Det blir kaldere i lufta og bladene mer fargerike for hver dag som går, men glem ikke at i grillen er det alltid varmt.

– Selv griller jeg mest på høsten og vinteren, innrømmer grillkokk Ole Anders Hanssen mens gnistene fra Weber-grillen fyker.

– For meg er mye av kosen det å pakke seg inn i klær, jobbe med råvarene og kjenne den kalde lufta i nesa. Og maten blir like bra gjennom hele året – om ikke bedre nå på høsten, sier Hanssen.

Nye årstider gir grillmesteren nye muligheter og nye utfordringer, både i form av teknikker og bruk av råvarer. Med en god Weber-grill vil grillsesongen ikke bare forlenges, men foreviges.

Norske råvarer er på sitt beste

Snadder som viltkjøtt, rotgrønnsaker, sjømat og lam er i sesong gjennom høstmånedene, helt frem til vi begynner å tenke på julens kulinariske fristelser (som for øvrig også kan lages på grillen). Høstens deiligste råvarer er en perfekt match med røyksmaken og de karamelliserte skorpene de får fra grillen.

– Alle de norske varene som nå er tilgjengelig i butikken og hos bonden er så gode. Når kvaliteten er så høy, er det kun rettferdig at vi gir det den behandlingen som fortjenes. Det er med grillen, mener grillkokken.

Grillkokk og Weber-entusiast Ole Anders Hanssen er klar for høstens grillfristelser.

Vi har derfor fått grillkokk Hanssen til å sette sammen to retter som er basert på høstens beste råvarer. Den første retten er grillklassikeren burger. Den andre er kanskje en rett få forbinder med grillen – men som faktisk blir bedre ved høyere temperaturer – nemlig pizza.

Oppskriftene på lammeburger med tyttebærkrem og hvit pizza med rødbete og kantareller finner du helt nederst i artikkelen.

Triksene som gir en saftig burger

Norsk lam er i sesong fra september til desember, og derfor er dette en ypperlig anledning til å lage en «utradisjonell» burger. Ferskt lammekjøtt, stekt på kullgrillen. Rørte norske tyttebær og myk chevre fra Haukeli. Hele herligheten toppes med skogens gull: Smørstekte kantareller.

– Dette skriker høst i alt fra smak, lukt og farger! Sier en henrykt grillkokk.

Hanssen har en klar anbefaling for hva som må til for å få en god høstburger:

– Bruk kvalitetskjøtt fra lam, havsalt og grovkvernet pepper, og kun dét. Om du velger å tilsette egg, hvitløk, chili eller annet i kjøttdeigen vil du ende opp med kjøttboller i stedet. Bruk nevene og ikke kna for mye når du former burgerne. Det vil gjøre dem saftige, luftige og ikke minst velsmakende.

Et annet godt råd for burgerperfeksjon er å bruke en hamburgerpresse. For det første får du en perfekt rund form, i tillegg er Webers hamburgerpresse utformet slik at den gir burgeren en fordypning i toppen. For å unngå at kjøttet blir sittende fast i pressen kan du smøre den med noen dråper vann.

Webers burgerpresse gir en perfekt størrelse på enten 225 eller 115 gram.

– Når kjøtt stekes vil det trekke seg sammen. Denne sammentrekningen øker sjansene for at burgerne blir ujevnt stekt. Dersom du ikke har en burgerpresse kan du også bruke fingrene og presse ned.

For å holde saftene inne i burgeren anbefaler Hanssen at du kun vender burgeren én gang.

– Kjøttet er klart til å vendes når du ser at stekekanten på kortsiden er brun litt over halvveis opp. Deretter flipper du burgeren én gang.

Burgeren er ikke forbeholdt sommeren. En god høstburger er straks klar!

For å unngå å svi kjøttet kan du plassere burgeren på indirekte varme til den er ferdig.

Det sikreste kortet for å få et perfekt resultat er alltid å ha et godt steketermometer. En godt stekt hamburger skal ha en kjernetemperatur på 70 grader, mens 65 grader er medium/rå. Weber Connect er et smart steketermometer som kan kobles til mobilen din. På denne måten kan du hele tiden følge med på hamburgeren uten å måtte åpne grillen. Du kan lese mer om Weber Connect her.

Høstburger stekt på en Weber kullgrill med tyttebærkrem og sprø kantareller.

Her finner du Webers utvalg av grillverktøy og kullgriller – alt du trenger for å kokkelere deg gjennom høsten og vinteren!

Pizza på grillen er så nærme du kommer vedfyrt ovn

En god italiensk pizza stekes på temperaturer rundt 400 grader. En vanlig stekeovn har gjerne en maksimal temperatur på 250 grader, og er derfor ikke best egnet om du ønsker å krone deg selv med tittelen pizzaiolo.

– En grill, enten det er kull eller gass, har ingen problemer med å ha en stabil temperatur på over 300 grader. Med hjelp av en pizzastein vil man også sørge for at bunnen blir god og sprø, mens kantene får de karakteristiske boblene, forteller Hanssen.

For å demonstrere hele prosessen har Hanssen fyrt opp sin Weber Genesis-gassgrill på maksimal temperatur på alle brennerne. Han legger pizzasteinen fra Weber i kammeret, slik at denne varmes opp.

