Alle som har vært ute en solskinnsdag før vet at det utvilsomt er mest behagelig å ferdes i sterkt lys med et par solbriller på nesa.

Men så er det alle de gangene du bare skal en kjapp tur ut da, hvor du kanskje glemmer å putte solbrillene i veska, eller ikke gidder å ta deg bryet med å ta dem på siden du straks skal smette inn igjen.

Eller kanskje du er som Gro Hammerseng-Edin, som litt for ofte lar solbrillene bli liggende i etuiet av en helt annen grunn.

– Jeg må innrømme at jeg er elendig til å bruke solbriller. Og de gangene jeg faktisk tar dem på, går de fort av igjen – fordi jeg har så lyst til å ha øyekontakt med dem jeg prater med.

Den tidligere håndballstjernen er ambassadør for optikerkjeden Specsavers, og var i den forbindelse til stede da Specsavers Clinical Conference gikk av stabelen i høst.

Der tok hun en prat med i Ingrid Stenersen, som er Optiker Partner ved Specsavers Sørlandssenteret og Specsavers i Kristiansand, for å finne ut om den sløve holdningen til solbriller faktisk kan være skadelig.

Se Gro snakke med optikeren om dette i videoen nedenfor!

Video: Harald Spjelkavik/NewsLab

Kan få konsekvenser

– Jeg har tenkt mest på de overfladiske konsekvensene av det – som at jeg er redd for å få myserynker, ler Gro.

– Men hvor farlig er det egentlig å droppe solbrillene?

– I lengden kan det være litt farlig, fordi det å utsette øynene for mye UV-stråler øker risikoen for grå stær, sier optiker Ingrid Stenersen.

Solbriller er viktig fordi de filtrerer vekk UV-strålingen som sliter på øyelinsa og øker risikoen for å utvikle grå stær, forteller optiker Ingrid Stenersen til vår «reporter» Gro Hammerseng-Edin. I tillegg har den tynne huden rundt øynene også godt av beskyttelsen som kommer med bruk av solbriller.

Grå stær er en sykdom der linsen i øyet mister sin klarhet – noe som fører til nedsatt syn.

– Det er faktisk en av de største årsakene til blindhet i verden, påpeker Stenersen.

– Dette er også en av grunnene til at Specsavers startet det humanitære prosjektet «Gi syn til Tanzania» i 2013.

Les også: Denne tabben kan skade øynene dine

Gjør en forskjell

«Gi syn til Tanzania» går ut på at Specsavers hvert år samler inn brukte briller og solbriller som bare ligger og støver rundt om i skuffer og skap i Norge. Deretter blir brillene pusset opp, målt og pakket ned, før et team med optikere og assistenter reiser ned til Tanzania hvor de utfører synsundersøkelser og deler ut briller og solbriller til folk som virkelig trenger det.

– Solbriller er mangelvare i Tanzania, og grå stær er et stort problem der. Det er spesielt viktig å utstyre barn med solbriller, slik at de får beskyttet øynene sine fra tidlig alder, forteller optikeren.

Les også: Derfor er solbriller så viktig for minstemann

Barn har større pupiller enn voksne, øyelinsen er klarere, og de har også mindre beskyttende pigment i iris enn et voksent øye. Derfor slippes det inn mer sollys og farlige UV-stråler i små øyne.

På forrige tur ble det gjennomført rundt 1000 synsundersøkelser og delt ut 2000 briller og 2000 solbriller på plass i Tanzania.

– Det føles veldig fint at så mange nordmenn er med på å gjøre en forskjell!

Ønsker du å levere inn dine gamle briller eller solbriller? Finn din nærmeste Specsavers-butikk og les mer om prosjektet her.

Dette må du se etter når du kjøper solbriller

For å være sikker på at solbrillene du velger faktisk beskytter øynene, er det noen merkinger du bør se etter:

  • Solbrillen bør være CE-merket. Dette markerer at den har et UV-filter som vil beskytte øynene.
  • UV-filteret er merket fra 1 – som er tilstrekkelig UV-beskyttelse, 2 – for god UV-beskyttelse, og til 3 – for full UV-beskyttelse.
  • Ønsker du ekstra nyttige solbriller kan du gå for polariserte glass. Disse fjerner reflekser og gjenskinn, og egner seg derfor godt når du kjører bil, er ute på sjøen eller ute i snøen.
  • Hos Specsavers kan du få fargede og polariserte glass med UV-filter i alle innfatninger. Med andre ord har optikerkjeden et hav av innfatninger som kan bli til gode, beskyttende solbriller.
1. Brune solbriller fra Specsavers, kr 795. 2. Runde solbriller fra Ivana Helsinki, kr 1995. 3. Solbriller med skilpaddeprint fra will.i.am, kr. 1795.

Solbriller er viktig fordi de filtrerer vekk UV-strålingen som sliter på øyelinsa og øker risikoen for å utvikle grå stær. I tillegg har den tynne huden rundt øynene også godt av beskyttelsen som kommer med bruk av solbriller.

Hovedbilde: Juan Antonio Jaime