Det er dyrt å eie bil. Kanskje enda dyrere om du bor i byen, om vi tar vanskeligheter med parkering og bomstasjoner med i beregningen. Årlig må privatbileiere punge ut for lån, forsikringer og drivstoff, og den årlige bilkostnaden i storbyen kan bli skyhøy.

I tillegg kommer de skjulte kostnadene med bil. Du kommer ikke unna verditapet, du må vedlikeholde bilen med reparasjoner, slitedeler, vask og fylle på med spylervæske.

Totalt kan bilen årlig koste deg over 80.000 kroner. Om bilbruken din er sporadisk, men du fortsatt er avhengig av å ha bil tilgjengelig, er bildeling en økonomisk fornuftig løsning. Du kan faktisk spare titalls tusen kroner ved å bli medlem i Bilkollektivet.

Over 500 biler i Oslo

Vi har sett nærmere på regnestykket for hva det faktisk koster med bil i byen i denne artikkelen, og svaret er klart: om du kjører rundt 5000 kilometer i året kan du spare mye penger på å dele bil med andre.

Bilkollektivet er landets eldste bildelingstjeneste og har sørget for færre biler i byen og reduserte bilkostnader for medlemmene siden 1995. Dette er et spleiselag der alle medlemmene kjøper en andel i selskapet, og alle penger går til å videreutvikle kollektivet.

I dag har de over 10.000 medlemmer, over 500 biler i rotasjon og utvider stadig. Bilkollektivets tjenester får du i Oslo, men de samarbeider også med Trondheim Bilkollektiv og Bildeleringen i Bergen.

– I dag nærmer vi oss 450 biler, og er opptatte av å kun velge økonomiske biler med alt av sikkerhetsutstyr og komfort. Fremover skal vi satse hardt på en grønnere bilpark med flere elbiler og hybrider. I dag har vi 54 helelektriske biler, blant annet 10 Jaguar iPace, og ytterligere 18 Opel Ampera kommer i løpet av våren. Bilkollektivet skal være for medlemmene, og vi skal være det suverent beste alternativet til å eie privatbil, sier markedssjef i Bilkollektivet Haakon Hals.

Markedssjef, Haakon Hals mener at deling av bil i hovedstaten er både økonomisk og miljøvennlig.

Hva koster det?

Som medlem betaler du kun for tid brukt og antall kilometer kjørt. Bompenger, drivstoff/lading, forsikringer og annet er inkludert i innmeldings- og årskontigenten. Prisene avhenger av hvilken bil (eller elektrisk lastesykkel!) du bruker. Du finner en prisoversikt her.

Et vanlig medlemskap gjelder for to sjåfører, og aldersgrensen er 18 år. Det er flere typer medlemskap: student (1 sjåfør), privat (2 sjåfører) og bedrift (10 sjåfører).

– Vårt mål er å bidra til at folk kjører mindre bil for å gi et bedre miljø, frigjøre areal og hjelpe folk spare penger.

I regnestykket nevnt tidligere så vi også på de reelle kostnadene med Bilkollektivet. I gjennomsnitt kjører et medlem av Bilkollektivet mellom 2000 og 5000 kilometer per år. Turene er en blanding av langturer og småturer i løpet av en måned, og en blanding av elbil, stasjonsvogn eller SUV.

For dette betaler bilkollektivisten mellom 15.000 kroner og 35.000 kroner årlig.

En liten tur på 10 kilometer over tre timer koster 163 kroner og 220 kroner med varebil. En helgetur med en SUV kan koste rundt 2100 kroner. Husk at bensin/lading, bompenger og forskring er inkludert i prisen.

Bilkollektivet har elbiler, stasjonsvogner, småbiler, 7-setere, SUV-er og både små og store varebiler i bilparken.

Slik funker det

Du trenger heller ikke møte opp personlig på Bilkollektivets kontorer om du skal leie bil. Alt av booking foregår gjennom appen eller på nettsidene, samt at du får en universal bilnøkkel utlevert ved innmelding. Denne nøkkelen gir deg tilgang til alle bilene i kollektivet. Du kan booke når du vil, for noen timer, for noen dager eller lengre frem i tid.

Bilkollektivet har faste parkeringsplasser over hele Oslo, og du både henter og leverer bilen på samme sted. Du finner en oversikt over parkeringsplasser her.

I bilparken har de alt fra mellomklasse elbil, premium elbil (Jaguar iPace), småbil, stasjonsvogner, SUV, 7-seter og liten til stor varebil. Enten du skal en svipptur hjem til mor og far, en tur på hytta eller innom IKEA finner du bilen som passer for deg.

Og hei, det er tillatt med både øvelseskjøring og frakt av hund. Så lenge du følger lover og regler er det null problem!

Vurderer du å kutte ut privatbilen? Bli medlem i Bilkollektivet i dag!

Dette er Bilkollektivet:

  • For å melde deg inn i Bilkollektivet kjøper du en andel, som blir tilbakebetalt når du melder deg ut
  • Du betaler en månedskontigent på 96 kroner, og ellers bare for bruk
  • Eksempel på pris for bruk av bil, er kr 36 kr/time og 3,60 kr/km for en bil i mellomklassen. Drivstoff og bomavgift er inkludert i prisen. Prisen blir billigere ved langturer og lengre tids bruk.
  • Brukereid og non-profit

Bil, kun når du trenger det.