– Trikset for å ikke svi pizzabunnen er å skru av brennerne i midten når den legges på. Du har høy temperatur i kammeret, men varmen er indirekte og vil gi perfekt stekegrad på deigen.

Pizzaen går inn i en brennende het gassgrill, Weber Genesis i dette tilfellet, og den midtre brenneren skrus av.

Dersom du har kulegrill gjelder samme regel: Indirekte varme hindrer at deigen blir overstekt. For å forhindre dette legger du kullet i en sirkel i ytterkantene av grillen.

Weber har nå pakkepris på masse pizzautstyr – akkurat det du trenger for å lage den perfekte høstpizzaen.

Oppskrift: Høstpizza med chevre og kantareller på gassgrill

For fire personer (fire mindre pizzaer).

Ingredienser:

 • Creme Fraiche
 • Kantareller, 200 gram
 • Chevre
 • Kokte rødbeter
 • Fersk mozzarella
 • Oregano
 • Salt
 • Pepper

Kaldfermetert pizzadeig:

 • 600 gram tipo 00-mel / pizzamel (kan erstattes med vanlig hvetemel)
 • 1 ts tørrgjær
 • 1 ts honning
 • 1 ts salt
 • Romtemperert vann, 4 desiliter

Pizzadeig:

Begynn med å lage deigen. En kaldfermentert deig kan stå å heve i opp til fire dager i kjøleskapet, men det går også fint over natten. Bland sammen vann, gjær og honning og rør sammen. La dette stå i fem minutter før du tar det over i melet. Rør rundt slik at det fuktes og tilsett saltet til slutt. Elt til du har en jevn og fin deig. Den kan virke noe våt, men dette vil bedre seg når deigen får hvilt.

Legg deigen i en oljet bolle og plasser den i kjøleskapet. La den heve til den skal brukes. Ta deigen ut av kjøleskapet i god tid før den skal på grillen.

Legg deigen på en godt melet arbeidsflate og del den i mindre biter. Bruk hendene for å forme deigen til ønsket tykkelse og antall pizzaer. La gjerne kantene være litt tykkere enn midten.

Plasser pizzasteinen i gassgrillen og sett på maksimal temperatur. Når grillen er over 300 grader er den klar.

Topping og grilling: 

I mellomtiden tilbereder du topping. Del kantarellene i to og stek de i litt smør til de begynner å få farge. Skjær tynne skiver av rødbete (bruk hansker og pass på at du ikke har på deg hvit t-skjorte). Smør et tynt lag med creme fraiche i bunnen og topp med chevre, mozzarella, rødbetskiver og kantareller. Dryss over tørket oregano, havsalt og grovkvernet pepper.

Skru av de(n) midtre brenneren og bruk en pizzaspade til å skli deigen forsiktig over på pizzasteinen. Dersom du ikke har en pizzaspade kan du legge pizzaen på et bakepapir og plassere på steinen. Etter et par minutter på grillen vil deigen ha blitt litt stekt og da kan du enkelt lirke ut bakepapiret.

Stek pizzaen i fem til ti minutter – her er det viktig at du sjekker underveis. Unngå å åpne grillokket for ofte, det vil senke temperaturen i kammeret. Ferdig pizza kan pyntes med fersk oregano eller noen blader ruccola.

Værsågod!

Her er alt utstyret du trenger for å lage høstens lekreste pizza!

Oppskrift: Lammeburger med kantareller og tyttebærkrem

For to personer (to burgere)

Ingredienser:

 • Lammekjøttdeig, 400 gram
 • Kantareller, 200 gram
 • Chevre, ca 50 gram
 • Seterrømme
 • Tyttebærsyltetøy
 • Spinat
 • Hamburgerbrød (gjerne av typen brioche)
 • 1 ts salt
 • 1 ts pepper

Ta halvparten av begeret med seterrømme over i en bolle og ha over biter av chevre. Mos og bland chevren med rømmen og tilsett to spiseskjeer tyttebærsyltetøy. Her er det viktig at du smaker til etter egne preferanser.

Del lammekjøttdeigen i to og plasser i hver sin bolle. Tilsett salt og pepper og bland sammen til to baller. Det er viktig at du ikke bruker for mye krefter, den trenger ikke mye jobb for å formes. Bruk en burgerpresse til å få de runde, eventuelt bruk hånden til å presse de ned og danner rundinger.

Tenn opp kullgrillen med en grillstarter. Fyll kammeret med kull og bruk en opptenningsblokk for å få det i gang. Ta bort risten og la grillstarteren stå midt i grillen. Når kullet i toppen begynner å få et gråskjær er det klart til å legges i grillen. Hell glørne over i grillen og sett på risten.

Legg burgerne på direkte varme og stek til du kan se den begynner å få farge litt over halvveis på kantene. Snu burgerne en gang og stek videre i noen minutter. Ta vekk fra varmen og la de hvile i noen minutter.

Ta kantarellene over i en kjele med litt smør og sett på grillen. Dryss over salt og pepper og stek til de er gjennomstekte.

Skjær brødet i to og legg på grillen i 30 sekunder. Når du bygger burgeren bør spinat legges først, så burger og topp med tyttebærkrem og stekte kantareller. Med salaten under burgeren forhindrer du at burgerbrødet blir fuktig fra både burgeren og tyttebærkremen.

Hos Weber finner du alt du trenger for å forlenge grillsesongen. God høst og lykke til med grillingen!