Det er to ting i denne verden som er hundre prosent sikkert: Det første er at jorda er rund. Det andre er at man MÅ lokalisere hvor isbilen er når vi hører kjenningsmelodien. Dette er helt uavhengig av alder.

Is er en av de få godbitene som både dessertpersoner og de som foretrekker hovedretter kan enes om: Det er alltid plass til iskrem. Forfriskende, avkjølende og uendelige muligheter for smaker og konsistenser.

I riktig 2020-ånd er det godt at det finnes håndverksis som passer for alle. Den lille iskremfabrikken Vågåis lager deilig is, både vegansk og med meieriprodukter! Og de leverer på døra til deg som bor i Oslo og omegn!

Det var jo egentlig vegansk

Vi kan ikke snakke om iskrem uten å nevne hvor ivrige isspisere nordmenn er. Ifølge tall fra Iskremforeningen er nordmenn i teten når det kommer til konsumering av iskrem. Bare på 17. mai blir det vanligvis fortært 2,6 millioner is. På verdensbasis blir vi slått av Australia og Tyskland med en ispinnes lengde, men i Europa ligger Norge og Finland på topp når det kommer til mest iskrem spist per innbygger.

Siden det er 2020 finnes det mange gode alternativer for de som ikke ønsker å spise meieriprodukter. Og nei, det er ikke uten kompromiss i kvalitet eller smak, snarere tvert i mot. «Kremen» i iskrem kommer vanligvis fra fløte, men kan erstattes med blant annet kokosmelk, soya, kikerter (!), avokado og cashewnøtter.

Skal vi gå teknisk til verks, var den første isen som ble servert «vegansk» – trolig uten at folk på 1600-tallet reflekterte veldig over om det inneholdt dyreprodukter eller ei. Først var is en kombinasjon av vanlig snø og ulike smaker, før noen blandet is og salt og kunne bruke det til avkjøling. Araberne smakte til snøen med roseblader og annet, før det endte opp hos en italiener. Først da ble meieriprodukter blandet inn, og verden fikk gaven italiensk gelato.

Kompromissløs iskrem

Noen hundre år senere har denne genistreken også nådd bygda Vågå. Vågåis er en liten iskremfabrikk hvor det lages kvalitetsprodukter av de ypperste råvarer. Blant annet har de serien som heter Evas Datter, der flere av variantene er veganske.

Du kan bestille både iskrem og vegansk is på deres nettsider. De leverer også hjem i Oslo-området!

Om du skal ha kaffeslaberas eller middagsgjester i kveld, finner du de fleste smakene også i frysedisken til Meny-butikker over hele landet.

Evas Datter har flere gøyale og helsprø smakskombinasjoner. Vi kan først se på de veganske alternativene:

Loco Coco Chocolato! Du får et stjerne-klistremerke i margen om du gjettet at dette er en sjokoladeeksplosjon av en iskrem. Basen er laget med kokosmelk.

Pass on Passion er også en kokosbasert iskrem. Om du har et lidenskapelig forhold til både jordkloden og pasjonsfrukt er dette en vegansk is for deg.

Om du ikke er kjent med terminologien i iskremverden er sorbet en fruktis som tradisjonelt ikke inneholder dyreprodukter. Luft piskes sammen med frukten og det gir en silkemyk konsistens.

Måhitover er en for deg som alltid velger saftis. Dette er en tolkning av den klassiske drinken mojito og inneholder lime og mynte. Få den hitover, si!

Få det hit, sporenstreks!

Very Berry Virgin Daiquri er nok en drinktolkning, denne gangen av sommerklassikeren strawberry daiquiri – bare uten alkoholen, dessverre for enkelte.

Nam!

Hvorfor vegansk is, spør du? Hvorfor ikke, sier vi. Alle som kommer på besøk kan spise den, smaken er i mange tilfeller like god – om ikke bedre – og det gir en bitteliten følelse av å velge noe som kan være mer bærekraftig.

Bor du i Oslo og omegn? Bestill vegansk is på døra her.

Kruttsterk chili, matcha-te og… marsipankake?

Innenfor isverden er det ofte få og tarvelige smaker å velge mellom. Enkelte ganger er ikke krokan nok for å tilfredsstilt det verkende søtsuget. I utvalget av tradisjonell iskrem har Evas Datter noen spenstige og tullete gode kombinasjoner:

Ludicrous De-Licorice er laget med lakris, lime og habanero. Styrken i chili måles i Scoville-skalaen, og en vanlig chili du finner i butikken scorer vanligvis mellom 2500-5000. Habanero kan ligge mellom 100.000 til 350.000. Denne er ikke for pyser!

Birthday Cake er akkurat det det høres ut som. Om du er den som kaster deg over marsipankaka hjemme hos bestemor, har vi gode nyheter til deg: denne iskremen inneholder marsipan, jordbær og sukkerbrød!

Hver dag er en fest.

Matcha Madness lages med grønn te og browniebiter. Matchaen gir en intens grønnfarge!

Say Cheese! Ostekake er digg, iskrem er digg – hvorfor ikke kombinere de to? Say Cheese har små biter av digistive-kjeks og sitron, som gir god syrlighet og konsistens.

Salty Surprise er en iskrem med salt karamell. Søtt og salt går hånd i hånd, det er grunnleggende kokkekunnskap.

Big Coffee Mucho Mocca inneholder store menger kaffe og mucho sjokolade – en klassiker.

Du finner de fleste smaker i frysedisken ved din lokale Meny-butikk. I Oslo og omegn kan du bestille iskrem til døra fra Evas Datter på vagais.no.