Den kanadiske skuespilleren Ryan Reynolds (42) ble nærmest allemannseie da han revolusjonerte superheltsjangeren med tolkningen av Marvels Deadpool i 2016.

Nå er han stemmen til Pikachu i den første live action-filmen fra Pokémon: Detective Pikachu. Kinofilmen er en ny vri på Pokémon-franchisen, der seerne blir dratt inn i en vill og uforutsigbar etterforskning av en mystisk forsvinning. Reynolds leder an i Pokémon-kamp mot Charizard, karaoke med Jigglypuff og en hysterisk avhørsscene av en pantomime.

Flere nedturer og en pizza

Mange tenker kanskje at Ryan Reynolds som en endimensjonal skuespiller, men i dag er denne fyren en av de kuleste og morsomste typene i amerikansk filmbransje. Han sparer ikke på ironien når han forteller om hvordan han forberedte seg til rollen som Pikachu.

– Som dere vet forsvinner jeg inn i rollene mine. Da jeg fikk rollen var jeg på vei for å hente døtrene mine på skolen. Jeg hentet dem aldri. Detektiv Pikachu aner ikke hvem de to små jentene er.

På midten av 2000-tallet var han mest kjent for hjerteknuser- og kjekkasroller i romantiske komedier som Definitely, Maybe og The Proposal. I Norge forbinder vi han ofte med situasjonskomedien Pizzagjengen. Serien gikk på norsk TV i 1999 og har siden gått utallige repriserunder på datterkanaler i en årrekke.

I 2009 skrev britiske The Observer en artikkel med overskriften «Den triste sannheten om Ryan Reynolds karriere», en regelrett slakt av Reynolds’ skuespillerprestasjoner som avsluttes med denne kraftpakken av en setning: «Ryan Reynolds is not a movie star, and, chances are, he never will be. […]».

Reynolds’ tok steget fra stjerne til superstjerne da han lanserte Deadpool i 2016. Filmen hadde en trøblete vei til kinolerretet, der Reynolds kjempet i nærmere ti år for å få filmen produsert. Etter at manuset ble lekket på internett og små smakebiter av hva som kunne ha vært ble spredd på nettet, fikk filmen grønt lys. Deadpool ble en usannsynlig hit og den kanadiske skuespilleren fikk en karriererenessanse.

Nå er han aktuell som Pikachu! Vi kan love deg at denne Pokémon-tolkningen er umiskjennelig «Reynoldsk».

Pikachu eller Ryan Reynolds? Ja takk, begge deler. Foto: SF Studios Norge

En rappkjefta og koffeinavhengig Pokémon

Det er ingen direkte koblinger mellom Pikachu og Deadpool, men et fellestrekk er at de begge har en sans for absurd humor og sarkasme.

I Detective Pikachu-universet finnes det ville Pokémon i skogen, i byene og ellers i naturen. Den største drømmen til alle små barn er å en gang bli en Pokémon-trener. Historien begynner med at politietterforskeren Harry Goodman forsvinner på mystiske vis, og hans 21 år gamle sønn Tim (spilt av Justice Smith) må på egenhånd grave i hva som egentlig har skjedd.

I etterforskningen av farens forsvinning møter han Pikachu (Reynolds). Vanligvis forstår ikke Pokémon og mennesker hverandre, men Tim og Pikachu kan på magisk vis kommunisere. Den gule kosebamsen har hukommelsestap, men er involvert i forsvinningsmysteriet på et eller annet vis.

Pikachu er rappkjefta, vittig og har et alvorlig koffeinproblem. Også er han ikledd en Sherlock Holmes-hatt.

Sammen jakter de nye spor etter Tims far i Ryme Citys gater, en hypermoderne by der Pokémon og mennesker lever side om side i harmoni. Byen er som tatt ut av Blade Runner med neonskilt i blått og rødt, masse folk og rare skapninger overalt. Som tittelen tilsier er dette et noir-eventyr der vi hele tiden håper at gåten skal oppklares, men det viser seg derimot at de løse trådene leder videre til et enda større mysterium.

Underveis oppdager de at noen ønsker å ødelegge harmonien mellom mennesker og Pokémon for alltid.

Pikachu (Ryan Reynolds) og Tim (Justice Smith) er detektivduoen i Detektiv Pikachu. Foto: SF Studios Norge

Ikke bare en nostalgitripp

Spørsmålet mange lurer på er nok om man må ha kjennskap til Pokémon-universet for å kose seg på kino. Svaret er nei! Detektiv Pikachu er like moro, uansett om du ikke kjenner til Pokémon eller om du har spilt uendelige timer med Pokémon Go eller Pokémon på Gameboy.

Regissør Rob Letterman (som har regissert filmer som Stor ståhai og Monsters VS Aliens) ønsket å gjøre noe nytt for Pikachu.

– Det er en virkelig god og varm historie. Siden det fra før har blitt gjort mye om Ash [Ketchum fra originalserien], synes jeg det var en god idé å prøve noe nytt med nye karakterer for den første live action-filmen. Samtidig kunne vi bake det inn i Pokémon-universet, sier Letterman til IGN.

Gjør deg klar til Pokémon-kamp! Foto: SF Studios Norge

Han mener at Reynolds som Pikachu er en perfekt match.

– Det er noe herlig med den store personligheten og stemmen i en så liten pakke. Hele ideen er skikkelig morsom. Det høres ut som en uoverensstemmelse, men det er veldig organisk. Det er latterlig, og sammen er de latterlige, sier han i samme intervju.

Letterman har samlet de fremste innen animasjonsbransjen for å gjøre skapningene så troverdige og ektefølte som mulig. Blant annet er folk bak animasjonene i Guardians of the Galaxy, Jungelboken og Fabeldyr-serien involvert.

Justice Smith, kjent fra The Get Down og Jurrasic World: Fallen Kingdom, spiller Pikachus detektivpartner. I intervjuer har det kommet frem at han vokste opp som en ihuga Pokémon-nerd, og at rollen i Detektiv Pikachu er en barndomsdrøm som går i oppfyllelse.

– Dette akkurat slik jeg ønsket å se Pokémon da jeg var liten, forteller han til IGN.

Reynolds, Smith, Pikachu og Ryme City er fargefull og noir-esque tolkning av de søte, skumle, store og små Pokémon. Hvordan vil mysteriet utfolde seg?

Detective Pikachu har premiere på norske kinoer den 10. mai. Aldersgrense 9 år. Les mer om filmen her.