Det er stor forskjell på de ferdiglagede brillene du får kjøpt på bensinstasjonen og brillene du får skreddersydd hos en optiker. Men visste du at det også er stor forskjell på glassene du kan velge mellom hos optikeren?

Det finnes faktisk et hav av valgmuligheter når det kommer til brilleglass, og blant alle disse finnes det noen som er perfekte for akkurat dine øyne og dine behov.

Arne Aasrud, som er optiker og produktsjef i Specsavers, forteller at det i de aller fleste tilfeller er verdt å bruke litt ekstra penger på å oppgradere fra standard-brillen.

Arne Aasrud, optiker og produktsjef i Specsavers.

Og blir du svimmel av å tenke på hundrevis av glass, så kan han berolige deg med at utvalget snevres inn når du har funnet ut hva slags styrke og hvilken type synskorreksjon du har behov for i brillene.

Hos optikeren får du dessuten råd om valg av brilleglass og innfatning av fagfolk.

Innen du får besøkt optikeren kan du lese denne guiden for en enkel innføring i hva som gjør brilleglassene så forskjellige – og hva som skiller de mer eksklusive glassene fra de enklere glassene.

Tynnere og lettere glass

Trenger du høy styrke på brillene dine, enten du er langsynt eller nærsynt, så øker tykkelsen på brilleglassene.

– Da kan du velge å gå for et glass med høyere brytningsindeks, som gjør at glassene blir tynnere og lettere. Brillen blir da kosmetisk penere og mer komfortabel å ha på seg, forteller Aasrud.

– Jo høyere brytningsindeks glasset har, desto tynnere blir glasset. Du kan se for deg at du har valget mellom to forskjellige glass, begge med samme styrke, men det ene er tykkere enn det andre, fortsetter han.

Glass med flere bruksområder

Når du bikker 40-45 år endrer synet seg, og du vil få behov for ulik styrke på avstand og nært hold.

– Da er det aktuelt å begynne med progressive briller. En progressiv brille har en usynlig overgang i glasset fra avstand, via mellomavstand til nært hold. Dette er en utrolig smart oppfinnelse som lar deg se klart med én og samme brille ved bilkjøring, dataskjerm og lesing på mobil eller bok.

Det lille ekstra

Det er også veldig vanlig å overflatebehandle brilleglassene, slik at de tåler mer og passer dine behov enda bedre.

– Den vanligste behandlingen hos oss er UltraClear SuperClean. Den øker holdbarheten på brillene, demper reflekser og gjør glasset glattere slik at det er lettere å holde rent.

– I tillegg kan du velge UV-blokkerende og fargede glass, fargeskiftende glass, eller spesielle glass som gir en fantastisk skarphet og kontrast ved kjøring under krevende lysforhold, forteller Aasrud.

Ta vare på glassene dine

Når du har funnet de beste glassene til ditt bruk, er det viktig å ta godt vare på dem. Slik gjør du det:

1. Puss brillene jevnlig med en mikrofiberklut. Det finnes også en spesiell brillespray som har antistatisk effekt.

2. Mange kjemikalier kan skade brilleglassene. Du bør for eksempel ikke ha på deg brillene når du bruker hårspray.

3. Ikke legg brillene med glassene ned.

4. Bruk et etui når du ikke har på deg brillene.

5. Ikke utsett glasset for sterk varme. Ikke bruk brillene i badstue, eller la dem ligge i en varm bil om sommeren.

Tar du turen til din nærmeste Specsavers-butikk, får du hjelp til å finne glassene for akkurat dine behov.