Nå som de økonomiske utsiktene er usikre, er i hvert fall en ting sikkert: Du bør kvitte deg med dyr gjeld. Camilla Leikvoll i Storebrand Bank viser hvordan du øker sjansen for å gjøre det i rekordfart.

Det slår sjelden feil: Spør du noen som jobber i bank om økonomiske råd, er det første tipset deres nesten alltid det samme: Å begynne med å betale ned forbruks- og kredittkortgjeld.

– Grunnen til at dette rådet er en gjenganger, er rett og slett fordi det fort blir veldig dyrt, konstaterer Camilla Leikvoll.

Hun er administrerende direktør i Storebrand Bank, og mener at dette rådet er desto viktigere nå som vi har havnet i en situasjon hvor de økonomiske utsiktene plutselig er usikre.

– Det å ha kontroll på gjelden sin bør definitivt være en førsteprioritet nå, mener Leikvoll.

Her er tjenesten som motiverer deg til å bli kvitt dyr gjeld raskere

Refinansier med Storebrand Bank: Priseksempel: 195 000 kroner over 5 år, effektiv rente 11,05 prosent, kostnad 56 640 kroner, totalt 251 640 kroner.

– For selv om du kanskje har fått redusert inntekt, fortsetter gjelden å tikke og gå. Og hvis du først mister kontrollen, eskalerer det veldig raskt på grunn av de høye rentene. Havner du i en situasjon der du ikke klarer å betjene gjelden, kan det få langsiktige konsekvenser for økonomien din.

Ny app-funksjon skal hjelpe deg til å bli kvitt gjelda raskere

Rådet er altså soleklart: Ta de grepene som skal til for at du klarer å betjene forbrukslån og kredittkortgjeld. Hvis det betyr at du må søke om avdragsfrihet på boliglånet og kutte i andre kostnader, er det hva du må gjøre.

Problemet er bare at det å kvitte seg med dyr gjeld er lettere sagt enn gjort. Både de høye rentene og det demotiverende i at du allerede har hatt glede og nytte av pengene, kan gjøre at det føles helt håpløst å skulle komme ajour.

I mars kunne Gjeldsregisteret melde om at den samlende rentebærende gjelden i Norge var på svimlende 168 milliarder kroner. Tallet inkluderer forbrukslån og kredittkortgjeld. Samtidig er gjennomsnittsrenten på forbrukslån på 15 prosent, mens snittrenten på kredittkort er på 18 prosent. Det betyr at om du har brukt 100 000 kroner på kredittkortet, må du betale 18 000 kroner årlig bare i renter.

– Det har vært en voldsom vekst i forbruksgjeld i Norge de siste årene, og vi ser at mange sliter med å betale gjelden sin, sier Leikvoll.

For å prøve å gjøre noe med dette, lanserer Storebrand Bank i samarbeid med spareappen Dreams en ny tjeneste: Dreams Gjeldfri skal hjelpe nordmenn med å få bukt med forbruksgjeld på en enklere og raskere måte.

Tjenesten går ut på at du samler og refinansierer usikrede lån og kredittkortgjeld hos Storebrand, slik at du kan få lavere kostnader. Da får du frigjort ekstra penger hver måned, som du isteden kan bruke til å betale ned på lånet. Deretter bruker du Dreams-appen og dens motiverende metodikk til å betale ned mer på lånet hver måned.

Drømmer du om å bli helt fri for dyr gjeld? Kom i gang!

Refinansier med Storebrand Bank: Priseksempel: 195 000 kroner over 5 år, effektiv rente 11,05 prosent, kostnad 56 640 kroner, totalt 251 640 kroner.

Bedre rustet neste gang

Dreams er opprinnelig en spareapp som baserer seg på atferdsforskning. Den bruker kunnskap om hjernens belønningssystemer til å øke motivasjonen til å spare – noe som har vist seg å fungere. Ifølge Øystein Høie, som er norgessjef i Dreams, oppgir norske kunder at de i snitt sparer 1250 kroner mer i måneden etter at de lastet ned appen.

Nå håper Dreams og Storebrand Bank at den samme metodikken skal få oss til å betale raskere ned på gjelda.

– Det å ta opp dyre forbrukslån eller pådra seg kredittkortgjeld er jo en perfekt måte å knuse drømmer på. Derfor ønsker vi å hjelpe folk med å komme seg ut av dyr forbruksgjeld, sier Høie.

Appen gir deg spareråd, ulike «sparehacks» og visualiserer hvor mye lån du har igjen. I tillegg sender den deg motiverende meldinger hver gang du har nådd en ny milepæl, og du har løpende oversikt i appen over hvor lenge det er igjen til du er helt fri for forbruksgjeld.

Etter at det målet er nådd, vil Dreams hjelpe deg med å sette opp nye sparemål, forteller Høie. Ved å etablere nye økonomiske vaner og sørge for at du alltid har ekstra penger på sparekontoen, unngår du å havne i en situasjon der du trenger å ta opp gjeld igjen.

