I 1926, drøyt 70 år før Harry Potter begynte på Galtvort, går en liten, bustete brite ved navn Salmander Fisle i land i New York.

Med seg bærer han en magisk koffert full av fabeldyr – noen søte, andre livsfarlige. Salmander er nemlig magizoolog, og disse fabeldyrene skal han senere beskrive i stor detalj i en lærebok (som Harry også får mens han går på Galtvort).

Nå er Salmanders historie festet til film, og dermed er Harry Potter-universet tilbake på kinolerretet!

Den nye storfilmen «Fabeldyr og hvor de er å finne» (premiere 16. november) er skrevet av Potter-forfatter J.K. Rowling, og byr på fantastiske effekter, storslått scenografi og glimrende skuespillere:

Problemet til Fisle (som spilles av Oscar-vinner Eddie Redmayne), er at import av fabeldyr er strengt forbudt, da hekser og trollmenn i USA er livredde for å bli avslørt av de ikke-magiske menneskene.

En fundamentalistisk heksejeger og en populistisk politiker er blant skikkelsene som truer det magiske samfunnet, og som gjør det viktigere enn noensinne å holde en lav profil for alle med spesielle evner.

Da passer det fryktelig dårlig at flere av fabeldyrene stikker av fra Salmanders koffert …

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

Dette er noen av dem du får hilse på i «Fabeldyr og hvor de er å finne». Mange av dem er beskrevet i Potters lærebok, mens andre er spesialskrevet for filmen:

 

Småtler

fantastic-beasts-niffler2

Denne søtnosen tipper vi blir en stor fanfavoritt, og med sin tykke svarte pels og lange snute er dette et fabeldyr man ved første øyekast kunne tenke seg å ta med seg hjem.

Problemet med småtleren er at den er utrolig grådig etter alt som glitrer, og det skaper også problemer for Salmander Fisle. Småtleren er ikke farlig for mennesker, men har en lei tendens til å ødelegge det meste som kommer i dens vei.

 

Nundu

nundu

Man kan trygt si at dette er blant de farligste dyrene i Fisles koffert. Hva sier du ellers om et beist som kan utslette en hel landsby bare ved å puste på dem (skyldes ikke dårlig ånde, men at pusten sprer et dødelig virus)?

Nunduen ser ut som en leopard, og bare ett eksemplar av arten har noensinne latt seg temme. Da måtte imidlertid hele 100 trollmenn og hekser samarbeide.

 

Demidølg

fantastic

Et meget sjeldent og ettertraktet dyr, fordi pelsen til demidølgen brukes til å lage usynlighetskapper!

Pelsen gjør også at dyret kan kamuflere seg med stor letthet, og gå i ett med omgivelsene – man skal med andre ord være en veldig flink trollmann for å fange den. For øvrig er den like ufarlig som den myke pelsen og de store øynene tilsier.

 

Snurretvist

billywig

Et bittelite australsk insekt, som beveger seg så raskt at hverken mennesker eller trollmenn legger merke til den.

Men du merker det definitivt hvis du blir stukket, da en vanlig virkning er at man begynner å sveve. Unge trollmenn og hekser prøver ofte å provosere snurretvisten til å stikke dem fordi de liker effekten, men vær forsiktig! Er du allergisk, kan svevingen bli permanent.

Snurretvist-brodd er også en ingrediens i godteriet Vrimleveps (som er å få kjøpt i Honningslurp, godteributikken i Galtvang).

 

Den stupende ondskap

swooping

Grasiøs sommerfuglaktig skapning, men ikke la deg lure av dens vakre ytre.

Den stupende ondskap kan nemlig være farlig, og i verste fall suger den ut hjernen din. Huttetu.

 

Tretyting

beasts

Denne skal visstnok også finnes i skandinaviske skoger, hvis du titter godt etter. Tretytingen er ikke stor, bare drøyt 20 centimeter høy, og bor i trærne.

Der fungerer den som vakt, fordi mange ønsker å skjære løs kvister og bark til blant annet tryllestaver. Ifølge boken til Salmander, kan tretytingen bli voldelig hvis den føler seg truet, og hvis du skal hente noe fra et tre er det derfor lurt å distrahere den først – for eksempel med  skrukketroll eller egg fra feer. Er ellers utmerket til å dirke låser.

 

Dunderunt

erump

Fabeldyret med det mest fabelaktige navnet helt til slutt. Dunderunten likner et nesehorn, og er grusomt farlig.

Hornet dens inneholder nemlig en gift som gjør at man eksploderer om man blir spiddet.

Heldigvis finnes det ikke mange dunderunter, da hannene har en lei tendens til selv å eksplodere under paringstiden. Uansett et beist som egner seg dårlig til å gå løs midt i New York.

PS: Har du den norske utgaven av den fysiske boken «Fabeldyr og hvor de er å finne» fra 2001, sitter du på et potensielt samlerobjekt. Den har nemlig ikke vært utgitt etter førsteopplaget, og foreløpig foreligger det ingen planer om å trykke den opp på nytt.

Her kjøper du billetter til «Fabeldyr og hvor de er å finne».

fabel3