Det er ingen bønn: Sommeren er dessverre over for i år. Høsten er i full gang, og etter det … Winter is coming, som de sier i «Game of Thrones». 

Bladene gulner og faller ned, hageblomstene begynner å fryse – og utemøbler, grill og annet sommerutstyr skal ryddes bort.

Det er mye som må ordnes! Her er seks ting du bør ha gjort – eller være i ferd med å gjøre – i disse dager:

Huskelista

1. Rydd i garasjen: Nøkkelen til høstforbredelsene. Du trenger garasjeplass til oppbevaring, samtidig som du enkelt skal finne alt du trenger i løpet av vinteren.

2. Gjør klar bed og plen: Fjern blader, nedfallsfrukt – og husk å gjødsle plenen litt. Løk bør plantes om høsten.

3. Husk fasaden: Huset kan gjerne få en omgang vask og eventuelt maling så lenge det er tørt. Det er også viktig å rengjøre tak og takrenner for skit og mose.

4. Vask hagemøblene: Hagemøblene har godt av å smake kluten. Deretter bør du sette møblene inn eller under tak.

5. Fjern leker og trampoliner: Alt som kan råtne eller ruste bør settes tørt.

6. Beskjær planter og trær: Enkelte vekster bør beskjæres om høsten, deriblant tuja, rosebusker og plommetrær.

Trenger du hjelp for å komme i mål?

Vi forstår at denne lista kan være overveldende og ikke er  overkommelig for alle. Alle med små barn vet for eksempel at hagearbeid kan være en utfordring å få tid til. Også er det jo veldig mye bra på Netflix om dagen…

Kommer du til konklusjonen at du trenger hjelp, bør du sjekke ut småjobbtjenesten Luado.

Tjenesten er skreddersydd for alle som trenger praktisk hjelp i hus og hage, og på Luado.no finner du et stort utvalg av godkjente Luado-fiksere som kan hjelpe deg med små og mellomstore prosjekter. 

Få hjelp enkelt, ansvarlig og forsikret

En av Luados styrker er at de arbeider for et mer ansvarlig og hvitt småjobbmarked.

De samarbeider tett med Skattetaten for å sikre at arbeid gjøres hvitt og i tråd med gjeldene regelverk, har fastpris på 249 kroner timen for å hindre sosial dumping, og gir forutsigbarhet for begge parter. Luado er også den eneste småjobbtjenesten i Norge som har forsikring inkludert i prisen, slik at både bestiller og fikser er sikret dersom uhell oppstår.

– For oss i Luado er det en selvfølge at vi som formidlingstjeneste skal ta ansvar og bidra til å utvikle et bærekraftig og ansvarlig småjobbmarked, sier Edvard Eikeland i Luado.

Setter folk effektivt i kontakt

Luado ble startet av Eikeland, Jarle Naustvik og digitalbyrået DayTwo høsten 2016, og tjenesten ble lansert i Oslo og Bærum juni 2017.

– Vi møtte mange huseiere som ønsket hjelp til enklere jobber, men som ikke visste hvordan de skulle gå frem for å sikre at jobben ble utført enkelt og ansvarlig. Samtidig traff vi mange som ville bidra: flinke unge mennesker og andre som sto utenfor arbeidslivet. De hadde kunnskap og kapasitet, men ville ikke ta på seg oppdrag for enhver pris. Uansett hvor stor eller liten jobben er, bør den formidles med trygge rammer og anstendig betaling, sier Naustvik.

Luado har i dag flere hundre godkjente Luado-fiksere tilgjengelig i Oslo og Bærum, og formidler hjelp innen kategoriene hage og utearbeid, rengjøring, mindre oppussing, enklere handyman-oppgaver, bortkjøring av avfall og enkel flyttehjelp.

Julie Lødrup, førstesekretær i LO, sa til Dagsavisen i sommer, at hun er glad for at Luado har fokus på ansvarlig og hvitt arbeid, snarere enn bare å presse pris.

– Det viktigste er at flest mulig har faste jobber, men det er veldig flott å se at en tjeneste nærmest markedsfører seg på seriøsitet og kamp mot sosial dumping. Det bør andre lære av, uttalte hun.

Finn deg en luado-fikser eller to på luado.no.