TV-seriefans lever i en helt fantastisk tid.

Er du blant dem som planlegger å bruke høstkveldene til å trekke innendørs og finne deg godt til rette under ullpleddet for å sluke TV-serier, har du mye å velge mellom.

Og Viaplay er trolig strømmetjenesten med den aller mest velsmakende bingewatch-buffeten akkurat nå.

I løpet av noen kjappe høstuker, har tjenesten premiere på et stort knippe glimrende serier du er nødt til å få med deg, som du ikke kan se noen andre steder.

Her er noen av høydepunktene.

Outlander – et sexy fantasydrama helt utenom det vanlige

En av seriebegivenhetene det knytter seg størst forventninger til denne høsten er tredje sesong av Outlander, som har vunnet hjertene til både seere og kritikere.

Outlander er basert på den populære romanserien til amerikanske Diana Gabaldon og følger den britiske krigssykepleieren Claire Randall Fraser, som på mystisk vis havner 200 år tilbake i tid på det skotske høylandet.

Her må hun hanskes med politiske konflikter såvel som romantiske floker, og underveis blir vi kjent med en av de kuleste og sterkeste kvinneskikkelsene på skjermen i disse dager.

Seriens smarte og lekne miks av fantasy, historisk drama og dampende seksualitet har falt i god jord hos kritikerne, for å si det forsiktig. Sesong tre skårer i skrivende stund 87% på Metacritic, og Vanity Fair har kalt serien “det underligste showet på TV – på en god måte”.

Gabaldon selv er strålende fornøyd med filmatiseringen av bokserien sin, i den grad at hun selv bidro som manusforfatter i forrige sesong. Og for de av oss som bare må ha mer Outlander er fremtiden lys: Både ny bok og sesong fire av serien er underveis.

Se sesong tre og resten av «Outlander» her

 

Will & Grace – tilbake etter elleve år


En av det forrige tiårets store komiserier gjør også et etterlengtet comeback i høst. Og hvem har ikke savnet det nevrotiske og rappkjeftede firkløveret Will, Grace, Jack og Karen, som med varierende hell takler små og store utfordringer i sine New York-liv?

Siden sist er mye ved det samme – timingen, frekkheten og hjertevarmen, for å nevne noen av hovedelementene. Andre ting har naturlig nok endret seg med tidsånden, ikke minst den politiske situasjonen i USA og innsettelsen av  en viss president, som nok vil ligge som et komisk bakteppe for hele sesong ni.

Will & Grace var ikke bare en ellevill suksess når det kom til popularitet og seertall. Serien var i tillegg banebrytende i kraft av hvordan den portretterte homofile karakterer, og USAs tidligere visepresident Joe Biden har uttalt at den “trolig har gjort mer for å opplyse det amerikanske folk om LHBT-problemstillinger enn nesten noe annet før den”.

Om den nye sesongen skriver den innflytelsesrike nettsiden Vulture blant annet: “Will & Grace er tilbake, og det er som om de aldri forlot oss”.

Se sesongpremieren her

Okkupert sesong to – invasjonen av Norge fortsetter


Norske serier har opplevd en internasjonal boom den siste tiden. En av de som gjorde det skarpt ute i verden først var Okkupert, som ble hyllet og sammenlignet med Homeland i USA. For sesong to har spenningsserien meldt overgang til Viaplay, som har sikret seg eksklusive rettigheter til å vise den først.

Handlingen – basert på en idé av Jo Nesbø – fortsetter der sesong én slapp. Russlands EU-initierte “myke invasjon” av Norge ruller videre, med olje- og gassproduksjon som mål og motor. Nok en gang får vi møte Henrik Mestad, Ane Dahl Torp og Ingeborga Dapkūnaitė i sentrale roller.

Tankesmien Agenda har sett de fire første episodene av sesong to. Anmelderen karakteriserer den som “mye bedre enn første sesong” og konkluderer med at “det er underholdning som engasjerer og balanserer godt mellom troverdighet og fantasi”.

Se sesongpremieren her

 

Transparent – prisvinnende drama i sin fjerde sesong

Den stillferdige, ømme dramakomedien om den pensjonerte collegeprofessoren Mort Pfefferman som i godt voksen alder står fram som transkjønnede Maura er tilbake. Med det får vi et etterlengtet gjensyn med de karakterene i den lett dysfunksjonelle Los Angeles-familien.

I fjerde sesong av Transparent utspiller store deler av handlingen seg i Israel, der røtter, religion, seksualitet og politikk utgjør sentrale ingredienser. Skuespillerne – ikke minst Jeffrey Tambor i den Golden Globe-vinnende rollen som Maura – fortsetter å briljere.

Dette kan kjapt bli høstens fineste TV-reise.

Se sesong fire av Transparent her

 

Andre aktuelle serier på Viaplay:

LETHAL WEAPON (sesong to)

Den hardtslående serien basert på de klassiske Dødelig våpen-filmene er her igjen, med de umake og dønn karismatiske politipartnerne Martin Riggs (Clayne Crawford) og Roger Murtaugh (Damon Wayans) sammen mot skurkene.

Se sesongpremieren her

EMPIRE (sesong fire)

Underholdningsbransjen portretteres som et nådeløst sted i musikkdramaet Empire, der vi følger platemogul og tidligere doplanger Luscious Lyon (glitrende spilt av Terrence Howard) i hans kamp mot en progressiv muskelsykdom og svikefulle omgivelser.

Se sesongpremieren her

THE BLACKLIST (sesong fem)

James Spader imponerer stadig TV-anmelderne i rollen som den kriminelle mesterhjernen Raymond “Red” Reddington i den intense krimserien The Blacklist, som fortsatt underholder og overrasker i sin femte sesong.

Se sesongpremieren her