Myser du så mye at det merkes i nakken når du ser på TV i de gamle brillene? Har du opplevd å få blekkflekker på nesen fordi du holder avisen tett opptil ansiktet? Eller ser tavlen i klasserommet ut som et abstrakt maleri?

– Jeg treffer daglig pasienter som bruker feil styrke i briller eller kontaktlinser, konstaterer optiker Erle Hortense Veim, som jobber ved Specsavers i Stavanger.

Dit kommer de som plages med de vanligste synsfeilene: brytningsfeil, nærsynthet, langsynthet, astigmatisme eller presbyopi.

At synet vårt kan endre seg fra år til år er ikke uvanlig – og at det medfører andre plager enn dårlig syn er en kjensgjerning. Å foreta en synstest hos optikeren er både kjapt, smertefritt og rett og slett mer nødvendig enn nordmenn tror.

– Kan man få varige synsskader av å bruke feil styrke i briller eller linser?

– Du ødelegger ikke synet ved å bruke feil styrke, men en uheldig virkning er blant annet at du kan få hodepine på grunn av unødvendig anstrengelse, sier Erle.

Bestill en komplett synstest og helsesjekk av øynene hos din nærmeste Specsavers-forhandler.

– Gjelder det både voksne og barn?

– Nei. Det er viktig å påpeke at barn kan få varige skader om de bruker feil styrke. Hvis dette ikke blir korrigert, kan det påvirke utviklingen av synet deres.

– Hva slags andre plager kan man få om man ikke bruker riktig styrke?

– Noen av plagene man kan få i tillegg til hodepine er tretthet rundt øynene, spenninger i nakke og tørre øyne.

– Hvilke symptomer forteller deg at du bør oppsøke en optiker?

– Det mest åpenbare symptomet er selvsagt at man ser uklart. Men man bør også oppsøke en optiker om man har hodepine som ligger helt fremst i pannen og rundt øynene.

– Hvor ofte bør man egentlig gå til optikeren?

– Specsavers’ generelle anbefaling er at man bør sjekke synet sitt annethvert år. Hvor ofte du bør gjøre det kan imidlertid variere ut fra hvilken alder du er i, og om du bruker briller eller ikke. Er du mellom 40 og 65 år, mener vi at det er spesielt viktig at du sjekker synet annet hvert år. Det er dessuten én ting å sjekke styrke og briller, en annen ting er å sjekke generell øyehelse.

– Vi sjekker synet altfor sjelden i Norge. Faktisk sier undersøkelser at selv om seks av ti nordmenn som er 18 år eller eldre ønsker å ta en synsundersøkelse, så er det bare én av fire som faktisk gjør det. Hva tror du er årsaken?

– Mitt inntrykk er at folk ofte ikke merker økt synstap. De føler at brillene funker bra, og at det ikke er nødvendig å endre styrken. Derfor tror de heller ikke at de trenger å kontrollere synet. Vi i Specsavers har hatt en del pasienter opp gjennom hvor det er har vært en ganske stor endring fra sist de sjekket øynene sine.

– Endrer synet seg over tid, og kan det endre seg raskt?

– Ja, på generelt grunnlag kan jeg si at synet vil endre seg. Det er heller ikke uvanlig at synet endrer seg raskt. Det hender for eksempel at man er på kontroll ett år etter sist man så optikeren, og må ha en helt ny styrke. Og det er nettopp derfor vi mener det er viktig at man sjekker seg hvert andre år, avslutter optikeren.

Optiker Erle Hortense Veim ved Specsavers i Stavanger.