexforbrytere, scientologer eller drevne politikere – og gjør dem til mennesker.

I høst er han aktuell med tre helt ferske dokumentarer fra USAs mørkere hjørner, og torsdag 2. november kl. 22.00 viser BBC Brit filmen Louis Theroux: Dark States – Trafficking Sex. Dette er en film som tar for seg den moderne slavehandelen som ligger i bunnen av sexindustrien.

Bak mange prostituerte står det gjerne en hallik, som utøver sterk kontroll over «sine» damer og som ofte sitter igjen med alle pengene.

I hallikens vold

Trafficking kan kort og godt defineres som menneskehandel. Det innebærer i stor grad seksuelt slaveri – kvinnekropper som selges mens bakmenn teller sedlene.

Prostitusjon er ulovlig i 49,5 av USAs totalt 50 stater. Kun åtte fylker i ørken- og glamourstaten Nevada tillater sexhandel – uten at forbudet ser ut til å ha noen nevneverdig effekt, etter Therouxs dokumentar å dømme.

Den største byen i Texas – Houston, med nesten 2,5 millioner innbyggere – har etterhvert fått et stempel som versting i trafficking-klassen. Nylig ble 250 sexkjøpere og halliker arrestert i en storstilt trafficking-aksjon i Harris County, der nettopp Houston er fylkessete.

Nærheten til den meksikanske grensen er utvilsomt en viktig årsak. Men vel så sentral er en annen karakter i denne næringskjeden – halliken.

Louis Theroux med Savannah utenfor Santa Maria Hostel, et behandlingssted for rusavhengige i Houston. Foto: BBC Brit

– Trafficking betyr ikke smugling – det betyr hallikvirksomhet, strengt tatt. Karer som har en liten gjeng kvinner som de flytter rundt på, fra motell til motell. Og så tar de alle pengene deres. Det er et veldig spesielt forhold, sier Louis Theroux i podkastsamtale med den britiske komikeren Adam Buxton.

Frykten for vold

I filmen møter Theroux både de som selger kroppen sin, de som tjener på det og de som prøver å forhindre det. Og bak det hele ligger en konstant trussel om vold.

Vi blir blant annet kjent med Nikki (37), som gir seg ut for å være 26 år gammel på den notoriske sexsalg-nettsiden Backpage. Hun beskriver halliken sin slik.

Foto: BBC Brit

– Jeg holder ham oppdatert på hver minste ting jeg gjør. Personen du er med skal sørge for at du er skjerpet, at du er mentalt stabil, at du har mat, husrom og på alle vis blir tatt vare på. Det er pappaen min. Han tar godt vare på meg.

Eks-prostituerte Kim, som nå jobber som ressursperson blant byens sexselgere, har en helt annen oppfatning av sin tidligere hallik:

– Nå kan jeg endelig se på ham som en parasitt.

Som en kult

Louis Theroux utdyper overfor Adam Buxton:

– Det er som en liten kult, der hallikene sjefer over en stall med kvinner med rå makt, psykologiske trusler og en slags kultaktig kontroll, der han horer dem ut og tar pengene deres. Veldig underlig, sier Theroux.

Theroux besøker også kvinner som forsøker å komme seg ut av prostitusjon. Disse har vært med i et program startet av komiker og skuespiller Kathy Griffins. Foto: BBC Brit

Louis treffer også halliken Shederick Smith, som soner en 42 år lang fengselsstraff – og som presenterer sitt perspektiv helt uten blygsel eller noen åpenbar anger.

– Noen damer er bare horer. De er prostituerte. Og det er alt de noensinne kommer til å være.

 

«Louis Theroux: Dark States – Trafficking Sex» vises på BBC Brit 2. november kl. 22.00. 

Tidligere i Dark States-serien har Louis Theroux utforsket den skremmende heroinepidemien som har satt sin jernklo i West Virginia.

Siste film i serien tar for seg den eksplosive drapsraten i Milwaukee, Wisconsin, og vises torsdag 9. november kl. 22.00.

Her finner du BBC Brit:

Canal Digital Kabel: kanal 24
Canal Digital Satelitt: kanal 41
GET: kanal 16
RiksTV: kanal 11
Altibox: Sjekk med din leverandør