Det er ikke rent få ting man lurer på når man er nybakt forelder. Hvor mye bør barnet egentlig sove? Hvorfor gråter det, og hva betyr egentlig fargen på bæsjen?

I mylderet av spørsmål som melder seg, er det spesielt ett tema som går igjen når det kommer til øyehelse: nemlig puss i øynene.

For hva er egentlig grunnen til at små babyer ofte får gult puss i øynene? Er det noe man kan gjøre for å unngå dette? Og hvordan kan man best lindre det?

En av dem som har stilt seg disse spørsmålene både en og to ganger, er tidligere håndballspiller og tobarnsmor Gro Hammerseng-Edin.

– Jeg har to sønner, og begge har vært plaget med puss i øynene som babyer – allerede fra de bare var noen få dager gamle. Og jeg er fremdeles ikke helt klok på hva dette kommer av, forteller hun.

– Henger det sammen med håndhygienen min, eller er det bare uflaks?

Se Gro snakke med en optiker om dette i videoen over! Video: Harald Spjelkavik/NewsLab

Sårbare for bakterier i øynene

Hammerseng-Edin er ambassadør for optikerkjeden Specsavers – en rolle hun benytter til å sette øyehelse på dagsorden.

– Dette er en gyllen mulighet til å få svar på ting jeg har lurt på – og til å finne ut ting jeg ikke visste at jeg burde vite. Og i og med at det helt sikkert er mange andre som lurer på de samme tingene som meg, er det også flott å kunne spre denne kunnskapen, sier Gro.

Så da hun deltok på Specsavers årlige Clinical Conference i høst, var dette med irriterte øyne hos babyer blant temaene hun ønsket å finne ut mer om.

Les også: – Jeg ante ikke at graviditeten kunne påvirke synet mitt

Gro huket derfor tak i Ingrid Stenersen, som er Optiker Partner ved Specsavers Sørlandssenteret og Specsavers i Kristiansand.

– Er babyer spesielt utsatt for irritasjon i øynene, eller er det bare tilfeldig at begge gutta mine har vært plaget av det?

– De er litt utsatt, ettersom immunforsvaret ikke er så godt når de blir født. Dermed er de mer mottakelige for infeksjoner og sånn, svarer Ingrid Stenersen.

– Babyer har jo heller ikke evnen til å beskytte øynene sine på samme måte som oss, og da er det fort gjort at snørr og andre bakterier havner i øynene.

Les også: 5 tegn på at barnet ditt har dårlig syn

Morsmelk gjør susen

Grunnen til at spedbarn ofte har litt puss-aktig sekret (slim) i øynene kan skyldes flere ting: tette eller trange tårekanaler – som er veldig vanlig hos babyer og gjør at øyet ikke blir renset like effektivt som normalt, forkjølelse, eller øyekatarr. Ved sistnevnte tilstand vil også det hvite området i øyet bli rødere eller blankere enn vanlig.

– Jeg fikk tips av noen venner om at det kunne hjelpe å dryppe morsmelk i øyet. Er det riktig, eller er det et dårlig råd? lurer Gro.

– Det er et kjempegodt tips! Det høres kanskje rart ut, men morsmelk inneholder mye bra for immunforsvaret, forklarer optikeren.

Morsmelk virker generelt antibakterielt og betennelsesdempende, og inneholder blant annet antistoffet immunglobulin (IgA), som beskytter slimhinnene – og da blant annet øyets bindehinne.  Det har blitt brukt lokalt i øynene til små barn ved tette tårekanaler og betennelse i lange tider, og dryppes da i barnets øyne når det ligger. Eventuelt kan man også dryppe morsmelk på en kompress og tørke bort puss med denne.

Da den nybakte tobarnsmoren Gro Hammerseng-Edin traff Specsavers-optiker Ingrid Stenersen, kunne hun endelig få svar på spørsmålene hun hadde stilt seg helt siden eldstesønnen var baby.

Les også: Derfor er solbriller så viktig for minstemann

Dersom det ikke er aktuelt å bruke morsmelk, kan du isteden dryppe øynene med fysiologisk saltvann og fjerne pusset med en ren klut fuktet med vann.

Ved trang tårekanal kan du også prøve å massere området nedenfor indre øyekrok forsiktig med en finger.

Vil du vite mer om øyehelse? Specsavers har samlet massevis av nyttig informasjon på ett sted!

Når bør du kontakte lege?

  •  Dersom tilstanden forverres og det blir mer puss som er gult/grønt og øyet blir rødt.
  • Ved øyekatarr i barnets første leveuker, eller ved hyppige øyekatarr-tilstander.
  • Dersom det hvite i øyet er rødt eller øyelokkene er hovne, i tillegg til at det er puss i øyet over flere dager. De fleste tilfeller av øyekatarr går over av seg selv, men dette er tegn på en øyekatarr som kan kreve antibiotikabehandling.
  • Ved mistanke om skade på øyet.Kilde: uio.no