Kramer i «Seinfeld» lider av detBart Simpson også. Faren til Frasier er rammet av et særdeles alvorlig tilfelle.

Vi snakker om coulrofobi – eller en sykelig redsel for klovner, for å si det litt mer folkelig.

Og er du disponert for klovneangst, kommer du til å slite maksimalt nå.

8. september kommer nemlig klovnen Pennywise til norske kinolerreter, i en nyinnspilling av grøsserklassikeren «It». Vi snakker trolig tidenes skumleste klovn, som allerede har skremt livskiten av en hel generasjon ungdom.

Redsel? Nam, nam

«It» har nemlig hatt en meget høy status i grøsserkretser i flere tiår allerede. Skrekkmester Stephen King utga først romanen i 1986, og i 1990 ble den så gjort til en høyt elsket miniserie av ABC.

I 2017 er det Bill Skarsgård («Victoria», «Hemlock Grove») som spiller Pennywise – en klovn som bor i kloakken, og som lokker til seg barn før han fortærer dem.

Det får han gjøre relativt uforstyrret, inntil en gjeng mistilpassede ungdommer – selvironisk døpt taperklubben – bestemmer seg for å gå etter de onde kreftene som er ansvarlig for at så mange barn i området er sporløst forsvunnet.

De skjønner kjapt at de blir nødt til å overvinne sine verste redsler for å ha noen sjanse i møte med djevelskapen. For Pennywise får kraften sin fra frykt.

Eller, som klovnebeistet selv sier:

– Vettskremt kjøtt smaker bedre.

Ambisiøst utgangspunkt

I et intervju med Conan O’Brien har Stephen King fortalt at han fikk ideen til Pennywise da han var på sirkus og så hvordan ungene reagerte på klovnene.

– Barn var uten unntak kjemperedde, men de voksne la sjelden merke til det. De hylte av latter og hoiet «er ikke dette topp, Johnny?». Og Johnny bare: «Nei, få meg til helsike ut herfra!».

Et morsomt sitat, men Stephen King vet garantert at bokas klassikerstatus handler om mer enn at vi skvetter av klovnestreker.

Romanen er for eksempel på hele 1200 sider, og er en uhyre ambisiøs fortelling om overgangen fra barndom til voksenverden – om hvordan barns fantasi og kreativitet kan utrette fantastiske ting, og hvordan disse kvalitetene sjelden overlever overgangen til voksenverden.

En slik tematikk låter kanskje som et uvanlig utgangspunkt for en skrekkfilm – men så er heller ikke «It» ordinær på noen som helst måte.

– Filmen er gøyal. Det er en horrorfilm, men med emosjonelle elementer også – og det er massevis av humor. Jeg sier ikke det på en sånn klein Hollywood-måte, men det er tonen jeg ville treffe, sier regissør Andrés Muschietti til Collider.

Ny klovnebølge

Og trolig er tiden helt riktig for en nyinnspilling av «It». Sesong to av «Stranger Things» – en serie som helt åpenbart var tungt inspirert av både Stephen King og originalserien – er for eksempel rett rundt hjørnet.

Litt artig for fans av «Stranger Things» er det dessuten at Finn Wolfhard, som spiller hovedrollen som Mike i serien, også har en viktig rolle i filmatiseringen av «It» – der han spiller storkjeftede Richie.

Dessuten er også flere populære TV-serier og filmer med onde klovner på vei – ikke minst «American Horror Story: Cult» og b-filmen «Clowntergeist».

Så fastlegene får nok forberede seg på noen flere besøk av pasienter med coulrofobi denne høsten.

Til info: Ifølge Wikipedia er vanlige symptomer hjertebank, kaldsvette og pustevansker.

Se «It»  på kino fra 8. september.