Hovedbilde: ©gettyimages / Westend61 | Tysklands Nasjonale Turistkontors nettsider.

Tysklands nest største by er kjent for sin havn, et rikt kulturtilbud og et vilt natteliv. Men Hamburg er også en av verdens grønneste byer: Nylig kom byen – som eneste tyske – inn på ti på topp-listen i verden. En tredjedel av byarealet er dekket av skoger, parker, vann og naturreservater. Hansabyen mottar regelmessige priser for dette. Hamburg har altså mye å tilby alle som ønsker å ta hensyn til miljøet når de reiser. 

Utsikten over den populære bydelen Speicherstadt og Elbphilharmonien i bakgrunnen © Fotolia / F: powell83

Opplevelser 

Selvsagt bør alle som besøker Hamburg få med seg attraksjoner som konserthuset Elbphilharmonie og St. Michaelis-kirken, på folkemunne gjerne kalt «Michel». Dessuten har byen mange tilbud og muligheter for alle som legger vekt på bærekraft. En av de beste måtene å bli kjent med Hamburg på, er via de mange elvene og kanalene som går gjennom byen. For eksempel kan man ta en tur med solcellekatamaranen «Alstersonne» på Alster-sjøen. Hvis man foretrekker en individuell rundtur, kan man leie robåt, kano eller pedalbåt hos en båtutleier i bydelen Winterhude. 

Elbphilharmonie i Hamburg åpnet så sent som 2017 og byr på en fantastisk utsikt over byen og havnen på andre siden. © GNTB / F: Francesco Carovillano

Hamburg er et paradis for økologisk shopping: I flere av byens strøk ligger butikker og markeder med bærekraftige produkter på rekke og rad. For eksempel Isemarkt i bydelen Eppendorf – et bondemarked i maleriske omgivelser som bugner av ferske frukter og grønnsaker, blomster og regionale spesialiteter. Her finner du særlig lokale matvarer som har sesong. I områdene Ottensen, Schanzenviertel, Karolinenviertel og St. Pauli finner du et stort utvalg av butikker for secondhand, fairtrade og upcycling, som for eksempel Bidges & Sons og All my friends. 

Og når det blir tid for en pause innimellom, kan du slappe av i en av Hamburgs mange idylliske parker. Stadtpark Winterhude eller Planten un Blomen er rekreasjonsområder innbyggerne i Hamburg elsker når de vil ta seg en pause i hverdagen.  

For reisende som interesserer seg for hvordan Hamburg har lykkes i å bli en grønn by, anbefales en guidet tur i Grüner Landgang, der man får informasjon om byprosjekter både i fortid og fremtid. Som alternativ gir Osaka 9 et innblikk i bærekraftskonseptet i HafenCity-området. Et annet populært sted er Dialoghaus Hamburg, der man kan utforske sine egne sanser. Dessuten kan man velge mellom diverse bærekraftige dagsturer i Hamburg og omegn.  

Isemarkt i bydelen Eppendorf er et veldig populært ukesmarked med stort utvalg av mat, drikke og diverse andre ting. © GTM / F: Jan Traupe

Nytelser 

Hamburg har et stort utvalg av restauranter og serveringssteder som drives etter bærekraftige prinsipper. For eksempel lønner det seg å besøke Hobenköök – en streetfood- og markedshall med lokal mat og ferske regionale produkter. Hvis man vil ta en økologisk kaffepause, kan man for eksempel slappe av i Hamburgs første zero waste-kafé In guter Gesellschaft. Eller man tar en tur på kafeen Ændrè, som fokuserer på bevisst og bærekraftig nytelse, og tilbyr et godt utvalg av veganske delikatesser. Hvis man vil ha en fine dining experience av det bærekraftige slaget, velger man en av de mange restaurantene i Hamburg som har fått tildelt en grønn Michelin-stjerne. En av dem er 100/200, som har satt seg fore å benytte absolutt alle deler av dyret, og dermed sørger for optimal utnyttelse av matvarene. Eller Wolfs Junge, som kun bruker sertifiserte økologiske produkter fra regionen.  

Det er fint å oppleve byen på sykkel på land eller kano på vann. © GNTB / F: Michael Neumann

Å komme seg rundt 

Det er mange miljøvennlige måter å oppleve byen på – for eksempel til fots. Hvis man vil ha det både behagelig og effektivt, er sykkelen det perfekte framkomstmiddelet i Hamburg. StadtRAD heter byens smarte sykkelutleiesystem, med over 250 stasjoner som er tilgjengelige døgnet rundt. Dessuten har Hamburg et tett kollektivnett som gjør det mulig å nå alle severdigheter og attraksjoner på en rask og miljøvennlig måte. Med Hamburg CARD er det enkelt å reise rundt med buss, bane og ferge. Eller man kan velge Hamburg Card Green for å oppleve de vakreste sidene ved Hamburg på en bevisst måte og samtidig støtte opp om økonomisk, økologisk og sosialt bærekraftige turisttilbud. Med Hamburg Card Green Plus får man i tillegg gratis kollektivtransport.  

Overnatting 

Hamburg har en rekke økologiske hoteller og bærekraftige overnattingsmuligheter. «Raphael Hotel Wälderhaus» på øya Wilhelmsburg i Elben er et 3-stjerners hotell bygget av tre og andre bærekraftige materialer, og som drives etter bærekraftige prinsipper. Den har også en restaurant med fokus på bærekraft. Også Scandic Hamburg Emporio tilbyr miljøvennlig overnatting i sentrum av Hamburg og elbil ladere i garasjen. Hoteller med merket «Certified Green Hotel», som f.eks. Privathotel Lindtner i Heimfeld, har et gjennomgående bærekraftskonsept. De oppfyller kriterier som miljøvennlig energi- og vannforsyning, balansert avfallshåndtering og en bærekraftig omgang med matvarer.  

Mer informasjon om bærekraftige reiser i Hamburg finner du på byens offisielle turistnettsted.  

  • Denne kampanjen er en del av Tysklands Nasjonale Turistkontors bærekraftskampanje. Kampanjen har som mål og løfte frem Tyske byer som bærekraftige reisemål, og trekke frem tiltak gjort i tråd med FNs bærekraftsmål. 

Laget for Tysklands Nasjonale Turistkontor i samarbeid med visitBerlin, Visit Lübeck, 9 byer i Niedersachsen, Hamburg Tourism.