Er du blant de 1,4 millionene som har Too Good To Go-appen i Norge, vet du at den er med på å redde store mengder mat fra å bli kastet.

Appen tipser deg om kafeer, restauranter og butikker som trenger å bli kvitt matvarer før de går ut på dato eller som av andre grunner ikke kan selges, slik at du kan kjøpe maten til en brøkdel av prisen. Utsalgsstedene får redusert sitt matsvinn, samtidig som de gir deg muligheten til å redde god mat til en rimeligere pris.

Det som skjer på dette bildet er at Too Good To Go tar det hele et steg videre.

I løpet av et par ettermiddager i Oslo reddet brukerne gjennom appen 800 pakker kjøleskapsgrøt fra Synnøve Finden, som ikke kunne selges i butikk på grunn av en liten feilmerking på pakken.

Manglet ett ord på pakningen

– Vi har lenge samarbeidet med alle typer utsalgssteder, som dagligvare, kafeer og bakerier, for å kutte matsvinnet deres. Men vi ser at det også et skritt tilbake i verdikjeden er mye matsvinn. Og der er det snakk om store volumer, sier Ann-Kristin Pfründer Raknes, daglig leder i Too Good To Go.

Appen Too Good To Go er smart å ha for de som vil skaffe seg billige matvarer og bidra til redusert matsvinn. Foto: Jon Wang / Filter media

Derfor har appen nå satt seg fore å også redde mat fra grossister, importører og produsenter av mat.

En gyllen anledning dukket opp da Synnøve Finden plutselig satt med et parti kjøleskapsgrøt som ved en glipp manglet ett ord på pakningen – «peanøtter».

– Det står på pakningen at produktet «kan inneholde spor av nøtter». Det skulle stått «nøtter og peanøtter», siden fabrikken også noen ganger fyller peanøttposer, forklarer markedssjef Cathrine Myrvang i Synnøve Finden-konsernet.

– Vi analyserte partiet og kunne konstatere at det ikke var spor etter peanøtter der. Men vi kunne likevel ikke selge grøten i vanlige butikker, sier hun.

Kunne dette vært noe for din bedrift? Slik fungerer det:

  1. Registrer deg på Too Good To Go sin hjemmeside.
  2. Få tilsendt Too Good To Go-poser, fyll de opp og reserver tid for henting i appen.
  3. Selg overskuddsmaten, tjen penger og spar miljøet!

Kunne ikke selges i butikk

Årsaken bunner i regulatoriske forhold som kan synes strenge, men er godt begrunnet:

Ser peanøttallergikere at et produkt ikke advarer mot peanøttspor vil mange av dem tenke på produktet som trygt i all framtid. De færreste sjekker varedeklarasjonen på samme produkt hver gang de kjøper det.

– Dermed sto vi i fare for å måtte kaste hele partiet. Det hadde vi veldig liten lyst til, for Synnøve Finden er opptatt av å redusere matsvinn. Løsningen ble Too Good To Go, sier Myrvang.

De 800 pakkene med kjøleskapsgrøt – et nytt produkt i Norge, som skal blandes med melk og stå i kjøleskapet over natta for en porsjon perfekt, kald frokostgrøt dagen etter – ble lagt ut i appen, og det manglet ikke på kunder som ville sikre seg den til en tredjedel av normal pris.

Folk strømmet til da Too Good To Go-appen bød på matvarer som Synnøve Finden ikke kunne selge i butikk. Foto: Jon Wang / Filter media

Fikk løst logistikkutfordring

Matvareprodusenten Synnøve Finden har tross alt ingen egne butikker. Utlevering av så store produktmengder innebærer også en risiko for folkemengder, kødannelse og smittespredning.

Den utfordringen tok imidlertid Nordpolen Industrier, på Sagene, som fungerte som pakke- og hentepunkt.

– De var en perfekt match for oss og hjalp oss med både ressurser og lager. Ved å spre utleveringen over fire bolker fordelt på to dager, har vi også unngått å samle flere mennesker enn nødvendig, sier Raknes Pfründer.

Blant dem som dukket opp hos Nordpolen for å hente en stor eske med kjøleskapsgrøt til en billig penge, var 33-åringen Hilde. Hun kan ikke få fullrost Too Good To Go og deres innsats for å redusere matsvinnet.

Hilde sikret seg en kasse kjøleskapsgrøt som ellers ville blitt matsvinn. Foto: Jon Wang / Filter media

– Jeg har venninner som har jobbet på bakeri. De kom kvalme hjem fra jobb hver dag, fordi de hadde for vane å ta èn bit av hver bolle og kakestykke de måtte kaste etter stengetid, forteller hun.

Ga mersmak

– Selv om vi kan kjøpe alt vi trenger her i Norge, er det unødvendig at vi kaster så mye fullt brukbar mat. Derfor følger jeg med på Too Good To Go-appen og synes det er bra den bidrar til mindre matsvinn, sier Hilde.

29-åringen Eirik kommer med sykkel og en sekk fullpakket med kjøleskapsgrøt.

– Det er som regel kona som følger med på appen, og så sykler jeg for å hente varer på oppdrag for henne. Vanligvis dreier det seg om bakervarer, men at vi kan kjøpe et slikt produkt – som vi kanskje hadde lyst til å prøve uansett – til en billigere penge og samtidig redusere matsvinn er helmaks, sier han.

– Dette var et tilbud jeg måtte benytte meg av. Det er bedre at maten blir brukt enn at den skal gå til spille, sier Ole Petter (62), som lemper kasser med kjøleskapsgrøt inn i bagasjerommet på Passaten.

For Ann-Kristin og hennes kolleger i Too Good To Go er lærdommen at det er mulig å redde mye mat også fra produsentleddet.

Framover kan du derfor vente Too Good To Go-tilbud på matpartier som kanskje er feilmerket, ikke helt lever opp til produsentens høye kvalitetskrav, eller produkter som stammer fra testproduksjon.

Cathrine Myrvang i Synnøve Finden er storfornøyd med at matvareprodusentens feilmerkede grøtparti havnet ute hos matglade folk, selv om det ikke kunne selges i butikk. Foto: Jon Wang / Filter media

Håper folk får lyst på mer

Cathrine Myrvang i Synnøve Finden oppfordrer på sin side andre matvareprodusenter til å følge deres eksempel, og bruke Too Good To Go for å avhende alle produkter som er trygge å spise, men av ulike grunner ikke kan selges i butikker.

– Frykter du ikke at det kan skade salget av kjøleskapsgrøt i butikkene, når folk kan kjøpe grøten billigere gjennom Too Good To Go?

– Det kan være. Men vi ser heller på det som en mulighet til å la publikum teste produktet vårt. Vi håper og tror de er så fornøyde med kjøleskapsgrøten at de får lyst på mer, sier hun.

Hva med å gjøre din bedrift grønnere, samtidig som du sparer penger?