Billigere og mer oversiktlig

Camilla Leikvoll er stolt over å lansere denne tjenesten sammen med Dreams.

– Vi ønsker å hjelpe folk til å ta gode valg og komme i en bedre økonomisk situasjon, og med den nye gjeldfri-funksjonen gir vi enda flere muligheten til det, sier hun.

I tillegg til at du trolig vil spare penger på færre gebyrer, finnes det flere fordeler ved å samle gjelden din hos én aktør, mener Leikvoll.

– Du får mye bedre oversikt når du samler alt på ett sted, og det tror jeg nesten er det viktigste.

Hun understreker at Storebrand Bank gjennom partnerskapet med Dreams utelukkende tilbyr refinansiering.

– Det betyr at vi ikke tilbyr deg mer lån, men at du har mulighet til å flytte den gjelda du allerede har over til oss. Og det er en forutsetning at du får lavere totalkostnader ved å flytte den hit, forklarer hun.

Ønsker du hjelp til å få bukt med dyr gjeld? Se om Dreams Gjeldfri og Storebrand Bank kan hjelpe deg: Her får du vite mer

Refinansier med Storebrand Bank: Priseksempel: 195 000 kroner over 5 år, effektiv rente 11,05 prosent, kostnad 56 640 kroner, totalt 251 640 kroner.

– Grip muligheten nå som du er mye hjemme

Etter at den dyre gjelden er historie, anbefaler Leikvoll og Storebrand Bank at du tar følgende grep for å opprettholde en god økonomi:

1. Etabler en bufferkonto

Den kommer ekstra god med i situasjoner som denne, hvor du kanskje blir permittert eller får redusert inntekt.

2. Sikre inntekten din

Skaff deg forsikringer som sikrer inntekten din hvis noe uforutsett skulle skje.

3. Sett deg inn i pensjonsordningen din på jobb

Finn ut om du bør starte privat sparing i tillegg. Sjansen er stor for at svaret på det er ja for alle som er født etter 1963, basert på den nye pensjonsreformen som kom i 2011.

4. Start sparing med små, regelmessige beløp

Sett deg mål for sparingen, for eksempel til ferie, bolig og pensjon, og velg spareløsning ut fra horisonten på sparingen.

Camilla Leikvoll tror denne krisen har vært en «wake up call» for mange, som nå ser verdien i å være bedre rustet økonomisk hvis det skulle skje noe uforutsett igjen.

– Jeg tenker at en krisesituasjon gir oss tid og rom for å reflektere rundt økonomiske forhold, så jeg oppfordrer alle til å ta en gjennomgang av sin personlige økonomi, sier hun.

– Grip muligheten nå som du er mye hjemme: Tenk gjennom hvor mye du føler at du trenger å ha stående på en bufferkonto for å føle deg trygg. Ta kontakt med banken din, en sparerådgiver og en forsikringsrådgiver. De kan hjelpe deg med å få en oversikt, finne ut hvordan du ligger an og gi deg råd om hvilke grep du bør ta for å være forberedt på noe uforutsett. Det å ta grep om egen økonomi er noe av det viktigste du kan bruke tiden hjemme på nå.

Dette er Dreams Gjeldfri

  • En tjeneste levert av spareappen Dreams og Storebrand Bank som hjelper deg med å betale ned dyr gjeld
  • Tjenesten tar utgangspunkt i at du samler og refinansierer forbruksgjeld hos Storebrand Bank, og at du bruker Dreams-appen og dens motiverende metodikk til å betale ned mer på lånet hver måned.
  • Målet er at du enklere og raskere skal komme deg ut av dyr forbruksgjeld.

Les mer og søk om refinansiering av forbrukslån her

Slik fungerer Dreams Gjeldfri

  • Det første du må gjøre for å ta i bruk tjenesten, er å søke om refinansiering hos Storebrand Bank, som tilbyr en nominell rente på mellom 7,9-12,9 prosent.
  • Storebrand Bank gjør en kredittvurdering på hver enkelt kunde og vurderer betalingsevnen din. Blant kriteriene er at du må være i fast jobb og ha fast inntekt, samt at du ikke kan ha noen betalingsanmerkninger.
  • Du får svar på om du får innvilget refinansieringen umiddelbart. Får du det, vil det ta noen dager før refinansieringen går gjennom. Storebrand Bank betaler direkte til kreditor(ene).
  • Når refinansieringen er på plass, laster du ned Dreams-appen. Du finner den for iphone her og for android her.
  • Har du fått innvilget refinansiering hos Storebrand og signert lånet, vil «Gjeldfri» komme opp automatisk i Dreams-appen.
  • I appen kan du aktivere «sparehacks» som motiverer deg til å betale ned på lånet, og hele tiden holde oversikt over hvor mye gjeld du har igjen.

Ble du nysgjerrig på Dreams Gjeldfri? Se om vi kan hjelpe deg med å bli kvitt dyr gjeld raskere her

Refinansier med Storebrand Bank: Priseksempel: 195 000 kroner over 5 år, effektiv rente 11,05 prosent, kostnad 56 640 kroner, totalt 251 640 kroner.