Har du lest om klimaendringer eller miljøpolitikk på Filter, er sannsynligheten stor for at det er Tora Lind Berg som har skrevet det.

Siden 2017 har 31-åringen fra Kvæfjord i Troms fordypet seg i feltet som journalist i Filter Nyheter. Det har resultert i en lang rekke nyhetssaker som har nådd tusenvis av lesere.

Og kanskje inspirert andre deler av medie-Norge til å satse mer på klimanyheter?

– Jeg koser meg hvertfall når statsbudsjettet kommer og jeg ser de store mediehusene lage de samme klimasakene som jeg gjorde for to år siden. Da kan jeg gå videre til å grave i andre saker, sier hun.

Foreslo klimasatsing på jobbintervju

Tora Lind Berg hadde erfaring fra såvel NRK som flere lokalaviser da hun søkte jobb i Filter for tre år siden. På jobbintervjuet argumenterte hun for at den ferske nettavisa burde satse på nettopp klimajournalistikk.

Og at det var hun som burde gjøre det.

– Dette handler jo om den viktigste utfordringen som må løses i vår levetid. Selv om jeg skulle ønske at vi hadde mer ressurser i Filter når vi står overfor store saker på klimafeltet, står det respekt av ledelsens vilje til å satse såpass mye på klimajournalistikk, sier Lind Berg.

– Jeg er synes det er sprøtt at store mediehus – som for eksempel VG – har så lite stoff og en så ufokusert satsing på dette, legger hun til.

Vil du være med og finansiere Filters klimajournalistikk – og få papirmagasin i posten hver måned? Klikk her!

Bestiller du årsabonnement mellom 7. januar og 20. januar får du også en rålekker «It is what it is!»-skjorte med Trump på kjøpet. Se hele tilbudet her.

Motivert av å spre kunnskap

Å dekke klimaendingene som journalist krever at en forstår seg på såvel det politiske spillet som den teknologiske utvikling.

For Tora Lind Berg er det i tillegg motiverende å kunne bidra med å spre kunnskap om det som skjer med kloden vår, være tilstede der det skjer noe, finne ut av årsakssammenhenger og være kontrollinstans for løfterike politikere.

Klassiske triggere for nyhetsjournalister, med andre ord.

Men å måtte sitte dagen lang med tankene på prosesser som potensielt kan ha katastrofale konsekvenser for menneskeheten kan også være krevende.

– Jo, jeg har hatt emosjonelle berg- og dalbaner, innrømmer hun.

– Hver gang det kommer nye, begredelige rapporter fra FN går jeg rundt og er litt rar. Men det er mange kjipe tema å jobbe med som journalist, sier Lind Berg.

Finansieres av lesernes donasjoner

Det er takket være donasjoner fra leserne at Filter Nyheter kan dekke klimasaken tett og publisere gratis, faktabasert journalistikk om klimaendringene. 

Alle som donerer kr. 100,- per måned får vårt hendige papirmagasin i posten. Der kan du lese journalistikken vår i et format som aldri går tom for batteri.

Vårt magasin trykkes månedlig og sendes alle som donerer til Filter Nyheter. Foto: Jon Wang.

Ønsker du å donere årlig får du kvantumsrabatt og betaler bare kr. 900,-.

Bare klikk på et av valgene på denne siden så blir det hele gjort med Vipps (samtidig godtar du våre kjøpsvilkår).

Vil lage mer journalistikk om pengestrømmer

Blant de mer prosaiske utfordringene ved å jobbe som klimajournalistikk nevner Tora Lind Berg det å skulle gjøre daglige prioriteringer på et så omfattende saksfelt.

Så langt har Filter vært mest opptatt av det politiske aspektet ved klimaendringer, men i krystallkula ser journalisten et økt trykk på klimaøkonomi.

– Så mye penger som nå sprøytes inn i grønne prosjekter er det mye det er interessant å følge ekstra med på. Det er jo, for å si det med Frp, som å sette ut fjøslykta. Det kommer mye flyvende, sier Berg.

Støtt med Vipps

For å støtte Filter Nyheter trenger du bare sette opp et Vipps-abonnement, der du kan velge mellom tre alternativer: 100 kroner i måneden, 150 kroner (om du vil legge på en ekstra slant) eller 900 i året.

Tilbake får du 11 utgaver av Filter Magasin rett hjem – og er med på å bidra til at Tora Lind Berg og de andre journalistene i redaksjonen kan fortsette sitt arbeid.

Så enkelt, så viktig.