Toppbilde: Harry Wad / Commons Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Hva skjer når fire livsviktige forskningsområder møtes for å diskutere fremtiden til menneskeheten? Cutting Edge Festivalen går av stabelen 24. oktober.

Verden forandrer seg raskt og de globale utfordringene er mange og alvorlige: klimaendringer, helseutfordringer, vannmangel, energisikkerhet, overbefolkning og luftforurensning er bare et knippe av problemstillingene vi mennesker står overfor i 2019.

– Hovedmålet med Cutting Edge Festival er å demonstrere hvordan forskning, vitenskap, innovasjon og teknologi kan forme fremtidens samfunn og næringer. Det handler om å gjøre vår sivilisasjon mer bærekraftig og motstandsdyktig med tanke på klimaendringer og globale utfordringer, sier Ole Dokka, strategidirektør i Conventor og leder av programkomitéen for Cutting Edge Festival.

Cutting Edge Festival vil løfte norsk forskning og innovasjon, ved å lage et møtepunkt hvor disse viktige temaene kan møtes. Foto: Cutting Edge Festival 2018.

Festivalen vil ta et dypdykk ned i fire hovedtemaer: bærekraftig helse, kunstig intelligens, energiteknologi og havet. Møtet mellom disse fagområdene kan bidra til nye løsninger vi aldri har tenkt på tidligere.

– Det er ingen steder å gjemme seg lenger og det haster! Vi må møte disse globale utfordringene med nye løsninger og ny teknologi, sier Dokka.

Fra fryd til fare

Festivalen vil bli smekkfull med teknologi, oppfinnelser og en spennende expo man kan drømme seg bort i. Dette er møteplassen for landets fremste eksperter, hvor nøkkelen til nye løsninger kan ligge.

Ifølge den norske diplomaten og tidligere miljøministeren, Erik Solheim, er vi nå inne i den fjerde industrielle revolusjonen. Under festivalen vil han snakke om hvordan denne revolusjonen påvirker både menneske og natur. Havet er et eksempel på sistnevnte, og avgjørende for alle økosystemer på jorden.

Det som en gang ble sett på som frelsen til menneskeheten, nemlig plastikk, har nå blitt en av vår tids største utfordringer.

– Det var et genialt produkt som gjorde at mat kunne oppbevares mye lenger og biler og fly kunne bli lettere. Det hadde mange fordeler, men så produserte vi så mye at det gikk fullstendig ut av kontroll, forteller Solheim.

Verdenshavene forsøples som et resultat av overproduksjon og plastavfall. Dette utgjør en farlig trussel mot hvaler, sjøfugler, skilpadder og ikke minst fisk som inneholder mikroplast vi ender opp med å spise selv.

– Alternativer må til. Et panel med landets fremste eksperter kommer til Cutting Edge for å diskutere dette, sier leder av programkomiteen, Dokka.

Sol- og vindenergi er billigst

Det er også mange positive endringer i verden, forteller Solheim. Fornybare energikilder har blitt billigere enn olje og kull, hvilket er en stor seier for klimaet. Visste du for eksempel at Indias statsminister lanserte et stort program for LED lamper og senket prisen på miljøvennlige lamper med 10 prosent?

– Vi får en gigantisk energirevolusjon som innebærer at folk dropper kull, olje og gass og går over til sol, vind og andre fornybare energikilder. Det skyldes én ting: de produseres i langt større skala enn tidligere som igjen fører til at prisene går ned, sier Solheim.

Cutting Edge Festival fremmer nettopp norsk forskning, innovasjon og teknologiutvikling. Potensialet for økt kommersialisering og eksport av ny innovasjon er stort og kan bidra til å løse globale problemstillinger.

Oslobrains viste frem ny teknologi innen kognitiv trening på fjorårets festival. Foto: Cutting Edge Festival 2018

Dramatisk utvikling på tvers av fagområdene

Helse og kunstig intelligens er også blant temaene som blir diskutert under festivalen. I dag er forventet levealder på jorden hele 72 år  – et direkte resultat av den dramatiske utviklingen innen biologi og informatikk.

— Disse feltene kan knyttes sammen på måter vi mennesker ikke engang kan forstå, sier Solheim.

Det er neppe sannsynlig at levealderen blir lavere i en tid hvor det stadig utvikles vaksiner mot farlige sykdommer. Det finnes allerede flere eksempler på hvordan vi bruker kunstig intelligens i helsesektoren. I USA tar de bilder av netthinnen til diabetikere, for å diagnostisere om pasientene er i ferd med å utvikle en sykdom som kan gjøre dem blinde.

– Teknologien er der, men vi trenger et økonomisk system som kan distribuere i stor skala, slik at det når frem til flest mulig, sier Solheim.

Cutting Edge Festival skal presentere de siste gjennombruddene innen vitenskap og forskning, de mest lovende innovasjonene og de mest spennende oppstartsbedriftene som springer ut fra de norske forskningsmiljøene.

På festivalen kan du også overvære en aldri så liten verdenspremiere. For aller første gang skal det norske selskapet Equator Aircraft presentere det første norske elektriske flyet! Målet er å utfordre den eksisterende flyindustrien og introdusere elektriske fly med lave utslipp og avfall. På festivalen får publikum muligheten til å inspisere flyet på nært hold.

Foto: Equator Aircraft / Cutting Edge Festival

Teknologien vokser raskt og naturlig nok er det mange som er skeptiske til de nye omveltningene.

– Noen må gå foran, også følger naboene etter, sier Solheim.

Som da brødrene Wright fikk det første flyet opp i lufta i 1903 og A-ha kom med den første elbilen til Norge i 1989.

Nå skal Cutting Edge Festival gå foran og sette nye løsninger på dagsordenen.

Høres dette ut som noe for deg? Få med deg siste nytt innen teknologi og bli med på Norges største tech-konferanse! Billetter til Cutting Edge Festival finner du her. Her finner du også bilder fra fjorårets expo.